Pedoseksualiteit

Enkele dagen geleden berichtte Novum dat veroordeelde pedoseksuelen vrij mogen reizen en dat ze hun praktijken zonder moeite konden voortzetten in landen waar kinderprostitutie volop aanwezig is. Fred Teeven kan hierdoor weer goed scoren bij het publiek door te roepen dat dit echt niet moet kunnen in Nederland. En natuurlijk hebben ze gelijk. Alles om onze lieve kinderen te beschermen. Maar het blijft natuurlijk symptoombestrijding.

Sinds ik opiniepagina's en nieuwsreacties lees valt het mij op dat er onder de bevolking een duidelijke consensus heerst: de straffen voor pedoseksualiteit zijn te laag. Ik ben op professionele basis meer dan eens in contact gekomen met pedofielen én pedoseksuelen en ben altijd een fervent verdediger geweest van de eerste groep. Net als heterofilie, homofilie en zoöfilie beschouw ik pedofilie (doorgaans) als een geaardheid waar de pedofiel zelf weinig aan kan doen. Het enige wat hij (of zij) kán doen is het onder controle houden van zijn seksuele wensen. Deze mensen verdienen steun, geen stigmatisering. Dit verkleint het risico dat ze de fout in gaan, wat uiteindelijk het meest wenselijk is voor iedereen.

Pedoseksualiteit daarentegen beschouw ik als één van de meest moreel verwerpelijke bezigheden waar een mens zich schuldig aan kan maken. Desalniettemin ben ik het niet eens met de consensus dat de straffen hiervoor te laag zijn. Ik ben wel van mening dat er verkeerd gestraft wordt. Of beter gezegd, er ontbreekt iets aan de straf. Hoe er naar mijn mening wel gestraft dient te worden vereist enige inleiding. Allereerst moet men weten vanuit welke motieven pedoseksuelen handelen. Dit zijn er (grofweg) twee. Het eerste motief is dat kinderen de pedofiel seksueel opwinden. Dit is het meest voor de hand liggend. Het tweede motief is de wens naar dominantie. Pedoseksueel gedrag dat voortkomt uit deze wens is het meest verwoestend en problematisch. Dit zijn doorgaans de mensen die zelf ook als klein kindje grof zijn misbruikt en wiens ontwikkeling volledig is ontspoord. Bij de dominantie-variant ontbreekt doorgaans iedere vorm van empathie en bestaat er niets anders dan de behoeftebevrediging van de volwassene. Deze mensen zijn dan ook niet per definitie pedofiel. Natuurlijk kun je de mate van inlevingsvermogen van de eerste categorie ook betwijfelen, maar daar is (doorgaans) wel meer nuance.

Waar je zelden tot nooit iemand over hoort is de link tussen deze beide motieven en het hormoon testosteron. Testosteron is het hormoon dat als geen ander mensen stimuleert in zowel hun seksualiteit als het versterken van hun eigen sociale positie. Natuurlijk zijn er meerdere hormonen die invloed hebben op deze twee zaken en heeft testosteron op veel meer dingen invloed dan deze twee, maar dat terzijde. Nu is chemische castratie al vaak een voorwaarde voor seksueel delinquenten -niet alleen pedoseksuelen- die tbs hebben, om op verlof te mogen. Echter, wat weinig mensen weten is dat chemische castratie tijdelijk is en elke drie maanden een prik in de bibs behoeft om het effect gaande te houden. Daarnaast kan dit (in Nederland) alleen op vrijwillige basis gebeuren en zijn de bijwerkingen van chemische castratie op lange termijn extreem ongezond of zelfs dodelijk. Hoewel dit in sommige gevallen niet geheel onwenselijk is, is dit wat mij betreft niet humaan. Mechanische castratie -dus met het mes erin- daarentegen biedt vele voordelen. Niet alleen is het effect permanent en dus ook failproof op de lange termijn, het ontneemt deze figuren ook de kans om zich (verder) voort te planten. Daarnaast ligt de levensverwachting van een echte eunuch hoger dan die van een gemiddelde man, dus kan de veroordeelde pedoseksueel ook nog zijn in de gevangenis verloren tijd inhalen. Natuurlijk heb je mensen die juist mechanische castratie als inhumaan zien, maar ik vraag me af waarom. Mensen met teelbalkanker verliezen hun zaakje ook en hoewel ze afhankelijk worden van testosteronmedicatie ontneemt het niet per definitie hun levensvreugde. 

Ik weet dat recidive bij pedoseksualiteit niet volledig voorkomen kan worden door het stilleggen van de testosteronproductie, maar dan nog is het een straf die veroordeelde pedoseksuelen naar mijn idee per definitie verdienen. Net als wanneer je rijbewijs wordt ingenomen als je er niet fatsoenlijk mee om kan gaan, verspil je mijns inziens het recht op je seksbeleving als blijkt dat je hier niet fatsoenlijk mee om kunt gaan. Zoals altijd zul je grijze gebieden houden waarin het discutabel is of mechanische castratie wenselijk is. Want wat doe je met mensen die massaal kinderporno downloaden? En welke extra behandeling moeten vrouwelijke veroordeelde pedoseksuelen krijgen? Wie het weet mag het zeggen.