Mugabe zorgt voor sperma in chibuku

We schrijven 1980. Zimbabwe. Mudada wordt geboren in een plaggenhut bij een alleenstaande moeder. Op dat moment komt ook Mugabe door zware intimidaties aan de macht. Mudada groeit op in een wereld van onderdrukking en armoede. Mudada weet niet beter dan dat hij altijd in armoede zal leven, tot het moment dat hij eindelijk een baantje krijgt bij de plaatselijke bierbrouwerij waar ze bier, in de volksmond chibuku, produceren. Door hard werken, wat op zich best opmerkelijk is voor een Zimbabwaan, weet hij zich omhoog te werken tot voorman. Mudada krijgt veel aanzien in zijn dorp en verovert daardoor het mooiste meisje van het dorp. Chipo is haar naam.

Wat Mudada niet weet, terwijl hij hopeloos verliefd is op Chipo, is dat Chipo niet alleen van Mudada houdt. Eigenlijk houdt ze van aandacht en dus van alle mannen in het dorp. Op gezette tijden laat ze zich volpompen door de buurtmacho’s, altijd als Mudada keihard aan het werk is bij de bierbrouwerij. Helaas wordt zij ook opgemerkt door de dorpsgek. Door eenieder wordt hij gemeden, want niet is hij alleen de dorpsgek, ook is hij een paria vanwege zijn seropositiviteit. Op een dag dat Mudada moet overwerken, slaat de dorpsgek toe. Chipo wordt op brute wijze verkracht, maar durft niets tegen Mudada te zeggen. In haar gedachten is het haar eigen schuld door haar promiscuïteit. Als ze aan Mudada vertelt dat ze is verkracht moet ze ook vertellen hoe zij zich al die tijd heeft gedragen en hoe ze haar lieve Mudada ontrouw was.

Ondanks dat het Mudada goed gaat, ziet hij hoe Mugabe het land naar de kloten helpt. Hij kan het niet aanzien en besluit zich aan te melden bij de oppositiepartij, het MDC. Nu vijf jaar geleden, was hij betrokken bij de rellen die ontstonden naar aanleiding van de tweede verkiezingsronde toen ZANU-PF het leger en de politie inzette om een overwinning te behalen. Volgens de officiële berichtgeving kwamen destijds tweehonderd MDC-aanhangers om het leven, maar Mudada heeft vele vrienden in die strijd verloren en weet dat het er meer waren. Tijdens deze rellen raakte hijzelf ook gewond en kwam na behandeling in het ziekenhuis tot de schokkende ontdekking dat hij met hiv besmet was. Zwaar gedesillusioneerd en een cadeau rijker komt hij terug in het dorp, bij zijn geliefde vrouw Chipo.

Getraumatiseerd, verward en badend in het zweet ligt hij iedere nacht wakker in zijn echtelijke bed. Chipo begrijpt niet wat er met Mudada aan de hand is, ze wijt zijn gedrag aan de rellen en het verlies van zijn vrienden. Chipo is na haar verkrachting haar promiscuïteit verloren en twijfelt nu aan zichzelf omdat Mudada haar niet meer aanraakt. Kort daarop kan ze het niet meer aan en confronteert Mudada met zijn gedrag. Het gesprek loopt hoog op en uiteindelijk schreeuwt Mudada het uit: “Ik neuk je niet, ik wil je niet aanraken, want ik maak je ziek.” Chipo schrikt en barst in huilen uit: “Het is mijn schuld, het is mijn schuld!” Hij weet het dus, denkt ze, hij is ziek. En hij is ziek dankzij mij. Uit liefde raakt hij mij niet aan, terwijl het mijn aanraking is geweest die hem nu ziek heeft gemaakt. Mudada probeert haar duidelijk te maken dat ze niet hoeft te huilen, dat zij zich niet schuldig hoeft te voelen.

In de jaren die volgen werkt Mudada nog altijd even hard. Nu niet meer voor de luxe, maar voor de medicijnen. Nog altijd weet hij niet dat Chipo de bron van zijn ellende is. Uit schaamte heeft Chipo nooit verteld dat zij ook draagster was. Ze stierf uiteindelijk aan de dodelijke ziekte aids. Mudada blijft ontgoocheld achter en zint op wraak. Het land waar hij geboren is, heeft hem alleen maar ellende gebracht.

Door intense watertekorten, aanhoudende stroomstoringen en een immense economische crisis zoekt het land sinds 2009 steeds meer zijn afleiding in alcohol. Ondertussen is het 2013 en zijn de verkiezingen deze keer vreedzaam, maar niet minder frauduleus, verlopen. Dit tot grote spijt van Mudada.

Mugabe, aids en alcohol hebben mijn leven en mijn land tot een hel gemaakt, dacht Mudada. Diezelfde nacht komt hij tot een gruwelijk plan.

Wij lezen 16 augustus op FOK!:

 

“Volgespoten condoom in blik bier

Drie Zimbabwanen hebben in een kroeg in Mkoba een uiterst ranzige ontdekking gedaan. Tijdens het nuttigen van een blik bier, troffen ze halverwege een volgespoten condoom aan. Dit meldt de gezaghebbende nieuwssite The Zimdiaspora.

Het blik bier was dinsdagmiddag halfleeg toen een van de heren het kapotje in hun bier ontdekte. Woedend stond deze op om de barman hiermee te confronteren. "Dit is niet de eerste keer dat ik een gebruikt condoom of iets anders in mijn bier heb aangetroffen", zei de beste man.

Omdat de klant de barkeeper een oplawaai verkocht, is hij door de politie beboet wegens openlijke geweldpleging. De barman schuift de zaak af naar de bierbrouwerij.”