Limburg stinkt: Walmen in Swalmen

De grap is gauw gemaakt. Walmen in Swalmen. Nee, niet omdat Limburg stinkt. Want dat dat rare zuidelijke aanhangsel nu eenmaal bij ons land terecht is gekomen omdat niemand anders het wilde hebben, dat staat hier even los van. ’t Is Walmen in Swalmen. Een postboderin heeft stapels post niet bezorgd, maar gewoon in de fik gestoken. Kijk, daar hou ik van, een beetje efficiënte aanpak. Weg met die troep.

En zo raar is het niet. De postbezorging in ons land stelt geen moer voor. Regelmatig ontvang ik post voor mijn overburen. Of van mensen met het zelfde huisnummer, maar twee straten verderop. En soms ontdek ik dat voor mij bestemde post niet te mijnen huize is gearriveerd. Dat is niet raar. Want de ervaren, betrouwbare postbode bestaat niet meer. Die is vervangen door een veelal kansarme stakker, die tegen een schijtloontje enorme hoeveelheden post rond moet brengen.

Er wordt wel gesteld dat de post het zo moeilijk heeft doordat het aantal brieven zo is afgenomen. Kletskoek. De teloorgang van de post zit hem niet in de afname van het volume, maar in de lange vingers van de geldgraaiers die die goeie ouwe PTT hebben opgekocht om er zo veel mogelijk geld uit te persen.

Vroeger was de postbode een Rijksambtenaar. Voordat hij ook maar één vinger naar een brief of pakketje mocht uitsteken, werd hij gescreend op gedrag en betrouwbaarheid. Hij werd goed opgeleid en het tijdig en juist bezorgen van brieven en postpakketjes was een erezaak. Die postbodes zijn grotendeels de laan uit gestuurd en vervangen door ondergekwalificeerd personeel. Lekker goedkoop.

En de gevolgen laten zich raden. Grote hoeveelheden post verdwijnen in het kanaal. Worden een jaar na de geplande terpostbezorging aangetroffen in een oude boerenschuur. Of vliegen in de fik.

En geef die Limburgse postboderin nou eens ongelijk. In de verzengende hitte enorme hoeveelheden post rondsjouwen. Dat is onzin. Het gaat immers om post voor de inwoners van Swalmen. Vergeet dat niet, hè? Swalmen. Waar 93% van de inwoners, net als in de rest van Limburg, niet kan lezen en schrijven. Wat moeten die mensen met post? Een enveloppe in een brievenbus in Swalmen is als een vlag op een modderschuit. Dus waarom zou ze zich in het zweet werken? Arbeid adelt, maar dan moet het wel een beetje nuttig zijn. Post rondbrengen in Swalmen, da’s zonde van de moeite.

Dus die postboderin had gelijk. De fik erin. Want van dat schijtloontje alleen kan de schoorsteen niet roken.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns