De computers over u

Henk zegt: RobotsDeze ochtend las ik dat Japanse wetenschappers succesvol een menselijke lever in een muis hebben laten groeien uit stamcellen. Het is wat. Het is zelfs zo veel, dat ik het me eigenlijk niet voor kan stellen. De beste mensen hadden het ding in de hersenpan gezet, zodat ze er met een kijkvenster beter naar konden kijken. Een ongemakkelijke stap voor die muis, een enorme stap voor de mensheid. Handig man. Leverkanker? Hop, stamcel en gaan met die nieuwe banaan.

Dit weekend was ook festival 'De Beschaving'. Bijzonder leuk enzo, maar dat is voer voor een ander verhaal. In een bepaalde tent aldaar vertelden diverse mensen met een hoog IQ over hun vakgebied. Zo vertelde er ook een meneer over de intelligentie van robots. Nu ben ik niet dom en wist eigenlijk alles al wat hij in een halfuur kon vertellen. Toch bleef me één ding bij. Over een jaar of twintig zijn computers net zo slim als een mens en over vijftig jaar is een computer slimmer dan de gehele wereldbevolking.

Artificial InteligenceStel je dat eens voor. Een computer, in wat voor vorm deze dan ook komt tegen die tijd, is slimmer dan alle mensen op aarde bijelkaar. En je buurman heeft er ook een. Bedenk je dus eens wat één zo'n computer zou kunnen en je zit waarschijnlijk nog niet eens in de buurt van de mogelijkheden. De geleerde vertelde ook dat we ons eerst nog geen zorgen hoefden te maken over de eventuele macht van deze computers over ons, maar dat schaar ik vooralsnog onder het kopje 'hoogmoed komt voor de val'.

Terug naar de muizen en een groep professoren die moeilijk kijken naar een functionerende minilever, betekent dit dus ook dat we enorme stappen gaan maken. Een kunstgebit? Nee joh, op je zestigste krijg je gewoon nieuwe melktanden en je kauwt als nooit tevoren. Tot in hoeverre is het menselijk lichaam regenereerbaar als we simpelweg onderdelen blijven vervangen? Want als we organen kunnen laten aangroeien, dan toch zeker ook onderdelen van onze huid, hersenen en teelballen. Het menselijk verval behoort dan tot het verleden, maar hoe reageren onze computers daarop?

De toekomst is wederom een vraagteken en ik heb er best veel zin in. Zelf ben ik toe aan een nieuwe schouder. Wat zou jij opnieuw willen laten aangroeien, of wie zou je een oor aan willen naaien?

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns