Verzekeringen zijn onzin

Sommige mensen hebben een doorlopende reisverzekering. Anderen zelfs een rechtsbijstand- of een uitvaartverzekering. Als je zulke verzekeringen afsluit, spoor je echt niet. En dan mag je nooit meer klagen over de crisis.

Verzekeraars spelen natuurlijk slim in op ons gevoel: “Je wilt je nabestaanden toch niet met onverwachte kosten opzadelen?” Ik wel hoor. Mijn nabestaanden krijgen namelijk ook mijn erfenis. En trouwens, hoezo ‘onverwachte kosten’? Iedereen weet dat de dood eraan komt en iedereen weet dat dat geld kost. Ik verzeker me toch ook niet voor de boodschappen die ik volgende week vrijdag weer moet halen.

De ANWB is ook zo’n boevenclub. Mensen geld aftroggelen omdat ze bang zijn dat ze pech krijgen. Maar hoe vaak krijg je nou pech? Gewoon geen Alfa Romeo kopen, op tijd tanken, olie bijvullen en een beetje opletten op de weg. En als je wel pech krijgt, dan kun je zonder ANWB ook wel wat regelen. Met je mobieltje. En je creativiteit. Dat is leven! Avontuur! Ik veeg nog liever iedere maand mijn reet af met een tientje dan dat ik het overmaak naar de wegenwacht.

Woest word ik pas als ik het woord ‘annuleringsverzekering’ zie staan. Als je dat afsluit, heb je echt een gaatje in je hoofd. Een annuleringsverzekering is duur en heeft zulke absurd strenge voorwaarden, dat ze eigenlijk alleen uitkeren als je dood gaat. Maar in dat geval kunnen je nabestaanden gewoon weer betalen. Bovendien is de kans dat je vlak voor je vakantie doodgaat ongeveer even groot als de kans dat je de hoofdprijs in de Staatsloterij wint.

Sporadisch kan ik ook wel lachen om verzekeringen. Toen wij onze hond kochten, werden wij attent gemaakt op een speciale hondenverzekering. Ik heb die mevrouw netjes laten uitpraten, maar dat was niet makkelijk. Mijn vrouw zag mij al rood aanlopen. Eenmaal thuis rook ik nattigheid. En pieslucht. Van het lachen in de broek geplast. Net als ooit bij MediaMarkt. We kochten een wasmachine en konden voor vijf tientjes wat extra jaren garantie bij kopen. Toen de verkoper dat zei, heb ik het maar gewoon laten lopen. Een dun straaltje urine sijpelde via mijn broekspijp op het rode mediamarkttapijt.

Mensen, stop alsjeblieft met die onzin. Je overal voor verzekeren is niet alleen zonde van je geld, het is ook saai. Het leven is veel te kort om alles af te kopen. Je gaat heus niet dood als je geen rechtsbijstandsverzekering hebt en je gaat heus wel dood als je geen uitvaartverzekering hebt. Je komt echt wel thuis als je geen ANWB-pasje hebt en als je spullen op vakantie gejat worden, is het je eigen schuld. Had je maar beter op moeten letten.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns