Woonwagenkampen moeten uitsterven

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag tracht aartsprovocateur Driek Oplopers zijn collega Petertjeprik uit de tent te lokken. Over discriminatie die geen discriminatie is omdat het innerlijk niet kan. Of zoiets…

Dat is nog eens mooi nieuws. In tegenstelling tot de hersenpan van menig achterlijke inwoner van een woonwagenkamp, zit er in het hoofd van de meeste Officieren van Justitie géén zaagsel. Onze politiek-correcte scribent Petertjeprik zal wel weer in de gordijnen hangen, op de kast zitten of anderszins in zijn rechtvaardigheidsgevoel zijn aangetast, maar burgemeester Henri de Wijkerslooth van de gemeente Waalre mag gewoon zeggen dat wat hem betreft woonwagenkampen, die hij 'vrijplaatsen noemde', strenger moeten worden aangepakt. De uitspraak van De Wijkerslooth dat hij voorstander is van het langzaam uitsterven van de woonwagenkampen, kan wat het Openbaar Ministerie betreft door de beugel.

Een belangrijk argument daarvoor is dat woonwagenbewoners niet vallen onder een ras of levensovertuiging, en dat daardoor geen sprake is van discriminatie. Dat leidt wel tot een rare situatie. Ik mag dus zeggen dat woonwagenbewoners een ras zijn, dat wordt geteisterd door inteelt, want met een ‘burger’ trouwen is vies. Maar doordat dit inteeltras geen ras is, is er dus geen sprake van discriminatie. Ook mag ik dus zeggen dat de levensovertuiging van de woonwagenbewoner neerkomt op stelen, geweld, drugsteelt, milieudelicten en intimidatie. Maar doordat het woonwagenbewonerschap als zodanig geen levensovertuiging is, is er dus geen sprake van discriminatie. Lollig. Ik heb een soort filosofisch zwart gat ontdekt, waar alle materie in verdwijnt: opgelost in een web van innerlijke tegenstrijdigheden of iets in die geest.

En laten we wel wezen. Henri de Wijkerslooth heeft natuurlijk gewoon gelijk. Het percentage wietplantage, de hoeveelheid gestolen spullen, het percentage gepleegde geweldsmisdrijven en vermogensdelicten is bij woonwagenkampers nu eenmaal aanmerkelijk hoger dat bij de gemiddelde Nederlander. Dus als je die cijfers omlaag wilt krijgen, is het raadzaam, de woonwagenbewoner in te delen bij de categorie die strenger in de gaten moet worden gehouden, net als de Marokkaan en de bordeeluitbater.

En ja, dan kan je wel van alles aannemen. Dat die kampers agressiever zijn. Dat Marokkanen dommer zijn. Dat bordeelhouders zich vaker schuldig maken aan vrouwenhandel en witwassen (en nee, met dat witwassen bedoel ik niet het beddengoed). Je kan net zo goed beweren dat de leden van de parlementaire enquêtecommissie voor hun werkzaamheden extra betaald krijgen boven hun toch al vorstelijke salaris als Kamerlid. Je zou ook kunnen zeggen dat een orthodox-gereformeerde zijn kind liever door het achterwege laten van een eenvoudige vaccinatie of inenting kwijlend in een rolstoel ziet, dan dat het gelukkig opgroeit in de Bijbelvaste Poliogordel, een gebied dat wij vroeger aanduidden als Bible-belt. Je zou zelfs kunnen beweren dat ik best aardige stukjes schrijf. Allemaal aannames. Maar dat mag! Zolang de context maar duidelijk is, is dat de vrijheid van de columnist.

Maar met een beetje goede wil leest u morgen in deze rubriek de visie van collega Petertjeprik. Kom je buitenspelen?

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns