[Tour] Sky is not the limit

Spannend was het wel vandaag
Het was een secondespel
Want de winnaar van de dag
Won slechts met één hele tel


Ik vroeg me vanmorgen af wat ik in godsnaam over een ploegentijdrit zou moeten schrijven. Een paar jaar geleden ging nog de hele Raboploeg op zijn bek, maar hoe groot is de kans dat zoiets nog een keer voorkomt? En wil ik dat wel? Uiteindelijk ging er maar één renner op zijn bek en dat was Noval van de Saxo Bank.

Ik was wel benieuwd naar de prestaties van Sky. De afgelopen dagen waren er toch een paar jongens van 'the men in black' die er niet goed uitzagen. Dat zou ze kunnen opbreken in een ploegentijdrit waarin iedereen goed moet zijn.
Ik was ook benieuwd of Gesink de rest een beetje bij zou kunnen houden. Zelf was hij nogal laconiek nadat hij op acht minuten was gereden, maar volgens de ploegleiding is Gesink gewoon niet goed in vorm. Waarom neem je hem dan mee? Slachter was wel in vorm, maar mocht niet mee omdat hij zijn contract nog niet heeft getekend. Lekker slim. Maar Gesink is gewoon in vorm, want hij kwam als eerste van de ploeg over de streep. Hopelijk zien we dan nog iets moois van hem in de bergen. Ritwinst is al heel leuk voor ons Nederlanders,

Kwart over drie begon het spel. Argos was de Alpha, maar werd de Omega en de Omega was lange tijd de Alpha. Verder zagen we een bebloede Noval en een renner van Canondale die al meteen na de start de rest van zijn ploeg moest laten gaan.
Het rijden van Omega Pharma Quick-Step verbaasde me. Twee dagen geleden moest Tony Martin het rustig rijdende peloton laten gaan vanwege een valpartij. Hij reed een beetje als een mummie in het rond. Niki Terpstra had ook op de grond gelegen en had daardoor ook wat klachten. Ik weet niet wat voor toverdrankje ze die jongens hebben gegeven vanmorgen, want de ploeg reed als een gestroomlijnde TGV, maar dan niet de Fyra. Het was maar goed dat Tony weer in orde was, want een slechte Tony Martin scheelt natuurlijk een slok op een borrel. En ik neem een borrel altijd in één slok, dus dan scheelt zijn afwezigheid eigenlijk alles.
Er is in Nice een casino, maar ik had daar niet op Omega Pharma Quick-Step durven gokken als winnaar van de ploegentijdrit. Ze werden uiteindelijk ook geen winnaar.

Belkin werd veertiende. Geen vlees en geen vis, maar de achterstand van Mollema op Froome is vierendertig seconden. Niet onoverbrugbaar dus. Belkin had een universiteit ingeschakeld om uit te zoeken wie in de ploegentijdrit achter wie moest rijden. Wat de beste stroomlijn was. Nu begrijp ik waarom veel politieke partijen zo bezorgd zijn over ons onderwijs.
We weten weer iets meer. Er is enige afscheiding gekomen in het algemeen klassement. De eerste Nederlander is Wout Poels. Hij staat op de eenenveertigste plaats. Mollema staat vierenveertigste. Dat moet beter.

Renner van de dag: Tony Martin. Volledig in de kreukels en gewoon meestoempen.

Om over na te denken: Yesval

Morgen:

Aan de Côte d"Azur wemelt het altijd van de toeristen. Ga je echter even weg van de drukte dan kom je al snel in het departement Var en daar is het heel goed vertoeven.
De Var heeft drie grote bergmassieven. In het zuidwesten heb je het Massif de l'Esterel met het rode vulkanische gesteente dat prachtig afsteekt tegen het azuurblauw van de Middellandse Zee. Stap maar eens even uit je auto als je daar toevallig rijdt. Er zijn veel parkeerplaatsen waar je even kunt rusten en van het kleurenspel kun genieten. Je kunt daar prima wandelen. Naar Pic du Cap Roux bijvoorbeeld, of naar de Pic de l'Ours. Maar ik denk niet dat je er nog beren kunt zien.
Er zijn in de Var ook veel leuke dorpjes, fruit- en wijngaarden en vooral bloemenkwekerijen.
De renners komen in die streek onder andere door Draguignan, de vroegere hoofdstad van het departement. Het is een pittoresk stadje met leuke winkeltjes, barretjes en restaurants. De naam dankt de stad aan een draak die daar in de vijfde eeuw door de eerste bisschop uit Antibes, Saint-Hermentaire, is verslagen. Het was een zwarte draak met vleugels. Tegenwoordig zie je hem daar dus niet meer. Nu zijn er wel meer steden die hun naam danken aan een verslagen draak. Tarascon bijvoorbeeld. Daar was een boze tarasque, een soort draak. Die leefde in de Rhône en bracht daar schepen tot zinken. Hij is door de dorpelingen met een kruis en wijwater tam gemaakt en later gedood met speren en stenen. Er staat nog een beeld van de tarasque bij de ingang van het kasteel in Tarascon. Mijn vrouw en ik hebben het kasteel bezichtigd toen we van het meer van Genève langs de Rhône naar Saintes-Marie-de-la-Mer aan de Middellandse Zee fietsten. Een interessant kasteel en een interessante stad.
Eigenlijk zijn al die verhalen over draken allegorieën. Het is gewoon de strijd tussen goed en kwaad. Goed is natuurlijk de heilige bisschop en kwaad de duivel die nog in de heidense dorpelingen bivakkeerde. Die moest eruit en iedereen moest natuurlijk een brave christen worden.
Of de aanvallers morgen de sprintdraken kunnen verslaan, zullen we zien. Het is geen gemakkelijk parcours om de koers te controleren voor en een massasprint.