Lokpuber

Wie ooit wel eens op een anonieme chatbox is geweest, weet één ding zeker: er is 100% kans om op een seksueel getinte wijze aangesproken te worden. Iemand met deze bedoelingen uit zich in de meeste gevallen binnen drie zinnen. “Wat heb je aan?”, “Heb je zin?” en de klassieker “Leuke schoenen. Neuken?” zijn duidelijke signalen. En het is ook logisch dat ze aan het begin van het gesprek plaatsvinden: waarom tijd verdoen als je toch alleen maar op je eigen vermaak uit bent? Wie geen zin heeft in zo’n gesprek, kan het direct afkappen. Het is een onderdeel van de anonieme online wereld. Doodnormaal. Toch?

De anonieme chatboxen van vroeger zijn al lang niet meer zo druk bezocht, nu iedereen de hele dag met het hoofd tegen de smartphone is aangeplakt. Hyves voor de kinderen, Facebook voor de rest, Twitter voor wie dit ook nog nodig vindt. Ook de vieze geile man gaat met zijn tijd mee en is steeds vaker te vinden op social media. Iedere idioot kan een account aanmaken, dus een veertienjarig jongetje is zo gemaakt. Een lokprofiel voor pubermeisjes of puberjongetjes, afhankelijk van de seksuele voorkeur van degene die het jongetje heeft gemaakt. En dan maar vriendjes maken, om de lekker uitziende en kwetsbare kinderen te benaderen. En daar houdt het helaas niet altijd bij op.

Het Openbaar Ministerie is voor de inzet van de lokpuber: een volwassen agent met een gedegen training die zich op het internet voordoet als een minderjarige, om zo volwassenen uit te lokken die op zoek zijn naar seksdates. De eerste proeven hiermee zijn al jammerlijk mislukt: volwassenen die hun geile wensen hebben uitgesproken bij zo’n undercoveragent en over zijn gegaan op het maken van fysieke afspraken, zijn vrijgesproken. Want ook al was het misschien wel hun bedoeling, ze hebben geen overtreding begaan door een afspraak te maken met een minderjarige. Zolang ze geen puberagenten inzetten, leidt deze uitlokking nog niet tot gerechtelijke uitspraken.

Kinderen moeten beschermd worden tegen zieke lui die hen seksuele dingen willen laten doen waar ze zelf nog niet aan toe zijn. Maar er moet ook niet worden vergeten dat pubers zelf ook op zoek zijn naar hun eigen seksuele identiteit. Hoeveel vriendjes of vriendinnetjes hebben niet samen slap van het lachen achter de computer gezeten omdat ze zich voordeden als iemand anders, waarbij ze de andere partij uitdaagden om meer te zeggen, alsof er met een persoon met dezelfde interesses werd gechat? Er zijn ongetwijfeld ook genoeg pubers die in de gewaande veiligheid van de anonimiteit zelf ook eens willen ontdekken hoe zo’n spannend gesprek gaat. En dan kom je net zo’n undercoveragent tegen. Daar gaat je gewaande privacy als kind.

Natuurlijk moeten kwetsbare kinderen beschermd worden. Natuurlijk moeten volwassenen die zich bewust anders voordoen en hun machtspositie misbruiken om kinderen dingen te laten doen waar ze niet aan toe zijn, opgepakt worden. Publiekelijk gevierendeeld! Maar zijn lokpubers daar het beste middel voor?

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns