Gefeliciteerd! U bent 1 procent terrorist.

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Maar deze week kaapt Petertjeprik Plat Haags om iets met u te vieren.

Afgelopen week werd onthuld dat de FBI en de NSA telefoongegevens verzamelen van zo’n beetje iedere wereldburger. Als we het nieuws mogen geloven dan hebben deze geheime diensten de beschikking over uw gevoerde telefoongesprekken, de lengte van deze gesprekken en weten zij met wie u heeft gebeld en waar. Daar komt bij dat de FBI en NSA alle beschikbare data over u, die liggen opgeslagen bij de Amerikaanse Technologie bedrijven Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Paltalk, YouTube, AOL, Skype en Apple, in één grote databank hebben ondergebracht. 

Staten en inlichtingendiensten zeggen dat ze deze data verzamelen om terroristen op te sporen en overtreders van de wet in te kunnen rekenen. Nu is continue surveillance van zo’n beetje iedereen overal ter wereld wellicht een beetje overdreven om een paar terroristen en andere booswichten op te sporen, maar het gaat nog veel verder. Dergelijke data worden namelijk ook gebruikt om van iedere wereldburger een profiel te maken. Het uitgangspunt van zo’n profiel bij een inlichtingendienst is waarschijnlijk de vraag of en in hoeverre u een bedreiging vormt voor de samenleving.

Let wel, een bedreiging voor de samenleving vormen staat voor een inlichtingendienst gelijk aan een bedreiging vormen voor de staat en de inlichtingendienst. Binnen de staat huizen immers de collectieve diensten voor en vertegenwoordigers van de samenleving Deze staat en zijn inlichtingendiensten ontlenen daarmee hun bestaansrecht uit de samenleving, waardoor de staat anti-staat als anti-samenleving interpreteert. Snapt u het nog?

De woorden van René Gongrijp - die in 2006 al waarschuwde voor de gevaren van de combinatie staat en datacentralisering in een programma van HUMAN - leggen het wellicht iets beter uit (sic): “We leggen nu de structuren neer voor een systeem waar de beheerder van het systeem alles van je weet. Je komt dan in een situatie terecht waar de mensen die de macht hebben over dergelijke databanken, de macht hebben in het land. Als we dit toestaan gaan we er eigenlijk vanuit dat zo'n bezitter, bijvoorbeeld de overheid, volstrekt betrouwbaar is en dat belangen van burger en staat altijd volledig overlappen. Als dat niet zo is, dan wil je deze techniek echt niet hebben.”

Ik hoor het een enkeling nu nog denken: “Ze doen maar, ik heb toch niets te verbergen”. Niets te verbergen hebben gaat uit van het idee nooit iets fout te doen of te hebben gedaan. Echter, of u wel of niet iets fout heeft gedaan maakt in dit stadium niet meer uit. De informatie die de inlichtingendiensten over u verzamelen kunnen ze naar believen en eigen inzicht selecteren en interpreteren. U moet toch onderhand wel weten dat een selectieve weergave van informatie en het interpreten op basis van achterdocht de basis is voor iedere karaktermoord in de media van heden ten dage? Schuld of onschuld hangt bij de inlichtingendienst dan niet langer af van het feit of u daadwerkelijk schuldig of onschuldig bent, maar of deze dienst wil dat u schuldig of onschuldig bent.

Maar goed, de profielen. Vanuit dat oogpunt wordt er niet langer naar u gekeken als burger, maar bent u in eerste instantie al een potentieel gevaar. Iedere wereldburger krijgt straks netjes een indexcijfer toebedeeld, waarin zijn mate van gevaar voor de samenleving wordt bepaald aan de hand van meerdere indicatoren. Ooit een paar dubieuze uitspraken gedaan over nekschoten en Wilders via Skype? Procentje erbij op de index ‘mogelijke terrorist’. Ooit iets gezegd over verliefd zijn op grote broer Mark Rutte? Procentje eraf op index ‘mogelijke terrorist’, procentje erbij op index ‘mogelijke zedendelinquent’. Binnenkort zijn we dus allemaal een beetje terrorist. Gefeliciteerd!