Overlast van minderheden (6): Politici

Zonnetje40 is een maandje met verlof. Luc van Lier valt voor haar in. Met een serie over overlastgevende minderheden. Want die Marokkaantjes, die Molukse motorcriminelen, Japanners , bejaarden , pontschippers , volkszangers en Italianen zijn heus niet de enigen die onze samenleving hinderen. Vandaag aandacht voor een groep overlastgevers van nogal wollige signatuur: de politici.

De politicus staat met zijn gewoonte om in gemeentehuizen, provinciehuizen en de Eerste en Tweede Kamer klinkklare onzin uit te kramen met de rug naar de Nederlandse samenleving toe. Ondanks het veelal zeer matige kwaliteitsniveau van hun bijdragen tot het publieke debat hebben ze een verrassend grote invloed op de samenleving. Hun beleid zwalkt, gedreven door opportunisme en populisme van links naar rechts, maar daarmee pikken ze dus wel onze vrijheid en rechtszekerheid in.

De politicus heeft het begrip ‘dossierkennis’ op een wel heel bijzondere wijze weten in te vullen. Waar het vroeger met name ging over de wijsheden die betrokkenen in een dossier hadden opgenomen, beperkt de moderne politicus zich tot de vraag “wie heeft het kwijtgemaakt”.

De politicus “komt naar de mensen toe”, gaat regelmatig “op werkbezoek in de wijken” en “verdiept zich in de normen en waarden van vreemde culturen in ons land”. Aan dit ouderwetse, degelijke handwerk geeft het moderne Kamerlid uiteraard op geheel eigentijdse wijze invulling. “Naar de mensen toe” wordt vertaald met een lelijk handgemeen met de ober in Café Nieuwspoort. Werkbezoek aan wijken vindt plaats in de vorm van het in brievenbussen van assertieve burgers pissen en verdieping in andere culturen bestaat uit het in Zuid-Limburg in elkaar slaan van zwangere levenspartners naar traditioneel Marokkaans gebruik.

De politicus schittert ondanks diens luidruchtige optreden in de media, op de plek waar hij zijn werk behoort te doen vaak chronisch door afwezigheid. Wij herinneren ons meneer Lazrak van de SP, die nooit in de Kamer verscheen. Net als die GroenlLinks-mevrouw Singh Varma, met haar ingebeelde ziekte. En ook op lokaal niveau is de absentie van volksvertegenwoordigers vaak een heikel punt. Een prachtig voorbeeld is een Amersfoorts gemeenteraadslid dat nooit op de vergaderingen verscheen, en als reden daarvoor opgaf, dat zijn TomTom op jammerlijke wijze in het ongerede was geraakt. Maar wel mooi de royale maandelijkse vergoeding opstrijken uiteraard. En dan te bedenken dat je van dat geld binnen een maand je hele auto kan volhangen met TomToms! Niet komen opdagen, maar wel een mooie vergoeding incasseren. Van uw en mijn belastingcenten.

Nee, die Marokkaantjes, die Molukse motorcriminelen, die Japanners, die bejaarden, die pontschippers, die volkszangers en die Italianen zijn heus niet de enigen aan wier gedrag een ferm halt dient te worden toegeroepen!

Aankondiging Columnistencabaret 22-6