Seks

- Een culicolumn?

Ik houd van heet. Het kan me niet pittig genoeg zijn. In de groentelade van mijn koelkast liggen daarom altijd wel enkele verse pepers. Ik koop die bij de Turkse winkel, in het winkelcentrum enkele minuten fietsen van mijn huis. In de blauwe kratten liggen mooie grote rode en groene, maar ook heel kleine. En dan heb je ook nog die lichtgroene; die verkoopt men per twintig in een grote plastic zak.
Laatst dacht ik dat ik een pot tomatenpuree had gekocht, maar bij thuiskomst bleek het sambal te zijn. Groot dat die pot was! Nu zijn wij thuis best 'van het hete', maar toch duurde het wel even voordat deze pot leeg was. Want ik had ook nog sambal brandal staan en harissa. Wat heet!

Pepers moet ik zelf kopen. Ze zitten niet in mijn groentepakket. Wacht, dat zal ik – voor de lezers die later hebben ingeschakeld – uitleggen. Ik heb een abonnement op een biologisch groentepakket.
Iedere vrijdagmorgen stopt er bij mij een vrachtwagen voor het huis. De bestuurder ervan werkt bij een biologische boerderij, even buiten onze woonplaats gelegen. Hij haalt een stapel blauwe kratten uit de vrachtwagen tevoorschijn en zet deze bij mij onder de carport. Alle mensen bij mij uit de buurt die ook een abonnement op het groentepakket hebben, komen die vrijdagmiddag de inhoud van een krat ophalen. De inhoud van een van die kratten is voor mij. Biologisch geteelde groente: het kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Smaakvolle groente, bijvoorbeeld.

Het leuke aan zo'n abonnement op een biologisch groentepakket is dat het iedere week weer een verrassing is wat erin zit. Vaak is het seizoensgroente; hoe heerlijk is het de smaak van de lente te proeven? Minder leuk is het dat er wekenlang hetzelfde in het pakket kan zitten. De lente duurt tenslotte een week of twaalf. Ook geinig is dat ik na verloop van tijd allerlei groente ging herkennen, waarvan ik daarvoor nog nooit had gehoord. Warmoes, topinamboer, pattison, bataat, misome. Inmiddels ken ik het allemaal van binnen en van buiten. Hoewel, een enkele keer heb ik iets ter hand waarvan ik me afvraag: 'Wat is het? En wat moet je ermee?'

Ondanks het ruime aanbod, blijft de eeuwige vraag: 'Wat zullen we vandaag eens eten?' Zoals laatst. De Vrouw stelde hem.
'Wat zullen we vandaag eens eten?'
'Geen idee. Wat zat er in het pakket?'
'Warmoes, topinamboer, pattison, bataat, misome. Waar heb jij zin in?'
'Ik heb eigenlijk wel zin in seks.'

Aankoopinformatie
Goede seks is overal te koop en hoeft zeker niet duur te zijn. Je hebt seks van achter glas, maar veel frisser en lekkerder is die in de buitenlucht.
Koop de seks bij voorkeur als ze goed rijp is. Druk op het zachte gedeelte bij de aanzet van de stengel. Geeft deze lichtjes mee, dan is de seks mooi rijp. Hoe vochtiger de zachte binnenkant, hoe rijper.
Bewaar de seks zorgvuldig en houd het zo puur en onbedorven mogelijk, bij voorkeur op kamertemperatuur.

Hoe klaarmaken?
Goede seks smaakt op alle momenten van de dag. Of het nu 's morgens vroeg is of laat op de avond, op de keukentafel of op schoot bij de televisie; het maakt niet uit. Sommige seks is snel klaar; hier behandelen we een wat uitgebreider recept.
Bereid de seks goed voor. Het klaarmaken zelf is zo gebeurd, maar om er goed en uitgebreid plezier aan te beleven, vraagt het enige tijd en aandacht.
Begin met de zachte delen en verhit alles aanvankelijk op laag vuur tot het harder wordt. Roer langzaam in de pot. Breng alles op smaak tot het lekker pittig is. Beweeg de harde stengel in het zachte vlees van de vrucht. Voer het tempo gestaag op. Bij seks is – net als bij een knoflookteentje – 'zweten' normaal. Laat de sappen rijkelijk vloeien, zodat de heerlijke geuren vrijkomen. Als alles op het kookpunt is gekomen, verschijnt de witte gelei. Dit is een tongstrelend moment. Doe het vuur uit en laat alles enige tijd rusten.
Serveer de seks desgewenst met een klodder slagroom. Spuitslagroom is praktisch, maar zelf lobbig kloppen geeft een bevredigender resultaat.
Meestal wordt de seks met de handen of de mond genuttigd, maar voor de liefhebbers zijn er allerlei ondersteunende instrumenten (op netspanning of op batterijen) in de handel.

Variatie
Vaste regels voor het klaarmaken zijn er niet; probeer zo veel mogelijk variaties uit die je zelf lekker vindt.
Als het je allemaal nog niet genoeg is, betrek je gewoon ook een biologisch geteelde winterwortel of komkommer erbij. Alles voor een spetterend hoogtepunt.

Geniet ervan!

-
Apeldoorn, mei 2013

Volgende keer een culicolumn over varkenspens.
Overigens, na al die jaren dat we dat abonnement op het groentepakket hebben, is de verrassing er wel een beetje af. Wat dat betreft lijkt het op het onderbroekje van De Vrouw: ik weet ondertussen wat erin zit, maar het blijft lekker!