Doorwerken tot je honderdste

Maak je borst maar nat. Binnenkort kunnen we minstens een vijfde langer leven dan we nu al doen en misschien gaan we wel helemaal niet meer dood. En denk maar niet dat de zorg dan nog veel duurder wordt dan nu, want we worden ook niet ziek meer. Maar wie gaat dan onze pensioenen betalen? Dat wordt op zijn minst doorwerken tot je honderdste.

Ik denk dat veel lezers de film Highlander wel kennen. Connor McLeod is onsterfelijk. Hij kan alleen worden gedood door zijn hoofd van zijn romp te scheiden. Binnen niet al te lange tijd zal zoiets ook nodig zijn om mevrouw Toet en de heer Naaktgeboren het graf in te krijgen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat het verouderingsproces bij witte muizen in werking wordt gezet door een eiwit in de hersenen. Ze kunnen dat eiwit nu zo behandelen dat de muizen langer blijven leven. Het gaat om een eiwit dat ook een rol speelt bij de groei, voortplanting, temperatuurregeling en stofwisseling. Ik zal wel weinig van dat eiwit hebben, want ik ben 1 meter 64. Als ze dat eiwit blokkeren, leven de muizen vijf keer langer dan normaal zonder last te hebben van ouderdomskwalen. Ook een bepaald hormoon speelt een rol bij het verouderingsproces. De hoeveelheid van dat hormoon verlaagt bij het ouder worden. Door het hormoon extra toe te dienen bij oude muizen, verlengden ze het leven van die muizen en stimuleerden ze de groei van de hersenen van die muizen. Dat laatste lijkt me niet alleen goed voor ouderen trouwens. Ik zie regelmatig mensen op televisie van wie ik zou zeggen: spuit die maar vol. En dan bedoel ik het wetenschappelijk natuurlijk.

Maar wat nu?
Stel dat ik nu stop met ouder worden. Ik ben 68 jaar. Mijn kop wordt er echt niet aantrekkelijker op als ik niet meer ouder word. Dus dan moet ik straks honderd jaar langer leven met een oude kop. Of gaan ze daar ook nog iets aan doen? Ik weet al wel dat men in staat is om nieuwe knieën te geven. Misschien is er straks nog wel veel meer mogelijk. Ieder jaar een soort APK en de slechte onderdelen vervangen. Mis je na een ongeluk een arm? Daar is dan wel een mouw aan te passen, maar een nieuwe kop? De orgaandonatie is ook al in een vergevorderd stadium. Als er echter niemand meer dood gaat, hoe krijg je dan nieuwe organen? Dat is nu al een probleem.

Er is nog een probleem als ik niet meer verouder. Ik zal weer moeten gaan werken. Op zich moet dat dan lichamelijk wel kunnen, maar ik kon in 1999 met een regeling weg en sinds die tijd werk ik niet meer voor een baas. Ik ben er dus niet meer aan gewend. Het leventje van nu bevalt me prima, maar ik denk niet dat de men het blijft pikken dat ik de gemeenschap nog honderden jaren geld kost. Daar gaan ze in Den Haag vast wel een stokje voor steken. Iedereen wordt dan namelijk veel ouder dan nu.

Wanneer ga je trouwens beginnen met het stoppen van het verouderingsproces? Als je net tien bent, lijkt het me niet verstandig. Maar als je net je jeugdpuistjes hebt ook niet. Ze zeggen dat de mens zowel geestelijk als lichamelijk volgroeid is als hij of zij 28 jaar is. Dan zou je dus het beste op die leeftijd kunnen stoppen met verouderen.
Er zijn echter ook mensen die al op hun zesde een brilletje nodig hebben. Daar ben je dan lekker mee. Die kunnen niet wachten tot ze 28 zijn, want dan zien ze misschien helemaal niets meer. Moet je dan al op je zesde stoppen met ouder worden?
In de medische wetenschap vinden ze natuurlijk wel steeds meer oplossingen voor allerlei lichamelijke problemen. Ziekten worden overwonnen, lelijke mensen worden bijgewerkt, blinde mensen zullen weer kunnen zien, dove mensen weer kunnen horen en invaliditeit komt niet meer voor, want anders is het natuurlijk niet leuk om honderden jaren oud te worden.

Maar uiteindelijk is natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: wie mag wel en wie niet?
Het zou me anders wat worden. Als niemand meer doodgaat, krijg je op den duur toch een probleem. De aarde is nu al overbevolkt, dus als iedereen blijft leven en er komen ook steeds nieuwe mensen bij, wordt het wel erg krap. Er zullen dus keuzes moeten worden gemaakt. En je snapt natuurlijk al dat geld en macht daarbij de bepalende factoren zullen zijn.
Als je niet genoeg je best doet op school en je komt niet verder dan vakkenvuller bij Appie, dan zul je tevreden moeten zijn met een jaartje of tachtig. Heb je een heel laag IQ en kun je niet bij de televisie terecht in de een van de vele stompzinnige realitysoaps, dan zit je in hetzelfde schuitje. Ben je pedofiel, Marokkaan of illegale asielzoeker dan kun je die stopzetting van het verouderingsproces ook wel vergeten. Kun je bij de banken geld lenen om alle benodigde ingrepen te betalen? Wat wordt de wetgeving op dat punt? Komt er een illegaal circuit waar je je jezelf voor minder geld kan laten behandelen en wat zijn de risico's? Gaat China het geld voorschieten aan alle Chinezen? En wat doet het Westen dan? Moeten we een onsterfelijke Gordon tolereren?
Langer leven wordt toch echt een voorrecht voor een elite. Mensen met erg veel geld of met macht.
Er komt dus een zeer ernstige tweedeling in de wereld.

Moeten we daar rouwig om zijn? Wat kun je verwachten als je honderden jaren oud wordt?
Je krijgt een enorme familie. Je kinderen maken namelijk kinderen en die maken ook weer kinderen en dat gaat maar zo door. Dan zit je toch op een gegeven moment een paar keer per dag op een verjaardagsfeestje. Bovendien worden al die kinderen en kleinkinderen net zo oud als jij, maar als zij toevallig geen geld hebben dan worden ze veel ouder dan jij en gaan dood. Dat worden dan ook heel veel begrafenissen.

Op dit moment strandt een op de drie huwelijken voortijdig. Ga je dan opnieuw trouwen of kies je ervoor om honderden jaren alleen te blijven? Ga je steeds weer opnieuw trouwen, dan gaat dat heel wat alimentatie kosten. Blijf je alleen en neem je af en toe een wip dan moet je wel een uitgebreid assortiment partners hebben, anders wordt het wel erg eentonig. Blijft de seks dan trouwens wel hetzelfde als nu? Op een gegeven moment zijn alle standjes wel uitgeprobeerd.
Maar als jij en je partner echt bij elkaar blijken te passen, heb je ook een probleem. Stel je voor dat je dan honderden jaren aan je partner vastzit en dat je schoonmoeder ook al die tijd blijft leven.
Ik geloof dat ik toch maar de voorkeur blijf geven aan de manier waarop het nu gaat. Dat eiwit zit niet voor niets in je hersenen. Voor alles is een reden en ga daar nou niet mee aan het klooien. Het lijkt me veel leuker om te reïncarneren en weer nieuwe dingen te gaan ontdekken. Mijn moeder zei altijd: Aan mijn lijf geen polonaise. En ze had groot gelijk.