HZO - Buiten de deur rampetampen

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over neuken met anderen.

Open relaties – Nedero
Altijd jammer als op zo'n geinige column zo weinig wordt gereageerd. En eigenlijk verwonderlijk als je daarbij beseft dat deze column van Nelleke keihard over seks gaat! Normaal gesproken scoren nieuwsartikelen en columns over seks op FOK! juist keihard de hoogste kijkcijfers.

Leermomentje voor Nelleke: als het over seks gaat, mag je NOOIT het woord 'relaties' in je titel verwerken! Mensen die serieus over relaties willen lezen, vormen een zeer marginale groep. Daar ga je geen beroemd columniste mee worden. Maar 'seks' in de titel? Dat scoort als de neten!

Waar leest men nog wel over relaties? Precies! In de door Nelleke genoemde vrouwenbladen of in de extra vrouwenmagazines bij kranten. En wie schrijven deze bladen? Vrouwen! Op zich lijkt het me niet verstandig als we relaties volledig inrichten volgens de wensen van mannen, maar als alleen vrouwen er hun mening op loslaten, word ik ook wat wantrouwig.

Idem bij seks. Buiten masturbatie is reguliere seks toch vooral een teamsport. Altijd handig om de spelregels van beide partijen goed onder de loep te nemen. Ik mag graag keuvelen over de behoeften van mijn medespeelsters, maar ik zorg ook graag voor mezelf. Een beetje communicatie zorgt bij beide partijen voor de beste prestaties in de ring.

Hoe ingewikkeld ga je de boel dan in godsnaam wel niet maken met 'open relaties'? Nog een partij erbij? Meerdere partijen? Nog meer spraakverwarring? Nog meer pogingen om wensen en eisen op één lijn te krijgen? Scharrels bij wie spelregels amper bekend zijn? Je zou er haast een scheidsrechter, grensrechters, een vierde man én videocontrole bijhalen! Je kunt toch onmogelijk de wensen en handleidingen van meerdere partners onthouden, als de praktijk al laat zien dat het met één partner al amper mogelijk is? Je zou er gillend gek van worden!

Tja. Waarom doen mensen het dan wel? Het zal best spannend zijn. Het kan verfrissend zijn. Saai zal het zeker niet zijn. Wellicht kun je nog iets leren van anderen, als je zelf al tien jaar met dezelfde ligt te krikken. Op zich kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Maar wordt een relatie daar ook beter van? Als je elkaar niet meer kunt luchten of zien, wordt het eerder tijd om eens een goed gesprek aan te gaan dan dat je met Jan en alleman gaat lopen rampetampen! Een vreemd kutje maakt een man nog geen attente luisteraar voor zijn eigen vrouw of vriendin. Een grotere lul zorgt nog niet voor een vrouw die haar man of vriend beter begrijpt. Beide zorgen hooguit voor meer orgasmes.

Zijn het eigenlijk allemaal niet een beetje simpele motivaties en smoesjes? Als je relatie niet deugt, moet je er keihard mee aan de slag of ermee kappen. Als de seks in je relatie niet deugt, zal er wel iets met je relatie aan de hand zijn. Of je hebt het gewoon even wat te druk, wat je af en toe ook gewoon kunt accepteren.

Het klinkt allemaal wel leuk in zo'n vrouwenblad. Al die vrouwen die moeiteloos er op los neuken en daar ook nog een leuke vaste relatie, kinderen die naar school en sportclubs gaan, een leuke loopbaan en massa's vriendinnen bij hebben. En ondertussen nog een interview aan de Libelle kunnen geven.

Ik geloof er alleen geen flikker van. Open relaties ontstaan doorgaans vooral door klote perioden in relaties, die vervolgens worden opgelost met 'anderen neuken'. Zo glamoureus kan dat nooit zijn.