Magistrale Marokkaan

Als je aan mensen vraagt wie de beste cabaretier is, hoor je gegarandeerd de namen van De Grote Vier. Toch zijn Theo, Hans, Youp en Najib momenteel bang. Doodsbang. Stront loopt in zeven kleuren door hun lolbroek. Nog eventjes en ze zijn ingehaald door een Marokkaan met lang haar. Ali B degradeert De Grote Vier met speels gemak naar de kelder van het cabaret. Kunnen ze samen kaarten met Seth Gaaikema, Paul van Vliet en Freek de Jonge.

Ali B was jarenlang een ‘kutmarokkaan’ die gokte, blowde en rottigheid uithaalde op straat. Beïnvloed door de Amerikaanse gangstercultuur rapte hij met zijn mocromatties over modderfokking bitches, de fokking police en smoking weed every modderfokking day. Hij woonde echter in Almere. Waar nog nooit een drive-by-shooting is geweest. Waar mensen op zondag hun auto in de was zetten. In Almere is een keer een kat in een boom geklommen en heeft iemand een volle pot bedorven appelmoes in de glasbak gegooid. Het waren met afstand de meest spannende wapenfeiten ooit in Almere.

Ali wist zelf ook wel dat Almere geen Detroit is. Hij stopte met stoerdoenerij en ging met Marco Borsato zingen. Zijn oude maatjes van de straat lachten hem uit en spoten graffiti op muren: Mocro B hartje Marco B. Ali vond het best. Liever in Ahoy met mister Warchild dan straatoorlogje spelen in Almere. Het ging snel. Er kwamen hits, gouden platen en talloze uitnodigingen voor televisieprogramma’s. Iedereen wilde de Marokkaan met die grote bek die overal een mening over heeft. Kutmarokkaan werd knuffelmarokkaan.

De TROS was er als de kippen bij. Knuffelaars horen bij de grootste familie van Nederland. Ali B Op Volle Toeren werd geboren en bleek een schot in de roos. Ria Valk, Corry Konings en Maggie MacNeal gingen snel nog een paar keer onder de zonnebank en hesen zich in hun strakste pakjes. Charmeur Ali zei precies wat ze wilde horen. ‘Wauw, wat een prachtige vrouw, ben je echt al zestig? Ik zou je zo doen.’ Met natte benen verklaarden de dames hun liefde voor rapmuziek en namen ze snel een nieuw nummer op.

Tuurlijk, Op Volle Toeren is een muziekprogramma. Maar het liet ook zien dat Ali geen rapper is, maar entertainer. Iemand die net zo makkelijk babbelt met bejaarde mensen op straat als met verliefde tienermeisjes. Hij knuffelt met Imca Marina en laat rappers met tattoos in hun gezicht genieten van de oma-muziek van Willeke Alberti. Iedereen lacht om en geniet van Ali. De stap naar het theater is ineens niet vreemd meer.

Afgelopen woensdag werd het uitgezonden. Ali B Geeft Antwoord. Een theatershow waarbij mensen in de zaal bepalen waar Ali over praat. En natuurlijk had hij enkele verhalen ingestudeerd. Over zijn jeugdzondes, zijn relatie met zijn moeder en zijn gokverslaving. Maar ga er maar aan staan. Komedie is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Bovendien, theaterpubliek luistert geen rapmuziek. Die luisteren radio 6 en daar is Die Leipe Mocro Flavour nog nooit voorbij gekomen. Maar Ali kent geen angst. Op je bek gaan is ook een ervaring.

Dat ging ie niet. Sterker nog, ik denk dat we Theo, Hans, Youp en Najib nooit meer op het podium zien. Het heeft geen zin. Ze zullen zich voelen als de IJsselmeervogels die moeten voetballen tegen Barcelona. Messi is een ongrijpbare baltovenaar. Ali een onvoorstelbare woordkunstenaar. Een geweldige verhalenverteller die het cabaretlandschap voor eeuwig heeft veranderd. Ali, als je dit leest: ik zal nooit bij je thuis met de brievenbus klepperen, maar ik ben je grootste fan. En als jij de oudejaarsconference doet, zal ik er alles aan doen om je woonplaats om te dopen in Alimere.