NOS stand-up

Nee, dit gaat niet over comedy bij de NOS, of over de ‘grappige’ Herman van der Zandt, die ik overigens zwaar overgewaardeerd vind. Het gaat me om al dat geloop tegenwoordig bij het NOS Journaal, sinds de restyling van het programma enige tijd geleden. Is het dan niet een beetje laat voor een column als deze? Misschien wel, maar ik ben van de generatie die zijn nieuws wel op internet leest en dus niet veel naar het journaal kijkt. Gisteravond keek ik weer eens, maar wat me het meest bij is gebleven is het onzinnige geloop van de presentator en zelfs van de verslaggevers.

Volgens mij heeft het decor van het NOS Journaal de grootste lege vloer die er bestaat. Ik zag gisteravond Rob Trip wel heen en weer lopen, ergens in mijn achterhoofd registreerde ik dat hij wat vertelde, op het scherm achter hem verscheen iets, maar ik kon eigenlijk alleen maar kijken naar en denken aan één ding: die immens lege vloer in de studio. Wat is daar de zin van? Zet die presentator gewoon weer achter een desk, plaats op het scherm daarachter een afbeelding en klaar. Een programma als het NOS Journaal zou moeten gaan voor die functionaliteit, niet voor een grote studio met fancy schermen.

Het werd nog erger gisteravond toen we naar een item gingen over de cookie-wetgeving. De verslaggever vond het een goed idee om dat onderwerp te introduceren door zelf in beeld te lopen. Op zich heb ik geen problemen met die vorm, maar dan moet het wel logisch zijn en bij het onderwerp passen. En nee, dat deed het gisteren dus niet. De verslaggever liep door een winkelstraat, om hem heen zagen we tientallen fietsen, en daar praatte hij ons dus het onderwerp in. Volkomen onlogisch en onnodig. Ja, hij nam in die straat zijn vox-pops op, maar dat betekent niet dat hij daar ook het onderwerp moet introduceren. Dan haak ik al volledig af voor de rest van het item.

Een stukje lopen als verslaggever kan ook prima hoor. Op zondagmiddag in Studio Sport heeft Joep Schreuder vaak heel logische stukjes lopen in zijn verslaggeving zitten. Hij vertelt waar hij is, bij welke wedstrijd, wat de bijzonderheden zijn en al die tijd loopt hij ergens in het stadion: in de catacomben, op het veld, wat dan ook. En hij eindigt dan vaak bij de hoofdtrainer en met zijn eerste vraag sluit hij dan naadloos aan op zijn verhaal. Dan mag zo’n stukje lopen absoluut, en helpt het misschien wel om als kijker meer ‘in’ het onderwerp te komen.

Ook Joep heeft wel eens zijn mindere momenten natuurlijk. Ik herinner me nog een wedstrijd van Ajax en dat Joep vanaf het veld naar beneden liep, zijn verhaal ondertussen deed, en eindigde bij Frank de Boer die daar zichtbaar op Joep stond te wachten. Het was geen live-uitzending , dus dat riep bij mij de vraag op of dit bijvoorbeeld take drie was en dat De Boer al een tijdje stond te wachten. Dat zou niet zo mogen zijn dan natuurlijk, maar ik acht de kans aanwezig dat Joep zich daar niet aan gestoord zou hebben: zolang hij maar goed in beeld is.

Maar NOS, hou alsjeblieft op met dat onnodige staan en lopen bij het Journaal. Zet Rob Trip, Herman van der Zandt en al die anderen gewoon achter een desk en breng het nieuws op een functionele manier. Oh, behalve Sacha de Boer natuurlijk. Die mag gewoon door het beeld blijven lopen.