Weg met de belastingen

Beste mijnheer Rutte,

Ik zag onlangs de heer Leon de Winter op tv. Hij weigerde een deel van zijn belastingen te betalen omdat er miljarden naar Egypte zouden gaan. Dat zette me aan het denken.

Ik ben sinds drie jaar gepensioneerd. Deze week kreeg ik van mijn pensioenfonds een brief. In die brief stonden de nieuwste ontwikkelingen ten aanzien van mijn pensioen en een stukje in die brief viel me in het bijzonder op.

Uw pensioenfonds heeft het pensioen de afgelopen drie jaar als volgt verhoogd:

- Over het jaar 2011 met 0.00%. De prijzen gingen toen met 2.30% omhoog.
- Over het jaar 2010 met 0.00%. De prijzen gingen toen met 1.30% omhoog.
- Over het jaar 2009 met 0.00%. De prijzen gingen toen met 1.20% omhoog.

In de brief stond ook dat de belastingtarieven en belastingschijven zijn aangepast. Er is een verhoging in het belastingtarief in de eerste schijf van 3.9%. Bij een belastbaar inkomen van € 19.645 is dat al € 63.85 per maand meer aan belastingen. Ook de heffingskortingen zijn veranderd. Ik krijg naast het pensioen van de laatste werkgever ook nog een klein pensioentje van het ABP. Dat fonds liet op Facebook al weten dat het meteen vanaf januari de pensioenen ging verlagen met 5 tot 7%.

Ik ben niet iemand die snel klaagt. Daar heb ik trouwens ook geen reden toe. Ik kan ook in 2013 nog samen met mijn vrouw op wintersport, in de zomer twee weken naar Kreta, een weekje met de tent ergens heen en een pinksterweekend in een huisje. Daarnaast kunnen we ook nog steeds af en toe uit eten. Alleen haute cuisine zit er dit jaar niet meer in. Ik ga ook echt niet mailen naar het meldpunt van die kutpartij van Henk Krol, want ik heb een hekel aan die partij. Je gaat niet de politiek in voor één groep Nederlanders. Je bent er voor alle Nederlanders, alleen het beleid kan verschillen van andere partijen. Je kunt bijvoorbeeld meer of minder natuurbeleid willen, maar wat moeten we met een partij die er alleen voor de oudjes is?

Ik heb dus nog niet echt iets te klagen, maar het wordt wel steeds minder op deze manier. Leon de Winter heeft over geld ook niet te klagen, dacht ik. Nu heeft hij een goede reden om minder belasting te gaan betalen, vindt hij. Hij wil niet dat het geld besteed wordt aan de islamisering van Egypte. Dat wil ik ook niet en ik denk dat het wel voor meer Nederlanders geldt. Ik heb echter ook grote moeite met een aantal andere doelen waar mijn geld naartoe gaat.

Neem de zorg. Daar gaat het meeste van ons belastinggeld heen. Dat is geen probleem als het naar de mensen gaat die het echt nodig hebben. Maar weet u wel hoe dat geld wordt besteed? Die hele zorg zit vol met graaiers. Mensen met topinkomens waarvan je iedere dag wel naar een restaurant met drie Michelinsterren kan. Zorginstellingen met meer overhead dan handen aan het bed. PGB-bureaus en ziekenhuizen die er maar op los frauderen. Artsen die door de farmaceutische industrie worden betaald om hun te dure producten voor te schrijven en ga zo maar door. Een goede tweede is Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uitkeringen dus. Er ging in 2012 maar liefst 11,7 miljard naar arbeidsongeschiktheid en nog eens 6,1 miljard naar werkloosheid. Dat er mensen zijn die echt niet kunnen werken omdat ze buiten hun schuld ziek zijn kan ik begrijpen en die kunnen wat mij betreft gerust een uitkering krijgen. Maar daarnaast zuipt, rookt en vreet de BV Nederland zich een ongeluk. Jongeren houden het ene zuipfeest na het andere. Als je in een winkelcentrum loopt dan zie je alleen maar etende mensen om je heen. Alle vissersdorpen zitten aan de coke. Als je boven de veertig bent dan ben je te oud en te duur voor je werkgever en als de winst van KPN gedaald is van 500 miljoen naar 300 miljoen dan gaat er een heel pak mensen uit, ondanks dat het nog altijd winst is.

Het huishoudboekje van mijn vrouw en mij is altijd in orde. De inkomsten en uitgaven zijn altijd in balans. We graaien niet, we frauderen niet, we doen aan hardlopen, fietsen veel, eten gezond en zijn vrijwel nooit ziek. Dat komt waarschijnlijk mede omdat we bijna nooit medicijnen gebruiken. Natuurlijk hebben we wel eens een feestje en drinken we wel alcohol, maar we liggen nooit blauw in de goot. Hooguit word ik eens met mijn fiets in de struiken wakker, maar dat is zelden.

Mijn besluit, mijnheer Rutte, staat dus vast. De heer De Winter heeft mijn ogen geopend. Voortaan betaal ik geen cent meer aan de Nederlandse Staat. Ik ga persoonlijk kijken waar ik mijn geld aan uitgeef. Een redelijk gedeelte van mijn inkomsten zal ik voortaan uitgeven aan projecten die geld nodig hebben en die ik betrouwbaar, nuttig, functioneel en efficiënt acht. Ik ga dan zelf toezien dat het geld goed wordt besteed, want toezichthouders zijn ook niet meer te vertrouwen en gemeentes zijn zo corrupt als de pest.

Ik hoop dat u begrijpt dat ik dit nu ga doen, want sinds u het voor het zeggen hebt in ons mooie land zijn we er alleen maar op achteruitgegaan. Dat kon ook wel, want de bomen groeiden tot in de hemel en het kan best wat minder, maar ik weiger nog langer te betalen voor zaken die onrechtvaardig zijn. Als iedereen moet inleveren dan kan dat alleen als de graaicultuur, het frauderen en het misbruik maken van budgetten door beheerders ook ophoudt. Als dat laatste niet gebeurt, dan kun je de belastingcenten net zo goed in een wensput gooien. Dan krijg je ook niet wat je wenst en ben je toch je geld kwijt.   

Met vriendelijke groet,

Bakoenin