Over de grens

Geert-Iem Roos wordt bedreigd, las ik vandaag op Teletekst. Normaal gesproken niet iets waar ik me druk om maak of waar ik even bij stil sta, want tot gisteravond wist ik helemaal niet wie Geert-Iem Roos is. Voor degenen die dat ook nu nog niet weten: dat is de advocaat van een jeugdspeler van 16, een van de acht verdachten van de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat is in Nederland tegenwoordig blijkbaar een reden om bedreigd te worden.

Roos doet zijn werk als advocaat daarmee gewoon, maar veel mensen vinden dat not done. Een aantal gaat dan zelfs over tot bedreiging. Het lijkt wel een trend, want zoiets zagen we ook bij de column van Luuk Koelman. Die persifleerde Mariska Orbán-de Haas middels een fictieve brief aan de moeder van Tim Ribberink. Een vorm die niet door iedereen werd gewaardeerd. Dat laatste mag natuurlijk, maar om dan iemand te gaan bedreigen lijkt me ook niet echt netjes.

Gisteravond was Geert-Iem Roos te gast in Nieuwsuur. Ik heb de uitzending gezien en vond zijn verhaal zeer begrijpelijk. Hij vertelde dat op basis van twee foto’s, waarop zijn cliënt te zien is, niet bewezen kan worden dat zijn cliënt (mede)schuldig is aan de dood van de grensrechter. Logisch. Want op de ene foto loopt de betreffende jongen naar de vechtpartij toe en op de andere foto staat hij ernaast. Op basis daarvan kun je inderdaad niemand veroordelen. Gelukkig maar, want dan moeten we allemaal voortaan maar goed uitkijken waar we staan.

Natuurlijk zeg ik niet dat die jongen niets heeft misdaan. Maar ook niet dat hij wel wat heeft misdaan. Dat valt namelijk niet te zeggen op basis van de ‘bewijzen’ die wij als publiek kennen. Gelukkig hebben we in Nederland rechters die op basis van een compleet bewijzenpakket bepalen wat voor straf iemand krijgt. En gelukkig heeft iedereen recht op een advocaat voor de juiste verdediging.

Ik las vandaag op Facebook dat iemand het belachelijk vond dat ‘iedere randdebiel in Nederland helaas recht heeft op een advocaat’. Ja, wat willen we dan? In principe zou je iedere crimineel toch een randdebiel kunnen noemen? Dan kunnen we het rechtssysteem wel opdoeken. Laten we dan maar meteen iedere crimineel tegen de muur zetten. Maar dan stel ik voor om de mensen die dat soort dingen roepen of anderen bedreigen er naast te zetten.

Het blijft de laatste tijd nog enkel bij bedreigingen, zonder de uitvoering in de praktijk. Maar ik vrees dat hoe meer mensen domme dingen gaan roepen, er meer mensen in gaan geloven en dan is de dag dichtbij dat men echt voor eigen (grens)rechter gaat spelen.