Gelukkig nieuwjaar, lezers!

Voor FOK!-bezoekers om over na te denken

Op 18-03-2009 verscheen mijn eerste column hier, dus al weer bijna vier jaar bij Fok. Geloof mij, er zijn genoeg momenten geweest dat ik dacht ‘stoppen Dick!’ Dat domme geouwehoer en die te simpele aanvalletjes van users, laat maar. Maar, de aanvalletjes en simpele opmerkingen werden langzamer constructiever en meer onderbouwd. Dit lag niet aan de users van Fok maar aan mijn schrijfsels die beter werden. Ik dank bij deze dus mijn lezers hier en wens ze wat ik zelf hoop voor 2013: een jaar in goede gezondheid en iets meer begrip voor je soortgenoten in ellende. Groet, Bornfree.

Griezels,
Nu al bijna zes jaar plaats ik iedere donderdagmorgen een stukje op FOK! en dat doe ik met heel veel plezier. Ik weet mij dan ook omringd met een gaaf team van collega-columnisten: allemaal leuke, aardige, lieve en mooie mensen. Dat helpt. En hoe!
Ik wens alle FOK!kers dan ook een heel goed nieuw jaar toe met heel veel leuke, aardige, lieve en mooie mensen om hen heen.
En natuurlijk krijgt u ook in 2013 van mij de ene kutcolumn na de andere.
Liefst,

b

Vriendelijkheid. Synoniem voor aardigheid, attentie, beminnelijkheid, gedienstigheid, goedgunstigheid, goedheid, hartelijkheid, minzaamheid, toeschietelijkheid, voorkomendheid, welwillendheid, lieflijkheid en plaisanterie. Het is echter een woord dat in het huidige tijdsbeeld en in de hectiek van alledag aan betekenis verloren dreigt te gaan. Oubollig, niet meer van deze tijd. Staat op de nominatie ten onder te gaan aan onvrede en zelfgenoegzaamheid.

Ik zou iedereen een heel gelukkig, gezond en vooral probleemloos Nieuwjaar willen wensen. Maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd en blijft het bij loze woorden. Echter een beetje vriendelijkheid, over en weer, kan wonderen doen. Het heelt, verbaast, verblijdt, verzacht, troost en verlicht. Het proberen waard. Een vriendelijk 2013 toegewenst.


Voor FOK!-bezoekers om over na te denken:


Een vriend van mij stuurde me een tijd terug op nieuwjaarsdag het volgende sms'je: "Ik wil je de één na beste wensen doen, want de beste wensen heb je waarschijnlijk al van iedereen gekregen." Ik sluit me hier volledig bij aan. De één na beste wensen, allemaal!

Ik hoop voor 2013 op wederom een jaar vol absolute topcolumns van onze absolute topcolumnisten.
Daarnaast hoop ik, dat 2013 qua OV een minder beroerd jaar mag zijn dan 2012.
Maar dat is allemaal heus niet het belangrijkste. Ik wens u en de uwen een gezond, warm, blij, succesvol, dus goed 2013 toe.

I'll be back en ik hoop voor een ieder
dat hij of zij ook "back" mag komen
in 2013 en nog liever, niet weg zal gaan
of de weg kwijtraken.

Peace and Be Wild

Een stralend en zonnig 2013 toegewenst. Ook al verkeert onze economie in een crisis, een goed jaar houdt volgens mij in, dat je een goede gezondheid mag genieten, dat je mensen om je heen hebt waar je van houdt en die van jou houden. Ik hoop, dat dit jaar alles brengt waar je op hoopt. Maar: stel je verwachtingen niet te hoog, want anders kan het alleen maar tegenvallen. Ik hoop dit jaar columns te kunnen schrijven die met plezier gelezen worden. Ik hoop dat ik dit jaar net zo veel liefde mag ontvangen als afgelopen jaar. Ik hoop dat een ieder verdriet, pijn en andere narigheid bespaard mag blijven. Een heel goed 2013!

Waar wil je staan aan het einde van 2013?
Maak nu de keuzes die nodig zijn om daar te komen.
Neem risico.
Durf in 7 sloten tegelijk te lopen.
Maak veel mooie nieuwe herinneringen en koester de oude.
Leef! Vandaag!

Aan al mijn lezers en commentators wil ik graag het beste toewensen voor het nieuwe jaar. Alle positieve en negatieve reacties die ik van jullie heb mogen ontvangen zijn voor mij van waarde geweest. Want zolang jullie de moeite nemen columns te lezen en te reageren, heeft de columnist recht tot bestaan.

Thanks voor het afgelopen jaar en tot ziens in het volgende!


En tot slot het woord aan ons aller bennootje, de taalkundige dobber waar onze columnrubriek op drijft:

Wat ik eenieder wens voor het nieuwe jaar is 'ruimte'. Ruimte in de breedste zin van het woord.