Een goed voornemen

“Schrijf op wat jouw goede voornemens zijn voor het nieuwe jaar.” De juf liep door de klas terwijl iedereen zich stil over zijn schrift boog. Ik was acht jaar oud en hield veel van schrijven, maar hier wist ik mij geen raad mee. Goede voornemens? Het was toch goed zo? Wat zou ik moeten veranderen? En waarom nu? Het leven van een brave achtjarige was echt niet zo ingewikkeld. Ik zoog op de dop van mijn pen.

Onze goede voornemens komen van die rare Romeinen, waarbij meneer Januari, destijds beter bekend als Janus, zowel vooruitkeek als achterom blikte. Ook die gekke Germanen konden er wat van met hun Midwinterfeesten, waarbij ze de wedergeboorte van de zon en het opnieuw ontwaken van de natuur vierden. Net zoals zij hoopten dat alles in dat jaar ten positieve zou keren, hopen wij dat nog steeds. Gekke Nederlanders. Niet dat we ons nog drukmaken om de natuur. Je moet wel een behoorlijke geitenwollensok zijn om je dáár nog mee bezig te houden. Het enige waar je op hoeft te letten is het Beter Leven-keurmerk in de supermarkt om je eigen schuldgevoel weg te nemen. Dat scheelt ons weer tijd die we helemaal aan onszelf kunnen besteden, zoals het hoort.

Goede voornemens zijn er vooral op gericht om jezelf beter te voelen, ongeacht hoeveel anderen je daarbij betrekt. Er is 79% kans dat jij al goede voornemens hebt bedacht voor 2013. Leuk nieuws! Als je wilt stoppen met roken, heb je volgens de statistieken van Stivoro van vorig jaar 12% kans dat het je gaat lukken! Wil je afvallen? Als jij vandaag begint, dan heb je maar liefst 95% kans om hetzelfde te blijven wegen, of zelfs meer! Heb je nog meer motivatie nodig om je goede voornemen te halen? Het schijnt dat je een paar jaar op rij hetzelfde goede voornemen moet hebben, voor je ook maar in staat bent om hiermee te beginnen. Maar wees niet te teleurgesteld als het je niet lukt. We zijn allemaal net zulke grote losers als jij.

Moet ik het nog zeggen? Ja, ik moet het toch nog zeggen. Het helpt niet om te bedenken wat je anders wilt doen. Je moet het gewoon doen. In India dachten ze niet na of ze in het openbaar een vrouw zouden verkrachten, ze déden het gewoon. Het jarige meisje uit Haren had per ongeluk een publiek evenement van haar verjaardag gemaakt, en ze kwámen gewoon. Epke Zonderland trainde eindeloos op het gezwaai en gedraai aan die brug en dééd het gewoon tijdens de Spelen in Londen. En van Badr Hari is het zó bekend dat hij niet kan denken, dat ik die zin niet eens voor je hoef af te maken.

Vandaag is het nieuwjaarsdag. Denk niet na. Doe gewoon wat je wil doen.

De juf keek op van haar nakijkwerk. Ze fronste haar wenkbrauwen. “Neus, waarom heb jij maar twee zinnen geschreven voor deze opdracht?” Ik haalde mijn schouders op. De juf keek weer naar mijn schrift. Ik voelde me rood worden. Ze las voor: “Ik doe niet aan goede voornemens. Ik kom ze toch niet na.” Nu, zo’n twintig jaar later, weet ik dat ik toen al gelijk had. Nieuwjaarsdag mag dan wel een moment van zelfreflectie zijn, maar geen moment voor actie. Dat zit niet vast aan een datum, maar aan een eigen diepgegrond verlangen om iets anders te doen.