Kassameisje

Ze glimlacht naar je en zegt: “Goedendag”. Altijd goedendag, want dan kan er geen vergissing ontstaan over welk dagdeel het is. Ze pakt het volgende- klantbordje en behendig drukt ze met kracht tegen de andere volgende-klantbordjes die netjes in de rail staan. Alle bordjes verplaatsen zich verder naar achter. Vervolgens begint ze aan de boodschappen, snel pakt ze met één hand de boodschappen van de band en schuift ze langs de scanner, pakt het artikel over met haar andere hand en schuift ,weer met enige kracht, de boodschap door naar de volgende band. In haar hoofd rekent ze mee met de kassa en wil sneller het totaalbedrag berekenen dan de kassa. Vaak lukt het en ze wordt er steeds beter in. Dan moet er afgerekend worden: “Hebt u nog een flessen-bon? Niet? Dan wordt het totaal € 32,25”. Geld wordt in haar handen gedrukt en de klant vraagt: “Zal ik er vijfentwintig cent bij doen meisje, of nee laat maar, dat wordt te moeilijk zeker?”  Van binnen wordt het kassameisje kwaad, maar ze laat zich niet kennen “Nee doe maar niet, dan begrijp ik het niet zo goed meer.” Ze pakt het wisselgeld voor de klant, telt het netjes terug en pakt vervolgens de bon. “Kijkt u het maar goed na meneer, u weet maar nooit?!” Voor ze de volgende klant verder helpt, print ze een kopie van de bon uit. Die gaat op het stapeltje bij de andere bonnetjes die ze extra uitprint, voor haar analyse. 

Sinds een tijdje werk ik als kassameisje, dat was een bewuste keuze. Ik wilde graag werk doen, waarbij ik even niet een grote verantwoordelijkheid had. Binnen een week begon de verveling al toe te slaan, waardoor ik ben gaan zoeken naar andere uitdagingen voor de tijd die ik achter de kassa doorbreng. Van nature ben ik niet super vriendelijk, dus het is op zich al een uitdaging iedere klant netjes en aardig te behandelen, waarbij de klant ook nog zou moeten denken dat ik het echt meen. Dat is natuurlijk niet spannend genoeg, dus ik ben de uitdaging gaan zoeken in cijfertjes en de klanten zelf. Er zijn verschillende producten in de winkel waarvan ik de barcode uit mijn hoofd ben gaan leren. Spruitjes bijvoorbeeld: 8717953069531. Zo zijn er nog velen, niet dat ik er wat mee kan, maar het houdt het spannend binnen de grenzen. En dan de kassabonnetjes, sommige bewaar ik om vervolgens op een rustig moment, als er niemand aan de kassa is en ik eventueel ook stom voor me uit zou kunnen staren, de tijd wil doden met iets waarbij mijn hersens geactiveerd blijven.  Op ieder bonnetje schrijf ik na het uitprinten ook of de klant een man of vrouw was en probeer ik hun leeftijd in te schatten. Voor mij is het een grappige uitdaging en het zorgt ervoor dat ik mijn lachmomentjes heb die mij de dag helpen doorkomen. Hier een paar voorbeelden;

Vrouw, begin twintig

Roomboter

Rundergehakt

Maaltijdsalade (tht korting)

Lays chips

Perfect Pads

Perfect recycle toiletpapier

Tarwe tijger Fleute

Deze jongedame is een  student, dat is zeker. Ze woont nog niet lang op zichzelf en kan niet echt goed koken. Ze geeft niet veel om haar uiterlijk en figuur. Dat zie je aan de roomboter en de chips. De maaltijdsalade vertelt mij dat ze niet echt kan koken, want als student heb je daar wel tijd voor. Het lijkt mij dus niet mogelijk dat ze een maaltijdsalade neemt om tijd te besparen. Ze haalt wel vers gehakt, dat wel en dat moet ze ook bereiden wat tijd kost. Veel geld heeft ze niet, want ze haalt het goedkoopste toiletpapier wat er mogelijk is, dat gerecyclede spul dat voelt als schuurpapier aan je tere billetjes. Laten we eerlijk zijn, dat doet niemand vrijwillig. Dat haalde mijn moeder vroeger ook toen we in de bijstand zaten, maar dat totaal terzijde. Deze studente haalt ook eigenmerk koffiepads, daaruit kunnen we opmaken dat het kostenbewust is wat ze doet. Want heel eerlijk, de echte is toch lekkerder dan het eigenmerk. En niet te vergeten, de tht korting op de maaltijdsalade. Tht staat overigens voor tenminste houdbaar tot, wat er op neer komt dat het artikel bijna over datum is. Ze lijkt me dus een intelligente meid, die kostenbewust leeft en blij dan wel zeker is van zichzelf. Ze moet alleen nog leren koken. Maar goed, dat gebeurt vanzelf zodra ze het huisje-boompje-beestje-leven tegemoet gaat.

Man, midden dertig (zuur gezicht)

Maritima aardappelen 5 kilo

Deze was wel heel makkelijk, daarbij bedenk ik mij gelijk; pak slaag van vrouw, terug gestuurd om aardappelen te halen. Waarschijnlijk voor een gezin dat vaak hollandsepot kookt, want als stelletje haal je namelijk geen vijf kilozak dat is te veel om lang goed te houden. De man zit ook redelijk onder de plak en heeft niet de broek aan thuis. Een dominante man zal zich namelijk niet naar de winkel laten sturen om een vergeten zak aardappelen te halen.

Goed, nog één bonnetje dan…

Vrouw, rond de dertig

Lusdraagtas

Speklap z. zwoerd

Beschuit naturel

Aardappelschijfjes

Witlof

Gesn. jong belegen

Gelderse schouderham

Nu maak ik hem alleen niet af, ben wel benieuwd wat jullie er van maken!