Pleidooi voor de doodstraf?

Valt nog niet mee. M’n gezicht in de plooi houden. Weer een paar dagen vol raar criminaliteitsnieuws achter de rug.

Als je een strafblad hebt, bij voorbeeld omdat je een oud opaatje met een stoeptegel een rolstoel in hebt geslagen of omdat je de 12-jarige dochter van de buren had verkracht, mag je gratis naar het theater. Naar de voorstelling Murder Ballads. Heeft Vincent van Warmerdam geregeld. Wanneer je, echter, zo stom bent geweest om niet het huis van de buren in de fik te steken of niet stomdronken in je BMW een voetganger dood te rijden, tsja. Dan moet je voor die theatervoorstelling natuurlijk wél betalen. Zo zit ons land in mekaar. Volgt hier dus uit, dat wanneer je graag gratis naar het toneel wilt, dat je dan eerst Vincent van Warmerdam met een klauwhamer de hersens moet inslaan, of ben ík nou gek?

Blijkbaar bén ik gek. Want ik snap het niet helemaal.

Of die Bram Moszkovicz en zijn rare advocatenvriendjes, die moord en brand schreeuwen over dat advocaten niet langer à contant met bloedgeld mogen worden betaald. Nee, de heren vinden het doodnormaal dat mensen die nog nooit wat hebben gejat helaas de financiële middelen missen om zaken tot het gaatje uit te laten vechten in de rechtbank, terwijl allerlei boeventuig met hun afpersings-, diefstal- of drugscenten wél een zogeheten topadvocaat kunnen betalen. En dan ook nog roepen, dat niet iedereen een bankrekening hééft. Rot toch op. Iedereen kan een bankrekening openen. Ook Harry de moordenaar, Karel de oplichter of Nico de kinderverkrachter. Of ben ík nou gek?

Blijkbaar bén ik gek. Want ik snap het niet helemaal.

Of een verjaardagspartijtje in Haren. Een beetje het Wassenaar van Groningen, zeg maar. Fout vinkje op Facebook, wat aandacht in de krant. En dus vijfduizend relschoppers in het dorp. Die de Albert Heijn plunderen omdat de verkeerde spullen in de bonus waren. Die bussen aanvielen als protest tegen de marktwerking in het Openbaar Vervoer. Die tuinen vernielden wegens een gezonde afkeer van de spuuglelijke tuinartikelen van Gamma en Praxis. Die auto’s in de brand staken om aandacht te vragen voor de hand over hand toenemende parkeeroverlast. Die politieagenten mishandelden om zo uiting te geven aan het ongenoegen over politiemensen die heel vaak op de stoep parkeren voor de afhaalchinees. Die allerlei bezittingen van anderen in de fik staken als symbolisch protest tegen de opwarming van de aarde. Die straks zullen trachten, Facebook de schuld in de schoenen te schuiven uit wraak over de gekelderde beurskoers van dit bedrijf. En er zijn mensen die die indeschoenenschuiverij nog serieus verdedigen ook! Terecht, want de media moeten hun verantwoordelijkheid kennen. Of ben ík nou gek?

Blijkbaar bén ik gek. Want ik snap het niet helemaal.

Of die advocaat van dat stuk tuig dat in Brabant na het tanken er zonder te betalen vandoor ging, onderweg trachtte een paar politiemensen dood te rijden en uiteindelijk een medeweggebruiker vermoordde. Die wil dat de politiemensen worden vervolgd omdat ze een file hadden veroorzaakt. Hou nou op! Er is precies één schuldige in deze zaak. En dat is die hufter die hem in een gestolen auto met vals kenteken na het tanken is gesmeerd, onderweg een paar moordpogingen heeft gedaan en vol op een medeweggebruiker is geknald,  met dodelijke afloop. En dan moeten politiemensen, als ik mevrouw de advocaat goed begrijp, worden vervolgd zodat meneer de moordenaar misschien minder straf krijgt? Begrijp ik dit nu goed, of ben ík nou gek?

Blijkbaar bén ik gek. Want ik snap het niet helemaal.

En al dat gedoe kost mij geld. Want mijn eerlijk betaalde belastingcentjes worden besteed aan dure rechtbanken voor onzinprocessen tot de Hoge Raad aan toe en aan gevangenissen waarin de veroordeelde criminelen op mijn kosten worden verzorgd.

Dat moet dus anders. Mensen die niet kunnen aantonen dat ze hun geld eerlijk hebben verdiend, hebben geen recht meer op dure advocaten zoals maffiamaatje Moszkowicz. Daders steken hun criminele poen maar in hun reet, en hebben slechts recht op vijf uur van overheidswege verstrekte rechtsbijstand. En mensen die schuldig worden bevonden aan werkelijk zware misdrijven die zó duidelijk zijn dat er echt geen enkele twijfel kan bestaan over toedracht en dader (zoals die moordpartij door die benzinedief), worden niet langer op kosten van de onschuldige belastingbetaler opgesloten. Nee. Dat kan beter, vind ik. Rechtvaardiger.

Die krijgen de doodstraf.

Of ben ík nou gek?