HZO - Moslims en Burendag

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over moslims en Burendag.

Trots op Hollandse moslims – Teundepopulist
Een mening over moslims verkondigen heeft altijd één groot nadeel. Er lijkt echt geen hond te zijn die het ook maar met de kleinst mogelijke vorm van nuance kan lezen. Het schiet altijd meteen van het ene in het andere uiterste. Niemand die gewoon eens kan, wil of durft te zeggen:
“Goh. Zo kan je het inderdaad ook bekijken.”

Nee. Als iemand stevig uithaalt naar moslims komen daar vanzelf de ongenuanceerde bevestigingen dan wel de boze tegenargumenten onder te hangen. Ofwel Neonazi Dolf ofwel wereldvreemde boomknuffelaar Eugene laten al snel van zich horen en doen vervolgens hun uiterste best om niet de boodschap te lezen of te begrijpen, maar toch vooral het ongelijk van andere debaters te bewijzen met teksten die ze doorgaans niet zelf hebben verzonnen.
Als een schrijver iets publiceert waarin het beeld van moslims wat positiever wordt geschetst, krijg je exact hetzelfde effect. Maar dan andersom. Dan zijn het de boomknuffelaars die de schrijver veren in zijn reet rammen.

Wat Tim in deze column omschreef was simpelweg het feit dat niet iedere moslim ambassades in de fik steekt vanwege een dom filmpje op internet. In Nederland waren er protesten, maar dit gebeurde in goede orde en geheel volgens de wet en het recht op demonstreren. En daarmee wordt in ieder geval aangetoond dat inderdaad niet iedere moslim meteen tot het uiterste gaat als zijn geloof belachelijk wordt gemaakt.

In de reacties meteen het bekende beeld. Marokkaanse straatjochies worden aangehaald. Het feit dat moslims niet extreem reageerden wordt gebagatelliseerd. Het feit dat moslims zich deze keer aan de wet houden wordt aan de kant gezet omdat er ook mensen met een getinte huid zijn die “ons Germanen” uitschelden en mishandelen. Moslims zouden ons dagelijks terroriseren, dus die ene keer dat het goed gaat geldt niet echt. Zo zijn ze allemaal!

Om maar meteen de nuance aan te brengen.
Als er wereldwijd op anderhalf miljard moslims één miljoen mensen extreme denkbeelden hebben, heb je het over 0,06%. Als je dan meetelt dat lang niet al die extreme denkers tot geweld over willen gaan, is dit dus nog maar amper een representatief cijfer.
Zoals een blanke verkrachter, overvaller of tasjesrover geen misdadige christen is, is een getinte verkrachter, overvaller of tasjesrover ook niet bepaald representatief voor de gemiddelde moslim. Hij is gewoon een crimineel en zal waarschijnlijk juist niet iedere vrijdag in de moskee zitten.

En wat is het feitelijke verband tussen de moslims die tegen dat idiote filmpje protesteerden en criminelen? Door hier een verband tussen te leggen, suggereer je feitelijk dat deze mensen deze keer van hun democratisch recht gebruikmaakten, om de volgende dag maar weer een oud vrouwtje te beroven.
Je kunt het natuurlijk gewoon belachelijk vinden dat ze zich hier druk over maken, maar ik vind het nogal ver gaan om de demonstranten zelf iets in de schoenen te schuiven. Als iets een zeer waardevol recht is, is het wel het recht op het uiten van je ongenoegen.
Dat een ander dat met geweld doet, mag NOOIT tot een veroordeling van geweldloos protest leiden.

Misschien nog een leuke tegenhanger?

Blank tuig dat massaal op een gratis feestje afkomt om daar vervolgens agenten, brandweermannen, ambulancepersoneel en zelfs een bejaarde man ernstig te mishandelen, en een half dorp te vernielen. Een feestje dat bij voorbaat al niet geloofwaardig was en zelfs al was geannuleerd. Vooraf was al bekend dat de politie op alles voorbereid zou zijn. Dit blanke vuilnis dat vuurwerk en rookbommen bij zich had en winkels plunderde. Verwende blanke klootzakjes die het voor een beetje sensatie over hadden om helemaal naar fucking Haren te reizen en daar tuinen, ruiten en auto's van fatsoenlijke burgers slopen!

Was dit gajes representatief voor de gemiddelde Nederlander? Zouden deze criminelen op zaterdag aan Burendag hebben meegedaan?