Een beter leven nodig? Er jonger uitzien? Volg gratis wondertherapie!

Het klinkt bijna als een spammailtje en ik zou mijzelf haast niet geloven, ware het niet dat er afgelopen weekend een wereld voor me open is gegaan.

Een tijdje geleden hebben een vriend en ik afgesproken samen een weekendje 'iets' te doen. Zo stond het ook letterlijk in mijn agenda: “iets doen met Kees”. We waren het erover eens dat het iets spannends moest zijn, en we wilden iets maken, iets creëren. Recentelijk was ons het Holstee-manifest opgevallen, een tekst die je in één minuut een berg energie geeft, je laat rondkijken omdat je het gevoel krijgt dat er mogelijkheden op je staan te wachten. Dat avontuur om de hoek lonkt en je elk moment de turbo aan kan zetten naar een nieuwe verfrissende situatie. “Avontuur en iets creëren..” Wat zouden we daarmee kunnen doen?

Die vrijdagavond stonden we er. Naast de weg, met een glimlach op ons gezicht, een duim uitgestoken en een bordje waarop met hoekige hoofdletters geschreven stond: “Waar dan ook!”. Liften was iets wat we allebei al eens hadden willen doen. Gewoon kijken bij wie je in de auto komt, en waar je wel niet uit komt.

Al na zes minuten hadden we succes. Ik zette mij naast een man in bloemenbloes en nog voordat we over de Amsterdamse Zuidas reden, vertelde hij ons dat de huidige crisis helemaal niets te maken had met de banken en financiën en geld en zo. Het probleem lag in de sociologie. Als je op financiële afdelingen alleen maar economen liet werken, dan was er dus geen enkele andere invloed in de beslissingen dan wat men op de economieopleidingen leerde. Tja, zo had ik het zelf eigenlijk nog nooit bekeken, maar ergens sneed het wel hout.

Bij een tankstation bij Leiden konden we al snel overstappen in een Mini, aangedreven door een koppeltje wat dolenthousiast op weg was naar een feestje in Rotterdam. De dame bleek fotograaf en de foto's die ze liet zien varieerden tussen strakke architectuur en dromerige natuur.

In Rotterdam Noord bleek de automobilist moeizamer te verleiden, tot we volledig onverwachts werden opgepikt door een slecht Nederlands sprekende Bulgaar in een dikke BMW. “Jullie hier niet worden opgepikt, ik breng jullie goeie plek”. De vriendelijkheid zelve, vroeg ik mij af hoeveel kilo's coke er al in zijn auto was vervoerd.

Eenmaal bij een tankstation in Rotterdam Zuid wisten we even niet hoe nu verder. Inmiddels was het bijna twaalf uur. Hoeveel mensen nemen er op dit tijdstip twee onbekende mannen mee?

Maar dat is het. De schoonheid van liften is zijn onvoorspelbaarheid. Tot onze verbazing stopte er een meisje helemaal alleen in haar auto; “Waar dan ook? Da's precies waar ik heen ga!”. Ze bleek Turks en ging binnenkort trouwen met een zwaar gereformeerde Hollander. Op mijn vraag “Twee religies op één kussen, daar slaapt de duivel tussen”, vertelde ze dat vooral hun beider families er moeite mee hadden. Haar eigen ouders vonden het moeilijk dat zij niet met een Turk ging, en de familie van haar vriend wilde er zorg voor dragen dat zij niets van haar achtergrond aan een toekomstig kind zouden doorgeven. “En ik wil heel veel kinderen..”. Haar ogen twinkelden toen ze dat zij. Ze had een brede glimlach en enorme borsten, en ondanks de familieproblematiek ontzettende zin in de toekomst; “Morgen ga ik huisjes kijken met mijn vriend, ik het er zo'n zin in!”.

Ze zette ons af vlakbij Antwerpen. Op een haventerrein waar he-luh-maal niemand kwam.

En toen plots was daar Roeland de Belg; “Aléé, ge gaat hier nooit opgepikt geraken, ik kan u niet naar Antwerpen brengen, maar een bed kan ik u wel aanbieden..”. Een kwartiertje later lagen we onder het dons. De kinderkamer van zijn dochters was gevuld met een serieuze hoeveelheid Playmobil en een krakend stapelbed.

Roeland bleek een hilarische vent. Zijn huis was een chaos en zijn tuin stond vol puin. Hij was de boel zelf aan het verbouwen en voor die gelegenheid waren zijn vrouw en dochters even ergens anders gaan wonen. Toen we de volgende ochtend vertrokken gaf hij ons een fles wijn. We stonden even te hakkelen; “Maarreh.. Wij zouden jou eigenlijk iets moeten geven..”.

Nee absoluut niet, ge zijt een inspiratie voor me geweest en daar bedank ik u voor”.

Het vreemde aan dit weekend was niet de plekken waar je onverwachts komt, of de bijzondere mensen die je ontmoet. Het vreemde was dat liften een soort natuurlijke schifting lijkt te maken tussen zeurkousen en ultiem positieve mensen. Onze statistische analyse vertelde ons dat 100% van de zestien mensen waarbij we in de auto hebben gezeten een enorm positieve levenskijk had. Élke lift die we kregen, laadde ons op met een dosis positieve energie die ervoor leek te zorgen dat we weer nieuwe positiviteit aantrokken. Zo kwam er een man op straat naar ons toe, die spontaan wat vertelde over de gevels waar we naar stonden te kijken. Terloops raadde hij ons een goed restaurantje aan en vertelde hij ons dat zijn kleindochter zo groot begon te worden en nu al naar de middelbare school ging. In ons hostel vertelden de kersverse eigenaren ons over hun eigen liftavonturen en een vader die ons oppikte had een band waarmee hij wilde doorbreken. Alhoewel ik ze nog niet heb gehoord, gaat “Tuesday on Sunday” het helemaal maken de komende jaren.

Een Triple-Karmeliet en drie liften later stonden we in Gent, waar toevállig een cultureel festival bleek te zijn. Die avond was er een klassiek concert op een drijvend podium. Een dromerig publiek staarde omhoog waar door helium gevulde megavogels rustig voorbij dreven en een meisje aan een ballon hangende in witte doeken een zwevende dans uitvoerde. Drugs was onnodig, een tevreden loomheid maakte zich van ons meester.

De volgende dag zijn we in vier-en-een-half uur terug naar Amsterdam gelift. Ik heb twee uur naast een slapende baby gezeten (“Ze heet Marie”) en het laatste stuk zijn we met een Marokkaan gelift die jaloers op ons was omdat wij deze kans van liften hadden. Als híj naast de weg zou staan dan zou niemand hem meenemen. Ik heb mijn mond gehouden omdat ik wist dat hij gelijk had. Maar het deerde hem niet, hij had net een filmpje gemaakt voor een vriend die zijn vriendin ten huwelijk gaat vragen in de bios. Bij deze weten jullie dat alvast..