Borssele dicht

Ik schrok echt toen EenVandaag maandag met die uitzending over de haarscheurtjes in twee Belgische kerncentrales kwam. Die dingen staan dichtbij de Nederlandse grens. Eentje bij Limburg en de andere bij Zeeland. Bovendien staat niet ver van de kerncentrale bij Zeeland onze eigen “trots”: kerncentrale Borssele. Als met die laatste twee wat gebeurt, dan loop ik grote kans dat ik binnen de kortste tijd ga stralen, maar niet van blijdschap. En het vervelende is, dat ik niet de enige ben die dan een enorme uitstraling heeft. Ik weet niet precies hoeveel mensen er bij mij in de buurt wonen, maar het worden beslist allemaal hulkjes.

Ik ben altijd tegen kernenergie geweest. Ik heb geprotesteerd tegen Kalkar en tegen Dodewaard. Gelukkig zijn die centrales nu dicht. Kalkar stond daar natuurlijk niet echt slim in dat zeer dichtbevolkte deel van Duitsland. Maar Borssele kan ook een enorme ramp veroorzaken als er wat mis gaat. Natuurlijk zullen voorstanders van kernenergie weer zeggen dat het schoner is dan kolen en olie en dat de centrales volkomen veilig zijn. Dat zal best, maar ALS er iets gebeurt, zijn de gevolgen niet te overzien. En zeg niet dat er niets gebeurt.
De eerste kerncentrale is in 1954 in gebruik genomen. In de relatief korte tijd tot nu zijn er al twee verschrikkelijke rampen geweest. Tsjernobyl en Fukushima en een bijna ramp in Harrisburg. Ook nu nog hebben meer dan een half miljoen kinderen gezondheidsproblemen door de ramp in Tsjernobyl.

In Nederland blijven we echter gewoon onze koppen in het zand steken.
De Belgen hebben meteen na het ontdekken van de haarscheurtjes in de reactorvaten van de kerncentrales in Tihange en Doel de beide centrales ten dele gesloten. Dat is maar goed ook, want stel dat er een ramp gebeurt met één van de twee of met allebei, dan hebben we in Nederland niet eens een rampenplan klaarliggen. Ze denken hier zeker dat de ramp gewoon bij de grens ophoudt. Sinds Schengen hebben we echter open grenzen, hoor.
De centrale in Borssele in door de RDM gebouwd. Net als de centrales in België. Deze centrales zijn ongeveer even oud en eigenlijk kopieën van elkaar. Maar Borssele blijft gewoon open, terwijl er al vijfendertig jaar niet op haarscheurtjes is gecontroleerd.
Natuurlijk, Nederlanders zijn eigenwijze kaaskoppen. Dat weet ik, want ik ben een Nederlander en een ongelooflijk eigenwijze kaaskop. Maar ik ben niet gevaarlijk. Ik ben niet belast met de veiligheid van de kerncentrale Borssele. Degene die daar wel mee is belast als hoofd veiligheid, is een Nederlandse kaaskop die nog veel eigenwijzer is dan ik en hij heeft oogkleppen voor, oorkleppen op en beschikt over een gezonde dosis tunnelvisie. Wat een verschrikkelijke eikel. Jan van Capelle heet de man. Jan lul zou beter op zijn plaats zijn. Volgens deze malloot zijn de verschillen met de kerncentrales in België heel groot. Dus is stilleggen en extra controle niet nodig.
Wouter Den Dulk was bij de RDM verantwoordelijk voor de bouw van de kernreactorvaten. Hij vertelt nota bene zelf dat de vaten van de drie kerncentrales in België en Nederland exact gelijk zijn en op dezelfde manier geproduceerd. Wim Turkenburg, hoogleraar natuurwetenschappen, vertelt bovendien dat de haarscheurtjes zouden kunnen leiden tot een ramp zoals in Fukushima. Dat zou toch voldoende aanleiding moeten zijn om voor alle zekerheid ook maar een controle uit te voeren zoals in België. Maar niks daarvan. De verslaggever van EenVandaag kon aandringen wat hij wilde; bij Borssele gaan ze gewoon door met produceren. Hoe dom kun je zijn!
En dan moet je bedenken dat de Arbeidsinspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Kernfysische Dienst, de toezichthouders op de centrale, tijdens een inspectie in 2010 concrete tekortkomingen hebben geconstateerd ten aanzien van de veiligheid. Dat had te maken met werkzaamheden door aannemers. Er moesten afspraken worden gemaakt over het veiligheid-, gezondheids-, en milieuplan. De veiligheidsdeskundige heeft dat toen opgepakt, maar het moest wel eerst worden geconstateerd.

Ook minister Verhagen heeft weer eens de halve waarheid verteld. Hij vond dat Borssele niet dicht hoefde voor controle omdat het reactorvat van een andere leverancier was dan bij de kerncentrales in België. Dat klopt, maar de ringen waarin bij de andere twee centrales de haarscheurtjes zijn ontdekt, zijn wel van de RDM. Dat vertelde Maxime er echter niet bij.
Ik kan niet snappen dat men het risico durft te nemen de centrale open te laten. Zijn wij dan toch veel dommer dan de Belgen? Zij vonden de scheurtjes bij toeval, maar namen wel meteen het besluit om de centrales voorlopig dicht te laten. Het zal wel weer om geld gaan. Maar hoeveel geld kost het als het straks mocht misgaan? Als er net zo’n ramp als in Japan gebeurt? Jan Mulder maakt zich druk over windmolens in Groningen. Ik maak me liever druk over een kerncentrale met mogelijke haarscheurtjes in Zeeland.

Het wordt nu toch wel hoog tijd dat de politiek gaat ingrijpen. Als ze het niet doen, dan verwacht ik binnenkort een grootscheeps protest bij Borssele. Georganiseerd door actiegroepen en politieke partijen. Bij dat protest verwacht ik net als bij Kalkar heel veel jongeren. Ik weet wel dat veel jongeren niet naar EenVandaag kijken en waarschijnlijk niet eens weten dat Borssele een kerncentrale is. Maar er zijn zeker slimme jongeren die deze column lezen en die kunnen het via Twitter en Facebook wel even doorgeven. Want mocht je je zorgen maken om de straling van je mobieltje, zoals Cheryl Crow; de straling na een ongeluk met Borssele is talloze malen groter. Dus laten we er met zijn allen voor gaan. Borssele dicht! Maak ook daar maar een pretpark van, net als in Kalkar is gebeurd. Dan kunnen in ieder geval de kinderen er op een positieve manier stralen.