Arbeider, stem VVD

Beste arbeider,

Het is mij ernst. De peilingen geven aan dat een flink deel van u wil gaan stemmen op partijen als de PVV, SP en PvdA. Dat sujetten die onder de 5000 euro per maand verdienen stemrecht hebben is mij een doorn in het oog. Dat nu juist deze mensen gaan stemmen op partijen, die hun irrelevante rechten behouden en zelfs proberen uit te breiden ten koste van die van de werkgevers, doet mij aan als een stel ratten dat geen genoegen neemt met een restaurant met slechts één Michelinster.

Het is ons bekend dat een groot deel van u arbeiders te lui is om überhaupt tot het 65e levensjaar door te werken. Dat blijkt ook vaak op de werkvloer. Daarom wordt een groot deel van de arbeiders voor hun 60e aan de straat gezet, samen met het overige organisch afval. Je zet geen 60-jarige wanpresteerder, die zijn hoogtepunt reeds is gepasseerd, op een plek waar moet worden geproduceerd. Werken is topsport en wie niet kan presteren moet je zo min mogelijk blijven belonen. Het liefst zouden we helemaal geen AOW of pensioenen meer uitkeren, want waarom zouden we mensen onderhouden die geen enkel nut meer hebben voor onze economie? Dan is 67 jaar toch een mooie deal?

Daarom zijn wij tijdens de besprekingen over de AOW-leeftijd met de vakbonden in de Sociaal Economische Raad weggelopen van de onderhandelingstafel. Die met communistische massamoordenaars sympathiserende vakbonden van u wilden geen verhoging van de AOW-leeftijd, VNO-NCW wel. Immers, wie betaalt bepaalt. Niet dan? Doordat de vakbonden het onderhandelingsproces hebben gesaboteerd – aangemoedigd door de eveneens met communistische massamoordenaars sympathiserende Socialistische Partij - wordt nu de SER en haar poldermodel met uitsterven bedreigd. Tot zover het opkomen voor het belang van de arbeider door de vakbonden.

Nee, kies dan voor ons.  VNO-NCW handelt namelijk samen met de VVD  - de partij die ons vertegenwoordigt in de Kamer – wel in uw belang. Wij zorgen voor banen. Onze VVD is door de SCP uitgescandeerd tot banenkampioen, net als bij de verkiezingen van twee jaar terug. Bovendien mag u blij zijn dat wij onze fabrieken en kantoren niet in een ander land vestigen. Er zijn genoeg andere belastingparadijzen op deze aardkloot. Knoop het in de oren dat u profiteert van onze goedheid en niet andersom. Laat dat duidelijk zijn.

Het is onzin dat het belang van de werkgevers verschilt van die van de arbeiders. Neem nu die versoepeling van het ontslagrecht, dat is in uw voordeel.  Een situatie waarin een arbeider zo weinig mogelijk rechten heeft tijdens een ontslagprocedure is namelijk gunstig. Ten eerste is het goed voor het vestigingsklimaat. Banencreërende bedrijven zijn immers dol op landen waar de arbeider weinig recht heeft. Hoe dichter bij slavenarbeid, hoe gunstiger. Ten tweede houdt die continue dreiging om uw baan te kunnen verliezen u scherp en zet het aan tot presteren. Hierdoor neemt de productie toe, kan er meer worden omgezet en zullen zich nog meer bedrijven in Nederland vestigen. Ten derde kan dit alles eventueel – als wij er zin in hebben om onze ‘Financial Holdings’ van Ierland naar Nederland te verplaatsen – ten goede komen van de Nederlandse staatskas.

Bovendien geeft het ons de kans om lonen laag te houden door u volkomen legaal te bedreigen met ontslag als er om loonsverhoging wordt gevraagd. Dus zeg nu zelf, wij willen minder betalen en u kunt makkelijk minder verdienen. U heeft dagelijks immers niet veel meer nodig dan een vette hap en een werkende televisie. Wij werkgevers hebben echter een reputatie hoog te houden. Denkt u nu echt dat het ons is toegestaan om bij de Zeeman of de Wibra te gaan winkelen? Ze zien mij en mijn vrouw aankomen op de sociëteit. Laat het duidelijk zijn: uw werkgevers gaan niet wonen in een land waar men moeilijk doet over een Ferrari meer of minder.

Tot slot wil ik u op het hart drukken dat het niet zo moet zijn dat de mensen die hebben gezorgd voor economische groei opdraaien voor de economische neergang. Dan is die hele economische groei immers voor niets geweest en zijn onze investeringen een waardeloze onderneming. Nee, dan kunnen we net zo goed stoppen met banen creëren, net als met het meenemen van uw belangen  in een feestje dat eigenlijk het onze is.

Dus stem VVD, niet SP. U bent gewaarschuwd.

Met vriendelijke groet,

Bernard Wientjes
(Voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW)