Armstrong is en blijft de grootste

De Tour de France winnen, dat is niet iedereen gegeven. Drie weken fietsen, over bergen, tegen de wind in, tegen de klok en tegen bijna tweehonderd andere renners. Zo’n slijtageslag winnen, dat is een topprestatie. Je Tour-titel met succes verdedigen, dat is nóg knapper. En 7 keer op rij die meest prestigieuze wielerwedstrijd winnen, dat is uniek. Lance Armstrong deed het, als enige ooit. Doping? Waarschijnlijk wel. Maar ook dan is en blijft Armstrong voor mij de grootste wielrenner ooit.

Maar Eddy Merckx dan? Die won de Tour weliswaar ‘slechts’ vijfmaal, maar won ook de Vuelta, de Giro, het WK en talloze klassiekers. Klopt allemaal, maar om die de grootste ooit te kunnen noemen moet je minstens 50 jaar zijn. Bovendien was dat een andere tijd en valt dat niet te vergelijken met nu. Zo kun je Pelé en Messi ook niet met elkaar vergelijken. Daarnaast: er wordt altijd wel zo lovend gesproken over de wielerhelden van vroeger, maar ook bij hen was er ‘gewoon’ sprake van doping.

Ondanks dat geloof ik wel degelijk in een schone wielersport. Het is duidelijk dat in de jaren ’90 en daarna vrijwel iedere renner gebruikte. Riis, Ullrich, Vinokourov, noem ze allemaal maar op. Daarom kan het ook bijna niet anders dan dat Armstrong ook doping heeft gebruikt: Als alle mannen die van hem verloren hebben, hebben gebruikt, hoe kan iemand zonder doping dan toch sterker zijn? Maar tegenwoordig fietsen ze niet meer zo snel een berg op in vergelijking met 10, 15 jaar geleden. En tegenwoordig zie je niet meer de ongelooflijke demarrages á la Ricco.

Daarmee is het wielrennen geloofwaardiger geworden. Er wordt niet meer met minuten gesmeten, maar het gaat weer om seconden. Daarom is de Vuelta nu ook zo mooi: de vier beste klimmers (Contador, Froome, Rodriguez en Valverde) geven weinig op elkaar toe en sprinten steevast om de bonificatieseconden. Dat laatste zouden ze in de Tour ook weer in moeten voeren, want de Tour van dit jaar was toch wat saai. Sky controleerde alles en er was weinig spektakel te zien. Wiggins en zijn Sky-team werden vaak vergeleken met Armstrong en zijn US Postal-team, maar die vergelijking gaat mijns inziens niet op.

Armstrong won namelijk ook gewoon bergetappes, in tegenstelling tot Wiggins. Armstrong controleerde de koers met zijn ploeg, maar maakte het uiteindelijk ook zelf overtuigend af. Doping? Waarschijnlijk dus wel, maar alle mannen achter hem gebruikten ook en dus was hij gewoon de beste. De kans is nu aanwezig dat Armstrong zijn 7 Tour-overwinningen in moet leveren. Wie krijgt ze dan? Gaat Ullrich de boeken in als 4-voudig winnaar? Hoe geloofwaardig is dat dan? Nee, dat gaat ook niet werken. Armstrong is en blijft voor mij de 7-voudig winnaar van de Tour de France en daarmee de grootste wielrenner ooit.