Thieme pleit voor invoer langsudderboete

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft voor opschudding gezorgd in Den Haag met haar voorstel voor de invoering van de zogenaamde 'langsudderboete'.

In opdracht van de PvdD hebben studenten van de Landbouwhogeschool Wageningen onderzoek gedaan naar de gevolgen van het sudderen voor de opwarming van de aarde. Het twee uur laten sudderen van één kilo runderlappen zorgt voor een stijging van 0,06 graden Celsius per jaar. Uit het onderzoek is verder gebleken dat de optimale bereidingstijd van één kilo rundvlees exact acht minuten bedraagt. Vlees dat rauw geconsumeerd wordt, zoals tartaar, kost het lichaam meer energie om te verbranden, wat uiteindelijk ook weer van negatieve invloed is op de opwarming van de aarde.

De Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen vindt het klinkklare onzin: "Mien tante suddert het vlees ruum een uur lang op half vuur, terwijl mien moe het altied drie uur loat sudder'n op een loag pittie", aldus de zegsvrouwe van gewest Drenthe.

"De consument moet precies bij gaan houden hoe lang het rundvlees op het vuur heeft gestaan", legt Esther Ouwehand uit. Dat kan volgens haar middels een extra bijlage in de jaarlijkse belastingaangifte. Per kilo rundvlees krijgt de consument dan acht minuten vrijstelling. "We doen momenteel nog onderzoek naar de haalbaarheid van een app."

Jolande Sap van GroenLinks is niet meteen tegen de invoer van de langsudderboete, maar het bijhouden van het aantal minuten boven de optimale bereidingstijd stuit bij haar op de nodige bezwaren: "Dat brengt ongelooflijk veel administratie met zich mee. Daar zit de moderne huisvrouw anno 2012 niet op te wachten. Die heeft wel wat anders aan haar hoofd." Zij is meer voor een algemene prijsverhoging per kilo rundvlees. "Wanneer je het sudderen uitdrukt in emissierechten voor CO₂, zul je uitkomen op een bedrag van zo'n twee euro per kilo." Hoewel er 's winters meer wordt gesudderd dan 's zomers, lijkt het haar zinvol de prijsverhoging het hele jaar te laten doen gelden.

Plaatsvervangend voorzitter Ten Have-Mellema van het productschap voor Vee en Vlees vindt dat de kamer dit punt donderdag niet mee moet nemen tijdens haar vergadering, maar het over de verkiezingen heen moet tillen, nu het barbecueseizoen juist in volle gang is.

De ANBO heeft aangedrongen op nader onderzoek naar het zogenaamde 'carpoolsudderen'. "Ouderen moeten steeds meer op de kleintjes letten. Wanneer je samen met je buren het vlees suddert, scheelt dat al gauw de helft." Hij pleit voor een speciale ontheffing voor 'carpoolsudderaars'."

Henk Bleker vindt de 'suddertax' allemaal onzin. "Dood is dood. Wat je er daarna mee doet, moet je zelf weten." Hij voegt daar nog wel aan toe: "Maar misschien is er een compromis mogelijk, zoals we destijds bij het ritueel slachten hebben gesloten."

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is blij met het initiatiefvoorstel van Thieme: "Met de opbrengst kunnen we wél het gat van 370 miljoen euro per jaar dichten dat ontstaat wanneer de kamer komende donderdag de langstudeerboete wegstemt."

"Is Marianne Thieme soms bevangen door de hitte van afgelopen weekend?", lacht Emile Roemer voor de camera van het RTL Nieuws. "We hebben net een kwakkelzomer achter de rug. De opwarming van de aarde is nu precies wat Nederland nodig heeft!" Op de vraag van politiek verslaggever Frits Wester of de SP niet bang is zichzelf hiermee buitenspel te zetten in het linkse kamp, antwoordde Roemer: "Oh, maar ik slik deze woorden ook zo weer in, hoor."