Mohammedaans volksdeel is achterlijk

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de kritiek op de column van Luc van Lier van gisteren.

Belofte maakt schuld, Luc. Gisteren beloofde ik, te reageren op je column en de reacties daarop. Inderdaad. Het blijft de vraag, in hoeverre je de gelijkberechtiging van vrouwen altijd moet toepassen. Een jaar of wat geleden ben ik onbedaarlijk in de lach geschoten. Hooters. Dat is een soort van Tokkie-café waar meisjes serveren. Die meisjes dragen hot-pants van een of twee maatjes te klein en truitjes waar hun borsten zowat uitsodemieteren. De klandizie bestaat uit dronken arbeidersvolk en wat gluurderige rednecks. Op zeker ogenblik sleepte een knul de firma Hooters voor de rechter omdat zijn sollicitatie naar de functie van serveerster was afgewezen. Ik meen mij te herinneren dat de knul in kwestie in het ongelijk is gesteld. Terecht ook. De functie “met je tieten wapperen” kan nu eenmaal per definitie niet door een man worden uitgeoefend.

Maar er zijn heel veel functies die prima door zowel mannen als vrouwen kunnen worden uitgeoefend. En ik ben het met je eens, Luc, dat in onze wet terecht is gewaarborgd, dat in die gevallen mannen en vrouwen gelijke rechten moeten hebben. Dat geldt wat mij betreft dus ook voor alle politieke partijen in Nederland. In ieder geval wanneer ze in aanmerking willen komen voor subsidie van de overheid. Want dáár gaat het om bij de SGP. Het is niet zozeer het geval dat koste wat kost daar vrouwen in partijfuncties moeten kunnen komen, maar dat de overheidssubsidie dreigt te worden ingetrokken. Omdat die partij een in de Nederlandse wet verankerd grondrecht niet wil erkennen. De vraag of de discussie binnen en over de SGP nu in gang is gezet door de eigen achterban of een vijfde colonne, is daarmee dus van ondergeschikt belang. Bij het aangeven van een inbreker wordt de getuige ook niet gediskwalificeerd als “vijfde colonne”.

In de reacties onder de zaterdagse aflevering van deze rubriek zag ik meermalen iets staan in de trant van “maar waarom wordt de SGP wél aangevallen, en de moslims in ons land niet?” Dat is een regelrechte flauwekulvraag. Want “Hullie doen het ook” is per definitie nooit een sterk argument. Maar belangrijker: klopt die wel, die suggestie dat er niet tegen de onderdrukking van vrouwen in de Mohammedaanse gemeenschap in ons land wordt opgetreden?

Er is een behoorlijk grote politieke partij die met grote regelmaat alarm slaat over deze zaak. Die hoofddoekjes beschouwt als tekenen van vrouwenonderdrukking. Die pleit voor een kopvoddentaks. Hero Brinkman wilde zelfs een hoofddoekjesverbod in het openbaar vervoer. En een boerkaverbod schijnt in ons parlement nogal breed te worden gesteund. Maar die onderdrukking van vrouwen vindt in de Mohammedaanse gemeenschap met name binnen huiselijke kring plaats. Wat dat betreft is er inderdaad geen verschil met de vrouwenonderdrukking binnen het orthodox-gereformeerde volksdeel. Gebeurt ook thuis, bij wijze van spreken in het zicht van de psalmenpomp. Dat is een tamelijk oncontroleerbaar en onuitroeibaar kwaad.

Overigens maakt niet alleen de politiek herhaaldelijk bezwaar tegen de wandaden in of om de Mohammedaanse gemeenschap. Ook columnisten spreken vaak een vernietigend oordeel uit. Ook hier op deze website. Ook ik. Om mijzelf maar even te citeren: “En heus: integreren kun je leren. In De Pijp in Amsterdam zie ik regelmatig zo’n Moslimman in zo’n woestijnjurk voorbijrijden op een door Westerse Haram-arbeiders in elkaar gesleutelde, en  met Westers geld betaalde scootmobiel. Hij rijdt er wel vrij langzaam mee. Logisch. Want zijn vrouw loopt er, degelijk gesluierd, vijf meter achteraan. Echt. Integreren valt best te leren.” En een filmmaker heeft zijn kritiek op de Mohammedaanse vrouwenonderdrukking zelfs met de dood moeten bekopen. Dus de stelling dat de Mohammedaan wordt gespaard in het politieke en opiniërende debat, die is regelrechte flauwekul.

Ik maak een belangrijke kanttekening. Je column van gisteren, Luc, gaat over wat is opgeschreven in statuten en reglementen. Niet om wat er in huisgezinnen wordt besproken aan de keukentafel. En in dat kader wijs ik op een groot verschil tussen de strenge grefo’s in ons land en de Mohammedanen. Die grefo’s zijn in ieder geval wel in staat om een omroep te organiseren, en vakbonden en politieke partijen. Dus liggen ze onder vuur. Over de leugens die hun omroep uitzendt, over de belachelijke standpunten die hun politieke partijen innemen. Wat dat betreft hebben de Mohammedanen in ons land minder last. Ondanks dat ze met zovelen zijn, lukt het ze al decennia niet om structureel een omroep van de grond te krijgen of een vakbond op te richten, en het opzetten van een serieuze politieke partij is ook nog nooit gelukt. Dus wordt de Mohammedaanse gemeenschap in ons land niet lastig gevallen met klachten over hun uitzendingen (al gebiedt de nuance te zeggen dat er op lokaal niveau wel Islamitische zenders zijn geweest, die ook meermalen wel degelijk zijn aangesproken op de inhoud van hun programma’s) en zijn er ook geen klachten over de achtergestelde positie van de vrouw binnen hun politieke partij. Want die hebben ze niet eens.

Ook wat dat betreft is de Mohammedaanse gemeenschap in ons land inderdaad een achterlijk zooitje.