[Tour] Tijdshit

Louis Léon was lang het snelst
Maar Froome en Wiggins moesten nog
En aan het einde van de dag
Klopte de Brit de Spanjaard toch

Ik was vandaag vroeg opgestaan. Zaterdag is de enige dag in de week dat ik vroeg opsta. Dan staat de wekker op acht uur. Dat is echt vroeg voor mij, want ik ben een nachtmens en ga normaal gesproken niet voor twee uur, half drie naar bed. Vrijdags ga ik dan om half twee zodat ik toch nog een redelijke nachtrust heb. Jullie zullen je afvragen wat dat in godsnaam met de Tour te maken heeft, maar dat heeft het dit keer wel degelijk.
Ik heb het al niet zo op tijdritten kijken. Zelf fiets ik het liefste alleen als ik met de racefiets weg ben, maar kijken naar een tijdrit is saai. Het is helemaal saai als er eigenlijk geen spanning meer in zit. De verschillen waren al gemaakt, dus Wiggins moest wel een hartstilstand krijgen om nog te verliezen. En dat gaf me dus mooi de gelegenheid om even bij te tukken. Soms buiten in het zonnetje met de koptelefoon en dan weer binnen op de bank. Gewoon lekker wegdoezelen. Af en toe schrik je dan even wakker als er een belangrijke renner vertrekt of binnenkomt. Je houdt je ook aan kleine dingetjes vast die nog een beetje spanning brengen. Zoals de rit van Sanchez. Hij was goed in vorm en alleen bonenstaak Froome en gele trui Wiggins konden hem verslaan vandaag. Ik had ook nog gehoopt dat het spannend zou worden tussen Van Garderen en Van den Broeck, maar dat werd het niet. Dus dan kijk je maar of er iets anders leuks is en dan zie je dat Menchov een gelletje aan zijn stang heeft vastgekleefd. Wel handig voor onderweg, want dan hoef je niet in je zak te tasten en zo kun je de snelheid vasthouden. Het heeft alleen niet geholpen.Menchov werd achtentwintigste,
Er was nog wel enige verbazing bij me toen ik Van Garderen zijn kopman Evans in zag halen. Die man is totaal ineengestort. Misschien nog last van zijn ingewanden. Of zou hij zich expres hebben laten inhalen zodat Van Garderen nog wat extra motivatie zou krijgen?
Het duo D&D wist op een gegeven moment ook niet meer waarover ze het eigenlijk moesten hebben en hebben toen een tijdje over het belang van aerodynamica in een tijdrit zitten kleppen. Ik bedacht dat het dan maar goed was dat Mollema tijdens een tijdrit een helm draagt. Ach ja, je wordt een beetje melig bij zo’n rit.

De Nederlanders in de Tour.

Wie er eentje in beeld heeft gezien krijgt van mij de helft van mijn salaris bij FOK.

Om over na te denken: Janez Brajkofiets

Morgen gaan de renners al babbelend en champagne drinkend naar Parijs. Mijn favoriete wereldstad. Ik ben er zeker achttien keer geweest en verveel me er nooit. Er waren ook heel wat keren bij dat ik er was in het weekend dat de Tour arriveerde in Parijs. Dat was dan ook meteen het weekend dat ik mijn verjaardag vierde. Ik organiseerde die reisjes naar de aankomst van de Tour voor de personeelsvereniging van ons bedrijf.
Dit keer ben ik niet in Parijs als de renners morgen arriveren.

Vroeger wandelden mijn vrouw en ik altijd door het centrum van Parijs of we gingen met de metro naar Place Blanche en dan alle trappen op naar Montmartre om lekker te eten en kunst te kijken. Tegenwoordig kun je ook uitstekend door Parijs fietsen. Er is een groot net van fietspaden aangelegd. Skaten gaat trouwens ook prima in de lichtstad.
Montmartre. Ik heb het al even genoemd. Een beroemd plein bij de Sacre Coeur. Maar achter Montmartre ligt Villa d’Arts. Het is een buurtje dat door de toeristen meestal wordt overgeslagen, maar het is een erg leuke buurt waar veel kunstenaars wonen. Alle rolluiken in de Rue Cavalotti zijn een paar jaar geleden door die kunstenaars beschilderd.
Als je al die trappen weer afgaat, dan kun je richting Moulin Rouge. We hebben daar jaren geleden een keer gegeten en een show bijgewoond. Misschien denken mensen dat het alleen om sexy shows gaat, maar ik kan je verzekeren dat die danseressen een zeer goede opleiding hebben en dat het uitstekende, professionele shows zijn. Het is dan ook niet een goedkoop etentje in die tent. Ik raad iedereen alleen wel aan om niet de champagne te drinken die ze er gratis bij serveren, maar zelf een goede champagne te bestellen.

Je kunt natuurlijk ook in de buurt van de Notre Dame uitstekend eten. En in Saint-Germain-des-Prés. Dan heb je alleen geen show erbij. Veel toeristen gaan naar Quartier Latin om te eten, maar daar vind ik het niet typisch Frans. Je hebt er wel een goede Griek en als de eigenaar zin heeft dan gaat hij samen met zijn broer op de Sirtaki los.

De renners zullen daar morgen allemaal niets van meekrijgen. Hoewel ze onderweg wel champagne zullen drinken en wie weet gaan ze na afloop nog even de stad in. Bij de Moulin Rouge in de buurt kun je nog meer leuke dingen doen als man alleen. Let dan wel op of je ook met een echte vrouw te maken hebt.