[Tour] Alles naar de kloten

Sagan was weer eens goed
Hij won de rit naar Metz
En vroeg toen aan de rondemiss
Is't goed dat ik je kets?

Alles naar de kloten. Dat is de titel van deze column. Dat geldt natuurlijk vooral voor het klassement voor de Nederlandse renners die een goed klassement wilden rijden dit jaar. Gesink, Mollema, Kruijswijk en Poels. Mollema heeft nog de minste achterstand opgelopen, maar is wel gehavend. Poels is zelfs uitgevallen. Tot vijfentwintig kilometer van de finish was er niets aan de hand. Nou ja, bij Tony Martin en Louis Léon Sanchez natuurlijk wel. Die hebben wel iets aan hun handen. Maar bij de Nederlandse klassementsrenners was alles dik in orde. Maar dan was er ineens een enorme valpartij. Vraag me niet hoe het kwam, want je kreeg alleen een overzicht vanuit de helicopter en daaruit was niets op te maken. Het vraaggesprek met Gesink na afloop maakte ook niet duidelijk hoe het gebeurd is. Hij wist het ook niet echt. En Gesink had zich eerder in de etappe nog wel zo goed voorbereid op regen en een nat wegdek. Hij had lang van tevoren zijn gewone banden verwisseld voor regenbanden. Helaas. Het is gewoon een pechvogel. Maar het is toch wel opvallend (om dat woord maar te gebruiken) dat alle Rabootjes over de grond stuiterden. Ze hadden toch de tactiek om niet met z'n allen bij elkaar te rijden? Lullig voor Rabo. Maar niet alleen voor Rabo. Er lagen meer klassementsrenners op de grond. Schleck weer. Hesjedal, Vanendert, Scarponi, Brajkovic, Rolland, Valverde, Velits, om er maar een paar te noemen. Ook Cavendish kwam op achterstand binnen, maar dat had geloof ik met een lekke achterband te maken.

Toen ik de televisie aanzette, maakte ik me op voor weer een saaie, lange rit. In ieder geval was het wel leuk dat Karsten Kroon in de kopgroep reed. Hij sprintte zelfs bij de tussensprint voor de eerste plaats en won. Toen waren Greipel en Gesink al een keer gevallen. Wat dat betreft is Gesink toch wel een echt brekebeentje. Er zijn renners die vaker vallen dan andere renners. Vande Velde bijvoorbeeld. Of Farrar. Maar Gesink hoort zo langzamerhand ook wel in dat rijtje thuis. Verder was er lange tijd niet veel te beleven op het scherm. Er werden oorlogsgraven getoond, maar in het peloton bleef de oorlog uit.   En toen kwam de grote valpartij en had het peloton ook ineens te maken met een groot aantal gevallenen, maar deze leefden nog wel gelukkig. Als het tachtig kilometer voor de eindstreep zou zijn gebeurd, dan zou het peloton op de gevallenen hebben gewacht. Het was echter maar vijfentwintig kilometer voor de eindstreep en de ploegen hadden hun treintjes al in gang gezet. Jammer voor Robert, jammer voor Bauke, jammer voor Steven en helemaal jammer voor Wout.

Nederlanders in de Tour.

Daar heb ik het helaas al uitgebreid over gehad. Van Hummel en Kroon waren vandaag de lichtpuntjes. Nu dan maar voor etappezeges zou ik zeggen. En de eerste kans is morgen. Maar hoe staat het met de blessures? Dat weet ik op dit moment nog niet. Misschien dat Mart er vanavond iets over kan zeggen. Dan hoeft hij ook niet een half uur stom te lullen met een mallote journalist over een eventueel doping geval van jaren geleden. Hulde voor Robbie Harmeling.

Om over na te denken: Kennetnie van Hummel

De aankomst is morgen bergop. In de Tour is dit een nieuwe top. La Planche des Belle Filles. Het is maar te hopen voor de winnaar dat er ook echt bij aankomst mooie meisjes zijn, want die heeft hij wel verdiend als hij hijgend en puffend bovenkomt. Bijna zes kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5% en met heel steile stukken erin. Het is morgen niet de afstand maar de zwaarte van de klim. Nu is die klim aan het einde en voor die tijd zijn er alleen wat klimmetjes van de derde categorie, maar het is nergens vlak. Misschien is het wel een rit voor vluchters die dan op het laatst nog kunnen standhouden. Voor Johnny misschien? Die heeft toch al veel acherstand in het klassement. En hij zal getergd zijn. Ik ben ervan overtuigd dat hij deze rit heeft aangekruist. Meer kanshebbers? Di Gregorio, Moncoutié, Martinez en Sylvain Chavanel, maar die laatste laten ze natuurlijk niet gaan. Die staat te hoog in het klassement.

La Planche des Belles Filles ligt in het Territoire de Belfort. Hoofdstad is Belfort. In Belfort is een mooie citadel met verschillende concentrische muren. De eerste is een buitenmuur, die buiten de vesting loopt. Verder is er nog een tussenmuur te zien met verschillende artillerie kazematten. Een andere bezienswaardigheid is de leeuw van Belfort. Die leeuw is een symbool van de vrijheid en met name de vrijheid van de overheersing van Pruisen. De natuur in het Territoire de Belfort is erg mooi. Zo'n zes kilometer naar het noorden ligt het meer van Malsaucy. Je kunt er allerlei soorten watersport beoefenen. Er zijn twee regionale natuurparken in de buurt en je loopt daar zelfs de kans om de lynx te ontmoeten. Die komt daar nog voor. Die ontmoeting is echter niet waarschijnlijk. De lynx leeft solitair en bespringt zijn prooi vanuit een hinderlaag. Hij leeft dus niet als een sprinter met een treintje, maar slaat toe zoals Oscar Freire dat meestal doet. Maar die gaat morgen niet winnen.