Het Zondagse Orakel - Luie flikkers

Lekker wijf is beste student – Teundepopulist
Eigenlijk heb ik het nooit uitgesproken, maar ik waardeer de columns van Tim altijd enorm. Altijd een slimme mix van humor, gestoeld op echte actualiteiten.

Nu wil ik bij deze column echter niet ingaan op de humor. Hoewel Tim ook deze keer weer een enorme glimlach op mijn gezicht toverde. Maar enkele dagen na het lezen van de column begon ik toch wel een beetje het dieptrieste achter het onderwerp te zien.

Een studentenwebsite die verkiezingen voor de beste student organiseert, waar uiteindelijk geen enkele student op de studie of studiegerelateerde competenties wordt beoordeelt.

Treuriger kun je het toch niet krijgen?

Nu was het al wel duidelijk dat succes tegenwoordig niet meer wordt afgemeten aan hard werken en doorzettingsvermogen. Als je één liedje heel goed kunt zingen, win je zomaar een grote talentenjacht en ben je in één klap een bekende Nederlander. Een negenjarig kutkind wordt door het Nederlandse publiek geprefereerd boven iemand die al twintig jaar keihard aan zijn of haar talent heeft gewerkt, enkel en alleen omdat het zo’n schattig kutkind is.

Nu blijkt onder studenten een leuk koppie ook de maatstaf te worden voor een goede student. En dat is dan de toekomst van Nederland? Deze luie secreten verkiezen al liever de pretpakketten boven de studies waar je daadwerkelijk iets mee kunt. Misschien dat ze daarom ook liever de illusie in leven houden dat hard werken nooit een maatstaf kan zijn voor de kwaliteit van een student.
Nee. Een leuk koppie: daar gaat Nederland de crisis mee overwinnen!

Ik vind het onderwijs zelf ook gewoon niet deugen. De uitholling van het academisch onderricht is al op een vreselijk dieptepunt beland. Maar zou je van de verzamelde studenten op www.studentennet.nl dan niet minimaal verwachten dat ze een beetje verontwaardiging tonen in plaats van achter hun lul aan te lopen?

Wie gaan we vandaag vermoorden? – Okaht
Over gemakzucht gesproken! Dan gaat die lul zijn eigen column nog eens behandelen ook!

Nou nee. Niet helemaal tenminste. Ik leg nu de link vooral met de achterliggende gemakzucht die aan de domme reacties waartegen ik ageerde, ten grondslag liggen. Vele reageerders onder de nieuwsberichten van FOK! vallen namelijk onder diezelfde studenten die ook meer op www.studentennet.nl rondhangen dan dat ze met hun neus in de boeken zitten. Dat tuig overheerst daar op het irritante af!

Ik schat voorzichtig in dat dezelfde studenten die hun lul achternalopen bij de verkiezing voor de Student van het Jaar ook net zo hormonaal reageren onder de nieuwsitems. Niet reageren op de inhoud maar reageren op de eerste zin van een artikel of op één woord in andermans reactie.

Is het dan nog wel de moeite waard om daar een bijdrage aan te blijven leveren?

Ik heb in de loop van de tijd heel wat pogingen gewaagd. Alleen lukt het mij bijna nooit om mijn mening in 140 tekens te proppen. Dit komt erop neer dat ik dus nooit word gelezen. Te lang. Te moeilijk. Te lastig. Te kritisch. Te veel moeilijk woorden.
Paarlen voor de zwijnen dus.

Maar ja. Als ik een column schrijf, gebeurt het ook niet zelden dat lezers proberen te reageren op alles behalve op hetgeen ik schreef. Heb ik dan ook een dikke 600 woorden voor de kat z’n kut zitten schrijven?