De menschelijcke maet

Column d.d. 14-4.

Niet te peilen, zoveel gebeurt er in een weekje. En altijd zijn het mensen die voor nieuws zorgen. Een Noors stuk verdriet, bewezen schuldig aan 77 moorden eist via zijn advocaat vrijspraak. En dat terwijl hij in dezelfde week toerekeningsvatbaar werd verklaard. Ehh… heb ik hier wat gemist? Hier hadden we een paar lieden die met militaire precisie de toegangsdeur van een geldhok kapot klabammen, geen geld vinden en er in twee snelle Audi’s vandoor gaan. Al die moeite voor niks. 

Te ere van een dooie dictator wordt een heel duur raketspeeltje na een vlucht van 135 seconden in zee begraven. Kleinzoon stelt 70 generaals aan, niet omdat het leger ze nodig heeft, maar omdat hij het leger nodig heeft. Verder wordt het honderdste geboortejaar met een beetje pech gevierd met heel veel mensenoffers als gevolg van hongersnood. Maar kleinzoon blijft echt wel aan, want die heeft 70 generaals.

Ik las een artikel in de Elsevier over gemeentehuizen. Overal worden ze nieuw gebouwd, en dat is een vreselijk dure grap, natuurlijk verhaald op de inwoners. De schrijvers van het artikel hadden wat research gedaan en de investeringskosten omgeslagen naar het aantal inwoners van de gemeenten waar een nieuw kantoor kwam. Of waar het bestaande gemeentehuis tegen hoge kosten werd verbouwd. Een eye-opener was het; bedragen tot 800 euro per inwoner, zeg 3 mille per gezin (!!) komen voor. En dat terwijl in dezelfde gemeente hele voetbalvelden aan kantoorruimte leeg staan en men geen raad weet om nieuwe huurders te vinden. Je moet als gemeentebestuur maar durven…

O ja, dan hadden we ook nog die gemeente waar een scheepswerf al een hele tijd verlegen zat om uitbreiding van de werkplaats waarin ze schepen bouwen. Dat ding is 110 meter lang, maar ze willen schepen van 125 meter lengte bouwen. En de gemeente treuzelt al heel lang met de vergunning. Zo lang dat het voortbestaan van de werf op het spel staat, en daarmee de werkgelegenheid van 60 mensen uit diezelfde gemeente. Uiteindelijk kwam het op het allerlaatste moment goed – men gedoogt de uitbreiding. Dus geen vergunning, nee, men gedoogt. Ik vraag me hierbij toch wel een paar dingen af. Het kan gewoon niet zo zijn als in de krant staat: het bestuur van een kleine gemeente dat willens en wetens het voortbestaan van een werf, en daarmee de werkgelegenheid van een heel aantal eigen inwoners op het spel zet. Er is al geopperd dat het een machtsspelletje was binnen het college, of verregaande laksheid van de ambtenaren. Men gokt maar wat, denk ik. Er moet meer aan de knikker zijn. Iedereen kent alle betrokkenen persoonlijk, via school, vereniging, kerk, noem maar op. Als het dan toch niet voor elkaar komt is er meer aan de hand. In een grote stad zou zoiets kunnen, want dan zijn de betrokkenen grotendeels anoniem en kan het afschuiven en dekken op de voorman met succes worden bedreven. Hier kan dat zeker niet. Zou het kunnen zijn dat de ondernemer eerder dingen heeft gedaan die het gemeentebestuur tegen de haren instreken? Of was de nood hier ook niet zo hoog, maar heeft de ondernemer een huilverhaal gedaan in de pers, zodat men als bestuur deels overstag ging door voorlopig te gedogen? Wat ik heb gelezen rammelt aan vele kanten.

O ja, de scholencanard. Amarantis, in heel korte tijd heel groot geworden door vele scholen op te vreten. Veel dure nieuwe huisvesting, alleen te verantwoorden als de rijksbijdrage niet achterblijft. Als er dan gebeurt wat we bij ons op school zien – een halvering van het aantal studenten, dan heb je het schaap aan het poepen. 100 miljoen schuld. Minister, pas eens effe bij, scholen kunnen toch niet failliet? Nou…. Gisteren was te lezen dat het hele complex in vijven wordt opgedeeld. Ik ken mensen die in een van die vijf nieuwe scholen werken, en die hebben toch een aantal nachten niet al te best geslapen. Een aantal jaren geleden, zo hoorde ik gisteren in een radioverslag, werd de hoogste leiding al gewaarschuwd door een ter zake zeer deskundige. Ze reageerden met een brief van hun advocaat waarin werd aangekondigd dat hij een claim van een paar miljoen kon verwachten als de boel spaak zou lopen. Dan moesten ze namelijk een aantal mensen een hoge oprotpremie meegeven, en die kon hij dan betalen. Ze wensten alleen van gedachten te wisselen met mensen binnen de organisatie, aan de buitenwacht hadden ze dik maling. Tunnelvisie? Arrogantie? Kiest u maar.

En dan hadden we nog die gekke Iranees. Wil een echte atoomklabam, om met de grote jongens mee te kunnen doen en internationaal nog effectiever te kunnen chanteren en chicaneren. De grote satan is zijn gedonder spuugzat en heeft een hele bende oorlogsspul in zijn buurt neergezet. Meteen ook maar een dozijntje heel speciale bommen besteld bij Boeing. Daarmee kunnen ze atoominstallaties onder 50 meter rots nog naar de gallemiezen gooien. O, volgende keer 100 meter rots? Ach, dan ontwerpen we toch een nieuwe boem? Geen punt bij Karwei. Opperste staat van paraatheid, we zien wel wat ervan komt.

Gisteravond op de buis dat verhaal over plannen om mensen die verslaafd zijn, psychiatrisch patiënt zijn of een lage intelligentie hebben, verplicht anticonceptie te laten gebruiken. Ik kan me daar heel wat bij voorstellen. Nog afgezien van de enorme kosten (volgens een onderzoek door een gemeente 40 mille per probleemgezin per jaar) zijn er veel te veel ongelukkige kinderen die uit dat soort gezinnen voortkomen, en die wij dan mogen proberen op te knappen. Alleen, er zijn nog veel meer mensen die niet deze kenmerken hebben, maar die toch nooit aan kinderen zouden moeten beginnen. Hoe herken je die? Vaak aan het feit dat die kinderen er heel goed uitzien, alles hebben wat hun hartje begeert. En zo totaal verwend zijn dat je dat ook best verwaarlozing mag noemen. Mishandeling? Ik vind van wel. Nooit nee zeggen heeft vaak desastreuze gevolgen. Krijgen de ouders van dat soort kinderen eenzelfde regime opgelegd? En gaan we dan ook wat doen aan die neef-nicht huwelijken waarvan de kinderen vaak sikkelcel-anemie hebben, wat per kind een miljoen kan kosten? En tokkies? Niet verslaafd, niet geschift of dom, maar gewoon tokkie? Ook lastig, nietwaar? En dan hebben we ook nog die lui uit de bible-belt die soms wel tien kinderen hebben. Alles prima in orde hoor, daar niet van, het worden allemaal modelburgers, maar dat moet je toch ook niet willen? O ja, spina bifida en Down, dat kun je middels een echo prima constateren. En je weet wat het gaat kosten, zo’n kind. En dat moet de samenleving toch mooi opbrengen. We doen toch aan preventie? Nou dan. Dat is de ultieme manier van bezuinigen, zou ik zeggen. Dus daar moet je handen voor op elkaar kunnen krijgen.

En is Kees van de Staaij nu even de machtigste man van Nederland? Ik vraag maar, in vergelijkbare situaties is al vele keren iemand zo genoemd. En dat werd door velen voor zoete koek geslikt. Dus waarom Kees niet?

Kees wil niet. Die man weet niet wat goed voor hem is. Of juist wel?