Stop de anti-rook terreur

In Engeland is het sinds vorige week vrijdag verboden om in supermarkten en andere grote winkels tabaksartikelen zichtbaar op te stellen. Volgens de anti-rook maffia zal dit zeker een Goede Vrijdag geweest zijn, voor de mensen die nog wel zelf na kunnen denken is dit wederom een zwarte dag die de hypocrisie van de hedendaagse machthebbers weer eens duidelijk maakt. Voor de volledigheid, want dat schijn je tegenwoordig ook steeds aan te moeten geven, ik rook zelf niet. Niet meer. Al ruim tien jaar niet. Ik heb dus wel gerookt. Volgens de hokjesdenkers behoor ik eigenlijk in de categorie te vallen die roomser dan de Paus is en die het roken moet verketteren en blij moet zijn met deze ontwikkeling. Niets is minder waar.

Is roken slecht voor je? Ja, dat zal ik niet ontkennen. Is het vies? Het kan vies zijn ja. Als je een lift instapt waar net een roker in heeft gestaan dan is dat niet echt fijn. Iemand vol op de bek nemen die zijn leven net met vijf minuten ingekort heeft, is ook geen pretje. Maar soms kan ik sigarettenrook ruiken en zo'n vreselijke trek in een sigaret krijgen, dan ruikt het heerlijk. Omgekeerd mag ik graag een biertje drinken, maar ik kan wel eens een café binnenstappen en bijna over mijn nek gaan van de bierlucht die er hangt. Het hangt allemaal van het moment af. Verder ben ik van mening dat iedereen voor zich moet weten of hij of zij rookt of niet. Je moet zelf de afweging maken of je het risico wilt nemen dat je je eigen gezondheid om zeep helpt. Daarbij moet je wel de mensen die dat niet willen respecteren en niet in hun nabijheid roken.

De overheid, en als ik het hier heb over overheid dan bedoel ik de overheden wereldwijd en niet alleen de bagger waar wij mee behept zijn, meent een ontmoedigende rol in het roken te moeten spelen. Dit is het punt waar de hypocrisie om de hoek komt kijken. Dat je mensen wilt beschermen tegen de schadelijke invloeden van tabaksrook is op zich een goede zaak. Dat je mensen duidelijk wilt maken dat roken slecht is voor je gezondheid is logisch. De overheid heeft immers ook een voorlichtende rol. Wat de overheid echter doet, is of roken het allerslechtste is dat de mensheid is overkomen, zonder de burgers tegen zichzelf in bescherming te nemen en sigaretten verbieden, zoals ook harddrugs verboden is. Ze zijn begonnen met waarschuwingen op pakjes sigaretten dat roken slecht is voor je gezondheid. In sommige landen hebben ze zelfs gruwelijke foto's van teerlongen en andere gevolgen van roken op sigarettenpakjes gezet.

De maatregelen gingen echter steeds verder. Er mocht niet meer gerookt worden in openbare gebouwen, niet meer in cafés, kantoren, nergens meer. Alleen buiten op straat of in je eigen huis mag je nog roken. De roker is de paria van de samenleving geworden. En nu mag men in Engeland, in navolging van onder andere Canada, rookwaar niet meer openlijk te koop aanbieden in supermarkten en andere grote winkels en vanaf 2015 ook niet meer in kleinere winkels. Ongetwijfeld zal deze actie navolging krijgen in Nederland. Als roken dan zó slecht is zoals vrijwel alle overheden in de wereld denken, waarom wordt het dan niet verboden? Eén woord: accijns.

De uiterste hypocrisie van de overheid: accijns op gezondheidsbedreigende producten. Aan de ene kant zeggen dat het slecht is en aan de andere kant vele miljarden binnenharken. In Nederland wordt op een pakje sigaretten van € 5,40, maar liefst 57% aan accijns geheven. Dat is dus € 3,08 per pakje. Met een omzet van ongeveer € 4,6 miljard aan tabakswaren in 2011 is dat ruim € 2,6 miljard voor de staatskas. Ka-ching! Niets voor hoeven te doen, zo in het laatje. "Kakken zonder douwen", zei mijn vroegere directeur altijd. Waarom de kip met de gouden eieren slachtten? Dit is de reden dat de verkoop van alcohol, dat toch als harddrugs aangemerkt kan worden, ook geen strobreed in de weg gelegd wordt: de overheid verdient er aan. En grof ook.

De overheid is als de maffia in de jaren 20 in Amerika, met dit verschil dat ze gelegaliseerd verdienen aan een gewetenloze misdaad. Stop met die anti-rook terreur, of verbied het roken, maar profiteer niet zo schofterig van de verslaving van mensen die je tegelijk schijnheilig vertelt dat roken slecht voor je is. De overheid als pooier. "Roken is slecht voor je, weet je dat? Daar kan je beter mee stoppen. Hee, psst. Pakje sigaretten kopen?"