Kili-mini-manjaro

Waarom beklim je een berg? De meeste, zo niet alle bergbeklimmers, zullen deze vraag beantwoorden met het even eenvoudige als onbegrijpelijke: omdat dat ding er nou eenmaal staat. Kennelijk brengt het bestaan van iets bij sommige mensen de neiging naar boven om het te bedwingen. Ik kan mij daar niets bij voorstellen. Net zoals ik de mensen die bijvoorbeeld een triatlon doen niet kan en zal begrijpen. Niet dat ik geen respect heb voor hun prestaties, ik zou het zelf alleen niet zo snel doen. En zeker niet zonder reden.

Nu is er een twintigtal mensen die een reden hebben om een berg te beklimmen die ik wel kan begrijpen. Niet zomaar een berg: de Kilimanjaro. Een angstaanjagende puist van 5.895 meter hoog in Tanzania. De hoogste berg in Afrika. Die mensen kennen elkaar van het Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep. Het Adamas Inloophuis is er voor de ondersteuning van mensen die kanker hebben en hun familie en vrienden. Adamas verzorgt verschillende therapieën, advies op allerlei gebied zoals voeding, en biedt informatie in het algemeen over kanker. Daarnaast is er ook en misschien wel juist de mogelijkheid om te ontspannen en even te ontsnappen aan die dreigende ziekte door middel van workshops, creatieve of sportieve activiteiten of gewoon even praten bij een kopje koffie. kortom, Adamas biedt heel veel en dat allemaal op non-profitbasis.

Het team van twintig mensen die de Kilimanjaro gaan beklimmen bestaat uit mensen die kankerpatiënt zijn (geweest) of iemand aan kanker hebben verloren, (para)medici, hulpverleners, politici en Vrienden van Adamas. Deze beklimming hebben ze zelf gefinancierd en wordt ondersteund door bedrijven die het Adamas Inloophuis steunen. Het doel van deze actie is, behalve een respectabele prestatie neerzetten, geld inzamelen ten bate van Adamas. En daar kan iedereen bij helpen.

Inmiddels zijn ze, als alles goed is gegaan, al over de helft van de beklimming. Op zondag 11 maart, toen een aantal FOK!-columnisten in Apeldoorn op een podium hun eigen werk stonden voor te lezen, zijn zij begonnen aan hun tocht omhoog. In de nacht van 16 op 17 maart zullen zij het laatste deel van de klim beginnen, om uiteindelijk de zon op te zien komen op de top van de Uhurupiek. Uhuru in het Swahili betekent vrijheid. Tegelijkertijd is er op 16 en 17 maart op de Big Spotters Hill in Hoofddorp een sponsoractie gaande. De Big Spotters Hill is een veertig meter hoge, kunstmatige heuvel die is aangelegd voor de Floriade van 2002. Tijdens deze sponsoractie is deze omgedoopt tot Minimanjaro.

Op de Minimanjaro is een 589,5 meter lang parcours uitgezet; een tiende van de hoogte van de Kilimanjaro. Het doel van de sponsoractie is dit parcours zo vaak mogelijk af te leggen en daarmee geld op te halen voor Adamas. De vrijdag is bedoeld voor scholen en bedrijven, de zaterdag voor sporters, particulieren, sportscholen, verenigingen en bedrijven. U hoeft de heuvel uiteraard niet te beklimmen, u kunt ook mensen sponsoren en ze aan komen moedigen en genieten van de sfeer en muziek bij de Minimanjaro en samen hen te steunen die de echte klim aan het volbrengen zijn.

Het gevecht tegen kanker is uitermate slopend en voor niet iedereen te winnen. In dat gevecht hebben de patiënten alle steun nodig die ze kunnen krijgen. Niet alleen de mensen die kanker hebben, maar ook de mensen in hun omgeving, familie en vrienden. Voor al die mensen is het Adamas Inloophuis enorm belangrijk. Het Adamas Inloophuis wordt volledig gerund door vrijwilligers en bestaat dankzij giften van bedrijven en particulieren, de Vrienden van Adamas. Op zorg wordt in deze tijden van crisis helaas bezuinigd, maar kanker laat zich niet wegbezuinigen. Dat woekert door en daarom heeft het Adamas Inloophuis uw steun nodig. Help ze dus.