No Lutz, no glory

Na het vertrek van Cohen is er een nieuwe job vrij als lijder van de PvdA. Daarnaast zoekt de partij ook nog een leider, maar het is nog niet bekendgemaakt wie daarvoor in aanmerking zouden komen. Er wordt ook deze week nog flink gedebatteerd om de PvdA-stemmertjes te overtuigen. Wie zal de X-factor hebben? Is het Pientere Plasterk, Van Dam - wie is die man? - Samsom en Gert, Achterbaksnicht Albayrak of Lutz Ja! Cobi?

Pientere Plasterk was de eerste favoriet voor het leiderschap van de PvdA. Zijn gezicht heeft al de juiste uitstraling om de befaamde wallen van Wim Kok op te plakken, indien hij het zal worden. Misschien kan hij nog wat reclame maken voor de Volkskrant om meer goodwill-stemmen te kweken, want zijn verkiezingspostertje zal hem niet veel goeds doen. Hierin staat hij omringd door allochtonen, zwervers, nerds en één blij meisje. Acht van de dertien personen om hem heen kijken of er nog een mogelijkheid is om uit de poster te ontsnappen. Rechts Nederland heeft de omgekeerde psychologie ingezet als campagne voor deze slimme man en omarmt hem. Geen wonder dat hij in de peilingen is ingehaald door Samsom.

Diederik Samsom - niet van Gert - is de andere kanshebber. De naam Diederik roept associaties op met een stapel onjuiste feitjes, maar daar kan Samsom ook niets aan doen. Dat je zijn achternaam zo raar schrijft, is ook niet zijn fout. Dat een vriendin van mij die vorige week lid is geworden van D66 dacht dat Samsom bij haar partij hoorde, dat is dan weer wel zijn fout. Denk ik. Ik dacht ook dat hij bij D66 hoorde. Ik vraag me eigenlijk ook af wat de mening van Samsom is, behalve dan dat ‘ie in het verleden wel eens in bootjes heeft rondgedobberd om de mening van Greenpeace te uiten. Nou ja, in zijn verkiezingsboekje zegt hij in ieder geval dat hij keuzes maakt. Net als D66.

We zouden bijna vergeten dat Van Dam - wie is die man? - zich als allereerst heeft aangemeld voor het PvdA-leiderschap. Van Dam is... Krullend. Lang. Ja, dat is Van Dam. Man o man. Van Dam.

En toen wilden PvdA'ers ineens een vrouw hebben om op te kunnen stemmen. En een allochtoon, er moet natuurlijk wel een minderheid verkiesbaar zijn. Gelukkig was daar Albayrak. Nee, niet die subsudieopstrijker Nurten, die bij de Centrale Opvang Asielzoekers geld kreeg om de hele boel naar de klote te helpen. Nurten kreeg zelfs heel veel geld om heel veel naar de klote te helpen. De sfeer, de uitgaven, en een stuk of twintig directeuren waren de dupe. Minister Leers heeft zich zelfs uitgesproken tegen Nurten om te voorkomen dat ze op 1 maart haar functie als despoot weer mocht oppakken. Nee, die Albayrak bedoelen we niet. Het gaat immers om Nebahat, een politica met ervaring, rondingen en een leuk koppie. Nebahat. Nebahat. Ik voel ergens in haar naam dat ze het toch niet gaat worden. Nee. Bahat.

Jacobi (Ja! Cobi!) was de laatste kandidaat. Op het nippertje heeft deze Friese feestneus zich verkiesbaar gesteld. Haar uitspraken zijn nu al legendarisch. Vooral haar uitspraak: "Euhhhhhh", doet het goed, omdat dit heel vaak, hard en laag in iedere zin te knallen is. Lutz moet gekozen worden omdat: "Euhhhhh, dat is een goede vraag", zou ze zelf zeggen. Nou Lutz, het is fijn dat je ons, het volk, de ruimte geeft om antwoorden voor je in te vullen. Lutz geeft Friesland de toegevoegde waarde die Geert aan Limburg geeft. Lutz staat met haar ziekenfondsbrilletje en futloze blonde haar midden in de maatschappij. Lutz heeft de kracht om een hele dag trending topic te zijn, gewoon door "euhhhhh" wie ze is. En ze heeft al ontzettend veel supporters achter haar, zoals te zien was in dit kennismakingsinterview

De PvdA-leden hebben nog even de tijd om te beslissen wie zij willen volgen. De nieuwe lijder zal het zeker niet slechter dan Cohen kunnen doen. Nou ja, behalve die ene misschien. Man. Lang, krullend. Of zo. De slimme PvdA'er kijkt niet naar zijn of haar eigen mening, maar luistert naar het volk om te bepalen wie in de toekomst de meeste stemmen binnen kan halen. Het lijderschap is een kwestie van "gunnen en gegund worden", ook door het volk. En daarvoor is de meest veelzijdige kandidaat nodig: Lutz. Man of vrouw, van Friesland tot Limburg, van Ajax tot Vitesse, iedereen staat achter Jacobi. Ze is nu al de volksheld. Ze heeft potentie om meer mensen te verbroederen dan Hazes, memorabelere uitspraken te doen dan Cruijff en meer parodieën te ontvangen dan Balkenende in zijn hele ambtstermijn bij elkaar. Ook als ze het zelf nog niet doorheeft. Lutz is de toekomst. Wie ballen heeft, stemt Jacobi. No Lutz, no glory!