Reaguurder is Cohens probleem, niet GeenStijl

Buitenhofcolumniste Naema Tahir stelde gisteren dat GeenStijl's tv-kind PowNed van het Binnenhof geweerd zou moeten worden. Rutger zou er alleen maar op uit zijn om politici kapot te maken en hij is totaal niet geïnteresseerd in de inhoud. Tahir heeft niet volledig ongelijk. Rutger lijkt inderdaad niet geïnteresseerd in een goed gesprek en lijkt gespeend van enige politieke kennis. Je kunt het hem moeilijk kwalijk nemen. Rutger heeft een opleiding journalistiek aan Windesheim in Zwolle gedaan: zo'n hbo-opleiding waar de diploma's zo makkelijk worden weggegeven, dat je in vier jaar net zoveel kennis kan opsteken met kijken naar Patty Brard en Pernille la Lau. Toch is niet GeenStijl, maar de reaguurder het probleem. Erger nog, de meesten van u zijn het probleem. U wilt namelijk helemaal geen inhoud. U wilt sensatie, hapklare brokken en oneliners. En dat wilt u al veel langer dan dat de roze beledigersbrigade bestaat.

GeenStijls conclusie over Tahirs column was voorspelbaar. Botweg werd gesteld dat iemand de persvrijheid wil afschaffen. Overigens was men voor GeenStijl-begrippen opvallend mild. Er werd niet gerept over knuffelallochtonen, dure woorden, theedrinken, klagen over de rug van de taxpoetbetaler en ook staatsomroepjournaliste Clairy Polak bleef buiten schot. Er werd alleen wat gesputterd over het belachelijke accent van Tahir. Terecht, want wie gebruikt in godsnaam het woord 'gesjocht'. Het aantal hits op Google op 'gesjocht' (272) is ongeveer gelijk aan het aantal mensen dat de boeken van Tahir met plezier heeft gelezen. Daar zit dan ook het probleem. Iemand als Tahir is bekend en gevierd bij een kleine groep mensen die door Wilders en GeenStijl vaak worden omschreven als de grachtengordelelite. GeenStijl is daarentegen populair bij een groot deel van het volk. Nu vermoed ik wel dat de gemiddelde Geen Stijl-reaguurder een mannelijke hbo+'er is met een overbodige managementfunctie en woonachtig in een doorzonwoning met een Net5-wijf. De vakantie voert jaarlijks naar Thailand, Egypte of Curaçao. En de reaguurder stemt op wie makkelijk praat.

Niet alleen de reaguurder, maar ook u wil iemand die makkelijk praat. In meestal dertig seconden heeft u al bepaald of een politicus geschikt is om het land te leiden. Nuance, oftewel D66, is de natuurlijke vijand van GeenStijl. En dus ook van u. Helaas zijn D66 en andere genuanceerden al decennialang aan de macht. En dat wilt u sinds Fortuyn niet meer. Een politicus moet lekker kunnen ouwehoeren, z'n punt in anderhalve regel maken en leuk glimlachen. In 2002 verloor de onderuitgezakte arrogante Melkert kansloos van Fortuyn, die mede populair was geworden door zijn adequate antwoorden in korte tv-debatten. Na Fortuyn wilde iedere partij ineens weg uit de Haagse kaasstolp en de kloof met de kiezer overbruggen. Om dit te doen moest men de mensen bereiken in Jip-en-Janneke taal. Kortom, geen nuance, analyses of afwegingen. Ook de persoon achter de politicus werd belangrijker.

GeenStijl, dat overigens ten tijde van Fortuyn nog niet bestond, biedt hier politici een ideaal platform voor. Net zoals het gemiddelde tv-debat, het journaal of YouTube overigens. Het enige verschil is dat Geen Stijl zich niets aantrekt van journalistieke codes, niet heel ethisch het eigen werk gaat zitten evalueren en ongewoon direct is. PowNews en GeenStijl verzieken niet de politiek, maar ontregelen het gewauwel van communicatiedeskundigen die politici allerlei adviezen meegeven en zo alle interviews volgens een standaardprocedure proberen te laten verlopen. Dat voegt inhoudelijk misschien niet veel toe, maar brengt de politiek wel dichter bij de wensen van het volk. Zoals veel politici dat graag gezien hadden.

Cohen is niet het slachtoffer van GeenStijl en ook niet van DWDD's filmpje van waarin 'Geert Wilders' stelt dat Cohen zijn baan binnenkort kwijt is. Cohen is het slachtoffer van het volk dat mensen liever hoort babbelen dan denken. En van mensen in zijn eigen partij die zich vreselijk aanstellen, omdat ze een zeteltje minder hebben dan de VVD. Enkele machtsgeile opvolgers stellen, geheel volgens communicatieplan, dat Cohens vertrek een gemis is. Ik kan niet wachten tot Rutger zijn opvolger ontregelt.