Daar is-ie dan: Pokémon Grey

Afgelopen weekend is het tweede duo in de vijfde generatie Pokémon-games aangekondigd: Black 2 en White 2. Er is nog niet veel over bekend, behalve dat het spel in juni uitkomt in Japan op de Nintendo DS. Niet op de 3DS en dat klinkt best logisch: vooralsnog lijken de games op de derde telg binnen dezelfde serie, maar dan wederom opgesplitst.

De nadruk per traditionele Pokémon-game ligt op een legendarisch beest. Zo had Silver Lugia, Sapphire Kyogre, Pearl Palkia en White Zekrom. De derde installatie per combinatie legt diezelfde nadruk op een andere, al bekende Pokémon. Silver had Suicune, Emerald Rayquaza en Platinum Giratina. En waar zien we Kyurem staan? Kyu-wie? Hij is het derde legendarische beest van het Tao trio, die beesten uit de Unova-regio. Helaas is hij nog lang niet zo bekend als de eerdergenoemde Pokémon.

Je vangt Kyurem in de Giant Chasm, een gebied in het noordoosten van Unova. Het is een soort gigantische krater van een ingeslagen meteoriet, die een doolhofachtig bos bevat. In dit bos wonen buitenaardse Pokémon, waaronder de legendarische ijsdraak Kyurem. Je komt hem tegen wanneer je het middelpunt van het doolhof bereikt en een klein meertje ziet. Deze bevriest bij aankomst en geeft je toegang tot de grot waar het massieve beest zich bevindt.

Wat bekend is over Kyurems origine, is dat het beest een overblijfsel is van de ooit gefuseerde Reshiram en Zekrom. Dat verklaart zijn kleinere en skeletachtige lichaam. Ook dat hij het ijstype draagt klinkt dan logisch. Kyurem wordt namelijk omschreven als 'koud en levenloos', dat respectievelijk op zijn type als lichaam slaat. Daarnaast kent hij de aanvallen Cold Flare en Freeze Bolt, die allebei lijken op de Fusion-aanvallen van Zekrom en Reshiram.

Iedere generatie Pokémon heeft zijn eigen trio. De lijst zou te lang zijn om al die beesten op te noemen, maar je kunt denken aan Zapdos, Moltres en Articuno. Spelers die nog maar net om de hoek kijken kennen Dialga, Palkia en Giratina misschien beter. Het trio uit de regio staat altijd voor een bepaald gegeven. Zo staan de drie draken uit Sinnoh voor tijd, ruimte en dimensie. Zekrom uit White staat voor het concept yang, Reshiram voor ying en Kyurem voor de absentie daarvan.

Kyurem is dus de derde in de rij legendarische Pokémon die nog lang niet zoveel aandacht heeft gekregen als Zekrom en Reshiram. Dat hij het boegbeeld is van Black 2 en White 2 moet dus niet als een verrassing komen, aangezien we een Pokémon Grey allang hadden zien aankomen. Alleen niet in deze vorm, omdat Nintendo en Game Freak hebben gezegd niet met Grey op de proppen te komen.

Black 2 en White 2 zijn dus in feite de vervolgen van Black en White en lijken, door de nadruk op Kyurem, een opgesplitste Grey te worden. Door de twee verschillende vormen – een trend die zich sinds Ruby en Sapphire echt goed in heeft gezet – komt Nintendo er misschien mee weg. Maar dat is afhankelijk van de nieuwe content die Nintendo levert (ervan uitgaande dat dit dus Grey is).  Daar over is nog niets bekendgemaakt. Binnen nu en vier maanden weten we in elk geval zeker waar we mee te maken hebben.