Europa League

Het was een goede week voor het Nederlandse voetbal: Ajax, AZ, FC Twente en PSV wonnen allen hun wedstrijd in de Europa League. Ajax werd over twee duels gezien weliswaar uitgeschakeld, maar een overwinning op Manchester United telt altijd. De Europa League is het kleine broertje van de Champions League, maar toch: het is de enige Europese prijs die een Nederlandse club nog kan winnen.

Natuurlijk, de Europa League is dus maar het tweede niveau in Europa. Een beetje als een tweede KNVB Beker, enkel voor Jupiler League-clubs. Maar als die er zou zijn, zouden die Jupiler League-clubs er echt wel voor gaan: een prijs is een prijs, en als voetballer wil je prijzen pakken. Iedere voetballer kan wel de Champions League willen winnen, maar lang niet iedere voetballer kan die ook echt winnen: ik zie spelers als Theo Janssen, Tim Matavz, Wout Brama en Roy Beerens daar toch niet snel mee in handen staan.

Kijk maar naar de clubs die na Ajax in 1995 de Champions League hebben gewonnen. Die komen bijna allemaal uit de grote competities: Duitsland, Engeland, Italië en Spanje. FC Porto was in 2004 de enige uitzondering. Ook vrijwel alle finalisten sinds 1995 komen uit die landen, met opnieuw één uitzondering in 2004: AS Monaco, uit de Franse competitie. Ajax kan nu met de reorganisatie binnen de club wel roepen dat het terug wil naar de Europese top, maar dat is dus niet reëel.

Laten we die Champions League daarom maar uit ons hoofd zetten en de Europa League, die surrogaat-cup, omarmen. Die kunnen we tenminste nog winnen. Kijk maar naar de winnaars van de UEFA Cup en Europa League sinds Feyenoord in 2002. De winnaar kwam vier keer uit Spanje, en vijf keer uit een competitie die vergelijkbaar is met Nederland: Portugal, Rusland en Oekraïne. Dat zijn de landen die boven Nederland op de UEFA Coëfficientenlijst staan, op respectievelijk plaats zes, zeven en acht.

Die overwinningen van deze week leverden punten op voor die lijst. Daarop staat Nederland er nu goed voor: Nederland staat negende, met uitzicht op plek acht en zeven. Nog even zo door blijven presteren en we mogen weer een extra club inschrijven voor de Champions League. Dat zou fantastisch zijn. Dan hebben we namelijk nog een club die na de groepsfase kan instromen in de Europa League. De kans dat we die Europese prijs dan eindelijk weer eens pakken wordt dan nog weer groter.