André Kuipers' nieuwe carrière

Alles wat André Kuipers doet is nieuws. Zijn lancering richting het ISS, de aankomst daar, foto’s en tweets die hij vanuit de ruimte stuurt en het feit dat hij daar nog wat langer blijft dan gepland, alles is nieuws. Hij is een bekende Nederlander geworden. Daar zou hij straks bij terugkomst gebruik van moeten maken. Zijn jongensdroom om astronaut te worden is met dit lange verblijf in de ruimte wel waargemaakt. Tijd voor een nieuwe carrière. Ik zie de berichten al voor me.

André Kuipers lanceert eigen kledinglijn

Oud-astronaut André Kuipers heeft gisteren met een modeshow in Amsterdam zijn kledinglijn AK gelanceerd. Modekenners waren unaniem in hun oordeel: Kuipers kan zich met deze collectie meten met de groten der aarde. “Dit komt van een andere planeet”, zei Elle-hoofdredactrice Cécile Narinx over de collectie.

“Het is eigenlijk zonde dat die man nu pas begint”, vervolgt Narinx haar lofzang. “Dit was een hemelse show, vol buitenaardse ontwerpen.” Op de vraag wat er dan zo goed is aan de collectie is Narinx helder: “Met deze ontwerpen loopt Kuipers lichtjaren voor op de concurrentie. Hij heeft het voor elkaar gekregen om kleding te ontwerpen die een gevoel van gewichtloosheid uitstralen. En het is nog betaalbaar ook: hij vraagt geen astronomische bedragen voor zijn werk.”

De rijzende ster in het mode-universum probeert er zelf nuchter onder te blijven. “Ik ben een beetje ondersteboven van alle aardige woorden. Het gaat nu als een raket, en dat is schitterend, maar ik wil met beide benen op de grond blijven staan”, aldus Kuipers. Na afloop bedankte hij in een korte speech zijn sponsors voor de geboden ruimte. Opvallend feit is dat die sponsors anoniem wensen te blijven.

Kuipers wilde niet reageren op de opmerking van kenners dat zijn ontwerpen ‘buitenaards’ zouden zijn.