Vrouwenfluisteraar

Stel: Je valt even in als docent op een universiteit en je hebt binnen de kortste keren seks met een rondborstige studente, een lekkere collega-docente en met de spannende vrouw van de rector. Niet 'same time, same bed', maar veel scheelt het niet. Verder heb je een fantastische vriendin die altijd alles te weten komt, maar die toch van je blijft houden. Wie ben je dan? Dan ben je Hank Moody, schrijver met een bijna permanent writersblock, maar vooral held van de cultserie Californication.

Ik geef het toe, ik zou best willen ruilen met Hank. Ik wil ook wel eens vrouwenfluisteraar zijn. Ik wil meemaken dat een bloedmooie surfergirl op rollerskates, alleen een bikini aan het verrukkelijke lijf, speciaal voor mij afremt, met piepende wieltjes. Dat ze recht tegenover me staat en me met haar ogen uitkleedt. Omdat ze mijn magie voelt, dat nonchalante 'wat kan ik eraan doen dat ik onweerstaanbaar ben?' Dat ik weet dat ze al nat wordt bij de gedachte van mijn handen aan haar lijf.

Soms loopt het wat uit de hand. Mia bijvoorbeeld, alweer zo'n jonge vrouw, was nog geen achttien, zestien namelijk. Maar het was geen opzet. Zij wilde zelf en het was don't ask (hij), don't tell (zij). En hij heeft ervoor geboet. Zij pikte zijn manuscript waarin hij hun verhaal opgeschreven had. Ze pronkte met zijn veren en werd beroemd. Tot het uitkwam, de 'statutory rape' en de diefstal.

In de daaropvolgende rechtszaak ging alles weer zoals het moest gaan. Hank deed het met de advocate die hem verdedigde. Hij deed het ook met de actrice (18+) die Mia zou gaan spelen in de film naar het boek. Als dat niet cool is.

Maar toch. Zijn leven is een natte droom en een nachtmerrie tegelijk. Hij weet het beest in vrouwen te ontketenen maar hij kan het beest in zichzelf niet de baas. Langer dan een paar uur per dag, misschien een dag per week, zou ik het niet uithouden als Hank. Al was het alleen maar omdat ik dan rookte, want Hank zou Hank niet zijn zonder sigaret. Hij leeft zoals hij rookt, gedachteloos. Ik zou moedeloos worden van mezelf.

Ik snap die vrouwen wel. De vrouwen die seks met hem willen en de vrouwen die van hem houden. Hank bedoelt het goed, daarom adoreert zijn tienerdochter hem. Hoe bont hij het ook maakt, uiteindelijk kan Becca niet anders dan hem vergeven. Want hij is meer kind dan zij. En je zal maar zo'n vriendin als Karen hebben, Becca's moeder. Ook al bloedmooi en ze kan het niet helpen van hem te houden. Omdat ze snapt dat hij deugt. Ondanks alles.

Mijn voorraad nog niet bekeken afleveringen van Californication is bijna op. De laatste vijf van seizoen vier heb ik nog niet gezien. Om er volop van te genieten doseer ik, precies wat Hank niet kan. Hooguit een keer per week ga ik er in mijn eentje, dus zonder afleiding, voor zitten. Nu het goede nieuws. Serie vijf is vanaf aanstaande zondag op de televisie. 12 weken lang, elke zondagavond om 22.15 uur op Comedy Central. Wie hem al gezien heeft, kop dicht!