Een echte vent durft een jurk aan

Een man in een jurk, en ook nog eens met een push up bh eronder, het is me toch wat! Vooral als hij pontificaal in een reclame van onze vertrouwde Hema zit. Vroeger van de ouderwetse bremzoute rookworsten, tegenwoordig dus ook van frivool ondergoed. Let op de levensgrote foto's bij de bushokjes, vooral die met dat zwarte jurkje is verbluffend.

Andrej Pejic, heet hij trouwens. Beroep: Catwalkmodel, voor mannen- en voor vrouwenmode. Niet alleen zou je op die foto's niet zeggen dat hij een man is, opgetuigd als vrouw ziet hij er ook nog eens adembenemend uit. Daar raken sommigen nogal van in de war. Zo in de war dat hij in allerlei reacties maar meteen voor hermafrodiet, transseksueel of transgender wordt versleten. Alsof ze in zijn onderbroek of in zijn hoofd hebben gekeken. Als er per se een labeltje aan moet, laat het dan in vredesnaam maar androgyn zijn. Voor de liefhebbers van het intrappen van open deuren.

Het enige dat Andrej er zelf over gezegd heeft is dat hij misschien ooit een 'sex change operation' zou overwegen. Maar uitsluitend als hij dan in aanmerking komt om als model te mogen meelopen in de lingerieshow van Victoria's Secret. Zonder operatie is dat gewoon een beetje lastig, voegde hij er niet ten onrechte aan toe. Conclusie: er hangt gewoon een penis tussen Andrejs benen. En hij noemt geen andere dan professionele motieven om eventueel te overwegen daar iets aan te laten doen. Hij heeft een goede baan, neem het hem eens kwalijk dat hij ambitie heeft.

Andrej is 100 procent man, hoe lastig het voor aanhangers van het Mars/Venusdenken ook is om dat te accepteren. Het ontbreken van bepaalde secundaire mannelijke kenmerken zou Andrej makkelijk kunnen verhelpen. Spieren kweek je in de fitness en een bierbuik op de bank voor de tv. Maar wie zou zichzelf, bij zijn volle verstand zoiets aandoen, als hij zijn fysiek zo mee heeft? Andrej zou wel gek zijn.

Aan zijn mooie borsten ligt het dus niet dat hij kan doorgaan voor een mooie vrouw, want die heeft hij niet. En zeker niet aan het mannelijk geslachtsdeel, want dat heeft hij wel. Maar waar schuilt zijn vrouwelijkheid dan in? In dat ranke lijf met die heuse taille en dat schattige gezichtje met de volle sensuele lippen? In die jurk, de lipstick, de nagellak, de push up bh, de naaldhakken en zijn lange blonde haren? De combinatie? Kennelijk! Maar wat is daar exclusief vrouwelijk aan?

Hebben vrouwen per definitie een rank lijf, een smalle taille, een lief gezichtje en volle sensuele lippen? En wat maakt een jurk, lipstick, nagellak, een push up bh (die laat zien wat er niet is), naaldhakken en lange blonde haren vrouwelijk? Alleen maar omdat we dat toevallig zo afgesproken hebben! Zoals we vroeger de afspraak hadden dat een broek uitsluitend voor mannen is. Het kan dus verkeren.

Andrej heeft veel mee, behalve nou precies de kenmerken die alle vrouwen van nature met elkaar gemeen hebben. Wat heeft zijn vrouwelijkheid dan te maken met ehm, tja, ehm, met vrouwelijkheid dus? En toch voldoet hij helemaal aan het vrouwelijk schoonheidsideaal. Dat vrouwelijk schoonheidsideaal is dus meer schoonheidsideaal dan vrouwelijk. Geen wonder dat sommige mannen daar beter aan voldoen dan de meeste vrouwen. Schoonheid zelf is androgyn, eigenlijk een open deur.