Sinterklaas-gekte

“Als je zelf nog niet in het grote boek staat, dan kan je dat regelen via de computer. Want op Sinterklaasjournaal.nl kan je contact opnemen met Sinterklaas zelf. Dat zou ik maar doen, want anders wordt er dus helemaal niet één cadeautje ingepakt. En dan is er ook geen pakjesavond.” Ze zei het echt, Dieuwertje Blok. Afgelopen week maakte ze met deze opmerking alle kijkende kindertjes nog eens extra gespannen voor 5 december. En daar is helemaal niets mis mee.

Kinderen geloven alles. Zo zijn er kinderen op de basisschool die niet doorhebben dat hun eigen vader jarenlang op school Sinterklaas speelt. Ook niet als hij zijn eigen bril op heeft, of zijn eigen schoenen draagt. Die kinderen vragen zich ook niet af waarom hun moeder de enige moeder is die elk jaar aanwezig is op het Sinterklaasfeest op school. Daar denken die kinderen helemaal niet over na. Zolang Sinterklaas er maar is, is alles prima. Ik spreek uit ervaring.

Kinderen geloven dus alles. Ook dat er geen pakjesavond zal zijn als ze hun naam niet in het grote boek zetten. Dat geeft spanning, paniek, stress. Maar het is niets anders als in andere jaren. Want ieder jaar gaat er wel iets mis. Het grote boek dat kwijtraakt, pieten die achter zijn gebleven in Spanje, cadeautjes die zijn vergeten; het is allemaal wel eens gebeurd. Je zou toch denken dat het Sinterklaas na al die jaren en al die fouten toch eens moet gaan lukken om eens soepeltjes, zonder problemen, zijn feest te organiseren.

Wat het Sinterklaasjournaal dit jaar doet, is meegaan met de tijd. Ieder jaar dat boek maar weer kwijtraken, dat begint ook te vervelen. Dus roepen ze dit jaar de kinderen op om zichzelf via internet in het grote boek te zetten. Helemaal geen slecht idee: nu kunnen de kinderen in ieder geval zelf wat aan het jaarlijkse probleem doen. Vroeger was het maar afwachten of het allemaal goed zou komen.

De kritiek op het Sinterklaasjournaal gaat vooral over het invullen van een e-mailadres, wat (peper)noodzakelijk is om in het grote boek te komen. Dat zou dan weer tegen een of andere wet zijn. Moeten we ons daar echt druk om maken? Dan is het straks zelfs zo dat Zwarte Piet in elkaar geslagen mag worden; inbrekers zijn immers vogelvrij verklaard. Dan kan de Sint straks geen eens meer cadeaus betalen, want hij moet de boetes ophoesten wegens het vervuilen van de openbare weg door het strooien met snoepgoed.

Laten we nu gewoon het Sinterklaasfeest vieren, zonder moeilijk te doen over dit soort onzin. Het is een kinderfeest en laat dat zo blijven. Neem het allemaal niet zo serieus, en laat de kinderen genieten van de spanning. En die e-mailadressen? Ach, daar gaat het Sinterklaasjournaal echt niets mee doen. Zoals Dieuwertje Blok in Pownews al zei: “Als we Sinterklaas al niet meer kunnen vertrouwen, wie dan nog wel?” Inderdaad. En als we Dieuwertje Blok ook niet meer kunnen vertrouwen, wie dan nog wel?