Verslaving

Roken, drinken, drugs, gokken. De bekendste verslavingen in ons land. In sigaretten, drank en een jointje zitten middelen die ervoor zorgen dat je niet meer zonder kan. Als je aan het gokken bent, kun je geld winnen en wil je niet meer stoppen. Met het gebruik van een smartphone kun je geen geld winnen en komt er niet letterlijk een stofje vrij die je niet meer laat stoppen. Toch lijkt verslaving dichtbij te komen, maar dat hoef ik jou niet te vertellen!

Na verder onderzoek blijkt een verslaving naast het ‘nodig hebben' van een stofje, ook te kunnen ontstaan door een gewoonte. Een gewoonte die je niet los kunt laten en ten koste van alle andere activiteiten moet doen. Dat kan dus ook bij een smartphone. Of dat voor mij geldt, is nog maar de vraag. Lijdt mijn sociale leven onder mijn smartphoneverslaving? Is tegenwoordig niet de tv in de slaapkamer het begin van het einde, maar mijn mobieltje?

Ik zit elke dag in de trein en kan ervoor kiezen om een gesprek aan te knopen met mijn buurman of buurvrouw, een vriendin te bellen of een andere sociale bezigheid te creëren. Toch kies ik er voor om direct mijn telefoon uit mijn jaszak te graaien en een spelletje te doen of te WhatsAppen. Ik kan hem weer wegstoppen in mijn jaszak, maar besef dat ik in de trein nooit praatjes maak met mensen, bellen vervelend vind (ook voor anderen) en juist mijn sociale netwerk aan het onderhouden ben als ik WhatsApp. Als ik om mij heen kijk zie ik niets anders; Wordfeud, WhatsApp, muziek luisteren. Iedereen doet het.

's Avonds in bed pak ik eerst mijn mobieltje erbij. Wat voor weer wordt het morgen? Kan ik nog iemand ‘welterusten' WhatsAppen? Mijn vriend doet hetzelfde en een week nadat ik mijn nieuwe smartphone heb, proberen we ons smartphonegebruik in bed te verminderen. Anders kunnen we net zo goed die tv aanschaffen...

Maar dan komt er ooit die dag dat mijn ‘alles' uitvalt. En niet meer opstart. Ik raak nog net niet in paniek en hoop dat hij na een nachtje slapen ook weer uitgerust is.......helaas. Ik pak mijn old scool mobieltje er maar weer bij en begin me toch wel erg onrustig te voelen. Ik kan mijn mail niet checken, geen WhatsApp sturen en mis al die leuke spelletjes.

Binnen een halve dag doet hij het weer. Het voelde echter als twee dagen. Ik klink verslaafd, maar besef dat ik vooral het contact met mijn vrienden mis. Want dat is wat ik doe. Ik hou alles bij, ben op de hoogte van wat iedereen doet en reageer direct op mails als ik enthousiast ben. Mijn extra 'touch' verdween en ik voelde me niet compleet.

Het heeft alles te maken met het onderhouden van sociale contacten...toch?