Aanslag op de president

Veel berichten in het nieuws bevatten ‘slecht’ nieuws: aardbevingen, moorden, hongersnoden, verkrachtingen, noem het allemaal maar op. Berichten waarvan ik niet vrolijk word, en die ik ook eigenlijk bijna niet meer wil lezen. Vaak neem ik het voor kennisgeving aan en hoef ik de verdere details niet te weten. Maar soms, heel soms, verschijnt er een bericht waar ik vrolijk van word. Afgelopen dinsdag was er zo’n nieuwsbericht: Grand Theft Auto V komt er aan!

En daarmee kon het grote speculeren beginnen. Want Rockstar Games kondigde enkel een trailer aan, die komende woensdag verschijnt, en publiceerde het logo van de game. Uit dat logo weet iedereen weer een ander verhaal te bedenken: in welke stad het zich afspeelt, wat voor hoofdpersoon we krijgen, in welk tijdperk het zich afspeelt, en wat voor verhaal het gaat worden. Ik volg alle speculaties op de voet en krijg daardoor steeds meer zin in woensdag en natuurlijk in de game zelf.

Eén van de theorieën is dat het logo lijkt op een fragment van een oud Amerikaans bankbiljet, en dat de game zich daardoor zal afspelen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ik hoop dat die theorie fout blijkt. Immers, met games als Red Dead Redemption, LA Noire en Mafia II zijn we wel genoeg terug in de tijd geweest. Bovendien: dat tijdperk past niet bij GTA. Want al vanaf de allereerste Grand Theft Auto horen snelle motoren, dikke sportwagens en zwaar wapengeschut als een flamethrower bij de serie. Dat moet Rockstar niet gaan wijzigen.

Dat de ‘V’ in het logo voor Vice City zou staan is me te simpel gedacht, want die staat natuurlijk gewoon voor ‘5’, een logische opvolger van GTA IV. Toch zou ik Vice City als locatie niet eens zo erg vinden. De sfeer van die stad, zoals die was in GTA Vice City, was fantastisch. In een setting van zon, zee en strand je opwerken als crimineel was een uitstekend concept. Een grotere versie van die stad zou ik dan ook zeker geen probleem vinden.

Maar eigenlijk wil ik het liefst een compleet nieuwe stad, met een nieuw verhaal en nieuwe personages. Een enkeling denkt dat de link van het logo met een bankbiljet leidt naar Washington. Vanaf het moment dat ik dat ergens las, was ik enthousiast. New York, Miami, Los Angeles, Las Vegas en San Francisco zijn allemaal geweest, en Washington is voor mij dan de eerstvolgende stad in de Verenigde Staten die ik graag zou willen zien in GTA. Echter, wel op één voorwaarde: er moet een aanslag op de president in zitten.

Afgaande op de allereerste trailer voor GTA IV zullen we het woensdag weten. Toen werd duidelijk dat die game zich afspeelde in New York, en dat een man uit het oostblok het hoofdpersonage zou zijn. Woensdag hoop ik Washington te herkennen. Maar, mezelf en Rockstar kennende: al zou het opnieuw New York zijn, dan nog zal ik de game willen hebben. GTA is namelijk het allerbeste uit de gameswereld. Een aanslag op de president zou het alleen nóg mooier maken.

columistencab.png