Gouden TeleVIzier-Ring Gala

“Het is geen ramp voor de wereld, maar het is wel een desastreuze ontwikkeling voor de Televizier-Ring.” Aldus Bert van der Veer, programmamaker, gisteravond over de winst van Voetbal International bij het jaarlijkse Gouden Televizier-Ring Gala. Wat een vreemde, en eigenlijk heel zielige, reactie van iemand die al zolang meeloopt in het televisiewereldje.

Want waar draait het nu eigenlijk om in dat wereldje? Ja, natuurlijk, om geld. Maar dat geld moet ergens vandaan komen, en dan kom je al snel uit bij de kijkcijfers. Immers, hoe meer kijkers, des te meer reclame-inkomsten en eventuele inkomsten van sms'jes en telefoontjes.  Met andere woorden: de stem van het volk telt. Wat de kijker wil zien, dat laten ze zien. Bert van der Veer zou moeten weten dat het zo werkt.

De uitreiking van de Gouden Televizier-Ring gaat op democratische wijze: het volk mag laten weten wat haar favoriete programma’s zijn, en op de grote avond zelf kan er dan gestemd worden op drie genomineerden. Gisteren waren dat The Voice of Holland, Wie is de Mol? en Voetbal International. The Voice was de torenhoge favoriet, maar uiteindelijk draaide het om het aantal stemmen. VI kreeg simpelweg meer stemmen van het publiek, en is daarmee de verdiende winnaar.

Waarom zou dit dan een desastreuze ontwikkeling zijn voor de Televizier-Ring? Blijkbaar is Voetbal International niet een van de favoriete programma’s van Van der Veer. Maar als het volk dit het beste programma vindt, en daarvoor wil sms'en en bellen, is het volgens de Televiezier-criteria het beste programma. Een desastreuze ontwikkeling voor de Televizier-Ring vond ik de winnaars van 2004 en 2005, respectievelijk Frans Bauer en Jan Smit. Wat dat betreft begrijp ik Bert van der Veer ergens wel. Want zoals ik aankeek tegen de ringen van Frans Bauer en Jan Smit, zo kijkt hij nu waarschijnlijk tegen de winst van VI aan.

In de korte speech die Wilfred Genee gisteravond voorlas, zei hij onder andere dit: “Wij minachten niemand.” Bert van der Veer minacht wel iemand: de kijker, het volk, en daarmee plaatst hij zichzelf boven het volk. En blijkbaar plaatst hij Frans Bauer en Jan Smit boven Johan Derksen en Wilfred Genee. Dat mag. Maar dan plaats ik Bert van der Veer graag helemaal onderaan. Nog onder Cornald Maas. Wat was die gisteren verschrikkelijk slecht aan het presenteren. Een desastreuze ontwikkeling voor het Gouden Televizier-Ring Gala.

columistencab.png