Het kippenhok van Piet Hein Donner

Even met Binnenlandse Zaken gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Donner aanwezig?" De Secretaris-Generaal van het Ministerie liet mij weten, dat de heer Donner niet gestoord wenste te worden door het gepeupel. Hij was druk doende, een sollicitatiebrief te schrijven aan Hare Majesteit. Daar had ik geen boodschap aan, en na enige krachttermen mijnerzijds werd ik alsnog met de belegen bewindsman doorverbonden. "Zeg, Piet Hein, ik wist niet, dat jij tegenwoordig ook de politieke verantwoordelijkheid draagt voor de verhuur van kippenhokken? Ik dacht dat dat onder de hoede van die andere manipulatieve griezel, die Verhagen van Landbouw, viel?" Verstoord informeerde de heer Donner, waar ik het in vredesnaam over had. De enige huisvesting waarmee hij zich bezighield, was volkshuisvesting, en niet het onderdak van kleinvee. Tijd om het griezelige kabinetslid even fijntjes met de neus op de feiten te drukken: "Ik heb het over een woning in Amsterdam-Slotervaart. Een éénkamerappartement van een lullige 29 vierkante meter. Dat is geen woning, maar een uit de hand gelopen kippenhok. En weet je, wat dat aan huur moet kosten?" De bewindsman deed een schatting: 100 euro. Fout. "Nee, dat moet 570 euro kosten!" Donner antwoordde met de mededeling, dat hij dat een heel aanvaardbare jaarhuur vond. Weer fout. "Nee, gek, dat is het huurbedrag per máánd. 570 euro voor een uit de hand gelopen bezemkast. En weet je hoe dat belachelijke bedrag in elkaar zit? Dat komt door die 123 extra schaarste-euro's die je bovenop de huurprijs hebt gedaan in populaire gebieden. Heb je trouwens de huren in impopulaire gebieden ook met 123 euro verlaagd?" Stilte aan de andere kant van de lijn. Tijd voor de afmaker: "Hoe kan dat trouwens, die schaarste? Kijken we even naar Amsterdam. De nieuwbouw in Slotervaart schiet voor geen meter op, en ook de bouw van de woningen op IJburg ligt nagenoeg stil. Dus de verhuurders en projectontwikkelaars bouwen in nauw overleg met de overheid veel te weinig huizen, en vervolgens worden ze beloond met het recht om schandalig hoge huren te vragen. Dat riekt naar corruptie. Zelden maakte zo'n incompetente flapdrol als jij deel uit van een kabinet." Trouwens, Joost mag weten, wat er precies populair is aan Slotervaart. Want veilig kan je daar niet over straat. Nieuwe Nederlanders zijn daar kampioen straatroverij.

Logisch ook. Want de wijkagent schijnt daar niet meer in uniform te mogen komen. Want dat wekt agressie op. We leven in een raar land. Ook het Amsterdamse zakkenrollersteam werd gekapitteld. Dat team had een jubileum te vieren. De duizendste zakkenroller van dit jaar werd opgepakt. Dus voor het plakboek van de agenten werd die even voorzien van een velletje papier op haar rug, met het getal 1000. Vervolgens werd afgezien van vervolging van de crimineel. Want het gebeurde was zo pijnlijk voor haar. Ondanks dat ze tassen, paspoorten en zelfs een dure camera had gestolen. Was dat dan niet pijnlijk voor de slachtoffers? Bespottelijk.

Evenzeer bespottelijk waren de reacties op de dood van de Libische dictator Gadhafi. PVV-chef Wilders twitterde vrolijk zijn vreugde over de dood van Gadhafi in het rond. Raar. Want toen de Tweede Kamer sprak over militaire hulp aan de Libische rebellen, stemde hij tegen. En dan nu triomfantelijk je vreugde uiten. Kijk, dan is er iets kapot in je bovenkamer. Maar het kan nog erger. De aandachtsgeile relnicht Albert Verlinde had de gore moed om in het rioolprogramma RTL-Boulevard te beweren dat op Nederland 1 gewoon de gebruikelijke onzinprogramma's werden uitgezonden terwijl RTL-Z wel continu verslag had gedaan van het nieuws over de dood van Gadhafi. Gelul. De hele middag waren er extra journaals op Nederland 1. Albert Verlinde als eersteklas lijkenpikker.

Maar de ergste knoeipartij ontstond natuurlijk met dank aan de redactie van debielenzender SBS-6. Die twitterde per ongeluk dat onze koningin was overleden aan een hersenbloeding. Prutsers. De Rijksvoorlichtingsdienst liet later weten dat onze vorstig geenszins was overleden. Dat was weer reden voor een hilarisch filmpje aan het eind van De Wereld Draait Door. Prima filmpje, waarin SBS-6 te kakken wordt gezet. Voor de eigenaren van SBS was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Gisteren werd bekend, dat de programmadirecteur en SBS uit elkaar gaan. Wie ook uit elkaar gaan? Kluun en zijn vrouw. Er wordt door de schrijver naar aanleiding van dit trieste feit overigens wel gewerkt aan een nieuwe roman. ‘Komt een vrouw bij de advocaat.'

columistencab.png