Faal na faal: de Xperia Play in een notendop

Wat keek ik enorm uit naar de Xperia Play van Sony Ericsson. Groot vier inch touchscreen, schouderknoppen en een uitschuifbaar gamepad. Eén van de spellen waar ik het meeste naar uitkeek om te spelen was Battlefield: Bad Company 2, geperfectioneerd voor de Play. Nu EA die actie heeft met vier gratis te downloaden spellen, kon ik eindelijk aan de slag met die titel.

Nee, ik had hem niet eerder kunnen downloaden. Google ligt erg dwars als het om betalingen gaat. Het bedrijf accepteert alleen creditcards en laat zoiets vertrouwds als PayPal compleet voor wat het is. Zonde, want zodoende spreek je een veel kleinere doelgroep aan. De meeste mensen hebben geen creditcard en gaan geen creditcard aanschaffen voor een spelletje van tachtig cent of twee euro. En via een omweg downloaden is soms gewoon te veel moeite. Speltitel + apk googlen, kabel in de pc en telefoon, bestanden kopieren, opzoeken en met fijngeknepen en gekruiste vingers hopen dat het werkt. Nee, zelfs voor spellen waar ik naar uitkijk is me dat te veel.

Maar goed, afgelopen weekend heb ik Bad Company 2 gedownload. Enthousiast schuif ik het touchscreen omhoog en ik beweeg mijn twee brede duimen met geknipte nagels over de touchpads. Eindelijk een game die goed gebruikmaakt van die dingen, denk ik nog. Niets is minder waar. Nog geen luttele secondes later, het duurt overigens best lang voordat de game is opgestart met drie foutmeldingen tussendoor, gaat de camera alle kanten op en beweegt het geweer op mijn glimmende scherm van links naar rechts. Die touchpads zijn enorm gevoelig en daarom helemaal niet geschikt voor gameplay wat enige accuraatheid vereist.

Ik probeer de versimpelde controls. Ik leg diezelfde duimen op het schone scherm en zie dat het opeens stukken beter gaat. Ik loop vooruit, schiet wat mannentjes in groene pakken neer en kom tot een pijnlijke conclusie. Games die geoptimaliseerd zijn voor de Xperia Play zijn ruk. Die werken immers veel beter met de controls die de ontwikkelaar bij de eerste versie in het hoofd had. Toegegeven, de schouderknoppen zijn superfijn. Maar die vervelende touchpads kunnen me gestolen worden. Opeens schiet de gedachte door mijn hoofd waar ik eerder niet aan toe wilde geven. Die Xperia Play is best een faal. Had ik maar die Samsung Galaxy SII gekozen.