Coming Out Day en de Hepatitisweek

Nou, doe maar dan. Vooruit. Trek aan die roze tutu, trap die kastdeuren open en springen maar. Het is vandaag immers Internationale Coming Out Day. Dat u het even weet. Volgende week is het Nationale Steek Eens Een Vinger In Een Terloops Passerende Anus Dag. Ik dacht, ik zeg het maar vast. Dan kunt u zich daarop voorbereiden of tegen wapenen. De twee dagen zijn overigens niet gerelateerd.

Ik heb me al vaker verbaasd over alle speciale dagen die we rijk zijn. Internationale Dag voor de Beperking van Natuurrampen. Wereld Stotterdag. Internationale Dag tegen het Uitbuiten van het Milieu Tijdens Gewapende Conflicten. Ik verzin ze niet. Ze bestaan werkelijk. En laat ik het dan nog maar niet hebben over de speciale weken, maanden of jaren. (September is de maand van het Friese boek, heb je het ooit zo zout gegeten?) Ik wist dat de tijd dat vaders, moeders, dieren en prinsjes uitzonderlijk waren en daarom een eigen dag bezaten, voorbij was. Dat er een hoop nationale en internationale dagen bij waren gekomen. Maar gisteren kwam ik via de Volkskrant terecht bij de zogenaamde Issuekalender. Ik sloeg steil achterover. Bijna iedere dag is wel een speciale dag tegenwoordig.

Een flink aantal dagen zijn zelfs zeer zeer zeer speciaal omdat er drie speciale dagen op één dag vallen. 4 mei is bijvoorbeeld zowel de internationale Dag van de Lach als de Internationale dag van de Brandweer én het is dodenherdenking. Vooral die eerste en laatste zijn natuurlijk een schitterende combinatie. Dat zet het gegier van die malle Damschreeuwer toch ineens in een ander daglicht.

Je kunt het zo gek niet bedenken, heus, of het heeft een dag. Het idee erachter is dat we op die dagen even extra stilstaan bij het naamgevende feit. Dat moet je altijd, maar op die dag even extra. Je moet in principe niet iemand op zijn muil stampen na een stevig meningsverschil, maar wanneer je het op 12-13 februari doet, is het helemaal erg want dan is het namelijk de Dag van de Geweldloze Communicatie. Of de klap op de bek uiteindelijk terecht was, enigszins dan toch, kan je onderzoeken op 13 april, tijdens de Dag van de Jonge Jury. Mijn hoofd staat er bij stil, waarom er in godsnaam zo'n dag is. Dus als je een ouder jurylid bent, heb je gewoon even niets te zeggen. Lekker dan. Helemaal omdat er geeneens een Dag van de Oude Jury is. Dan hebben de homo's het beter geregeld. Stukken beter. Ik zei al: het is vandaag Coming Out day. Dan is het op 2 juli ook nog eens Roze Zaterdag én de driedaagse Amsterdam Gay Pride staat ook gewoon op de kalender vermeld. Ik zou het pure discriminatie willen noemen. Niets meer, niets minder. Gelukkig ben ik dan nog een blanke hetero. De zwarte hetero man komt er namelijk helemaal bekaaid af. Op de eerste dag van maart is het namelijk International Woman of Color Day én op 15 oktober wordt de Internationale Dag van de Witte Stok gevierd. Arme negerjongens. Of, misschien, met alle vooroordelen en grappen meegaand, kunnen ze hun voordeel nog doen met de Internationale Dag van de Slaap, maar ik heb met ze te doen.

De vroege meidagen zijn overigens erg amusant. 5 mei is Bevrijdingsdag, maar het is ook de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Persoonlijk lijkt het mij ook een hele bevrijding om te bevallen na negen maanden een kind meegezeuld te hebben (bevrijding voor de vrouw) en negen maanden een chagrijnige vrouw om je heen te hebben gehad (bevrijding voor de man). Grappig genoeg is het drie dagen later Internationale Rode Kruis-dag (8 mei). Ik zou willen voorstellen dat ze dat ook op 5 mei doen. Want de perfecte manier om een Vroedvrouw wat te ontzien is een rood kruis, lijkt me. Iets met oorzaak en gevolg. Daarover gesproken is het aanstippen van 21 mei nog wel interessant. Dag van de chemie. Ik ontmoette laatst een meisje met wie het enorm klikte. Ik voelde heel veel chemie. Het is tegelijk geestig en angstig dat slechts vier dagen later (25 mei) de Landelijke Hepatitisweek begint.

Globaal geschat zijn er nog zo'n tien dagen per maand vrij om in te vullen. Ik denk in totaal nog zo'n honderd, want enkele maanden zitten werkelijk bomvol. Die dagen moeten we toch kunnen vullen met elkaar. Welke dag zou u nog graag willen vieren? Welke dag mag niet ontbreken op de Issuekalender van 2012? Dat mag bloedserieus, of volstrekt krankzinnig.

(De issuekalender van 2011 vindt u hier.)