Media-Mangel: Obese

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor het programma Obese, zondagavond op RTL-4.

Programma's over te dikke, te dunne, te lelijke of te arme mensen zijn vaak niets meer dan sensatiegerichte gluurprogramma's. De Dame Met De Baard op de kermis van een eeuw geleden, maar dan anno nu op de kijkbuis. Dus ik hield mijn hart vast, toen RTL aankondigde, dat er een programma zou komen over mensen die heel veel moeten afvallen, en dat het programma zou worden gepresenteerd door Wendy van Dijk. Onterecht, want het viel alleszins mee. Het was geen gluren, en Wendy deed het -ondanks dat ze haar sporen vooral heeft verdiend in amusementsprogramma's, en niet in journalistieke producties- heel behoorlijk.

Natuurlijk valt er wat op aan te merken. Om te beginnen: de meeste mensen in ons land met een gevaarlijk overgewicht wegen 100 kilo. Of 120. Zelden 270 zoals de eerste kandidaat. Maar goed, vanaf volgende week worden er minder extreme obesitasleiders gevolgd in hun afvallijdensweg. En ook de zin "Wij nemen ze bij de hand, veranderen voor altijd hun leven, wij maken hun dromen waar" is raar. Uiteindelijk moeten die mensen zélf hun vele tientallen kilo's zien kwijt te raken door minder te eten en zich af te beulen qua inspanningen.

400 overgewichtige mensen hadden zich voor het programma opgegeven. Daarvan zijn er zes uitgekozen. Die worden allemaal in een aflevering gevolgd. Op grond waarvan de selectie heeft plaatsgevonden is onduidelijk. Uiterlijke verschijning, uitstraling, een leuk plaatje? Of is de selectie gedaan door een arts? Mij is dat niet duidelijk geworden.

Deelnemer nummer 1 is Danny Bouman uit Vlaardingen. 270 kilo. In tranen toen hem werd verteld dat hij aan het programma mocht meedoen. Want anders zou hij ten dode zijn opgeschreven. O? Zonder televisiecamera kun je niet onder begeleiding van een arts aan de slag? Raar...

Maar goed, de kijker kon zijn lijdensweg volgen. Tussenstanden op de weegschaal, afzien in de sportschool. Een ijskast zonder vettigheid, maar voortaan vol groenvoer. Iets over het persoonlijk leven van Danny. Geslaagd zakenman in de IT-sector. Prachtig huis. Leuke vrouw. Maar aan het eten geslagen. Zonder remmingen. Zijn vrouw die hem verliet. Overigens liet het programma fijntjes zien, wat een lelijke heks die vrouw was. Ze mocht ook iets zeggen, voor het oog der natie. "Ik wilde graag kinderen, maar hij kon niet eens de hond uitlaten." Wordt daar een teleurstellend bedgeheim prijsgegeven? De suggestie is er in ieder geval wel.

Danny slaat door. Weet van geen ophouden, en eindigt in het ziekenhuis. Als Wendy daarna weer bij hem op bezoek komt, vermijdt hij zorgvuldig, die nare gebeurtenis aan te snijden. Als Wendy er zelf over begint, bagatelliseert hij de tegenvaller. Danny wil alleen wat laten zien als het goed met hem gaat. En hij vertoont obsessieve trekjes.

Toch leert Danny op den duur ook, over zijn emoties te praten. Spreekt zelfs openhartig over het grote verdriet van het vertrek van zijn vrouw. En hij levert een enorme topprestatie: in zes maanden tijd is hij 100 kilo afgevallen.

We zijn ooggetuige van een bezoek aan de plastisch chirurg. Enorme hoeveelheden overtollige huid hangen om Danny's lijf. Slechts met enkele zware operaties kan dat worden verwijderd, maar dan moet hij wel eerst een jaar op gewicht blijven.

De laatste scènes. Een ontmoeting met zijn ex-vrouw, die inmiddels is hertrouwd en twee kinderen heeft. Ik voelde me wat ongemakkelijk. Zo integer als het afvallen in beeld was gebracht, zo ongemakkelijk voelde ik mij bij het bekijken van die scènes. Hoe kan hij zich in haar armen storten, na wat zij hem heeft aangedaan? En een mooie afsluiting. Na een jaar is Danny Bouman 155 kilo afgevallen. Dat viert hij, met zijn vrienden en zijn familie. Hij is trots. Terecht.

En ik? Ik ben tevreden. Ik heb een programma gezien dat maar al te makkelijk had kunnen uitmonden in een of andere freakshow. En dat was het niet. Zonder een overdaad aan sensatiezucht gemaakt: Obese. De moeite van het bekijken beslist waard. Zondagavond, RTL-4.