Steenkolenlogica over God, Kunduz, ProRail en neutrino's

Een halfuurtje bladeren door het nieuws van gister leverde deze reactie op: 'aaahhhuuuuh?' Het zal vast aan de dag gelegen hebben, maar de logica was ver te zoeken. Een paar voorbeelden.

Neutrino's
Het lijkt erop dat er 
een groepje rebelse neutrino's is die rapper kunnen dan de snelheid van het licht. Heel de wereld in rep en roer. Want dat zou kunnen betekenen dat we misschien terug in de tijd kunnen. Dat klinkt niet logisch. Is het niet zo dat wat we dachten dat de absolute topsnelheid was, ‘simpelweg' nog iets sneller blijkt te zijn? Dat de grens gewoon iets verschoven is?

ProRail
Gister werd bekend dat ProRail in de periode 2005-2010 minder heeft uitgeven dan begroot. Het zou gaan om maximaal 1,1 miljard aan ongebruikte knaken. Bij de Nederlandse Spoorwegen staat de reiziger voorop, zeggen ze. Gek genoeg is vanaf 2005 het treinkaartje fors duurder geworden. Als je de kosten van een treinkaartje ontleed, blijken de ProRailkosten aanzienlijk te zijn. En die kosten zijn in het treinkaartje lekker meegestegen de afgelopen zes jaar. Als ik daar enige steenkolenlogica op loslaat, klopt dat niet. ProRail maakt minder kosten dan verwacht, maar ze vragen de reiziger om meer geld. Nog een keer: ProRail maakt minder kosten dan verwacht, maar ze vragen de reiziger om meer geld. Krankzinnig, is het niet?
Maar goed, volgens een woordvoerder ligt de infrastructuur er goed onderhouden bij en voldoet die aan de regels van veiligheid, beschikbaarheid en punctualiteit. De enige logische verklaring voor deze ronduit bizarre uitspraak, is dat de betreffende woordvoerder nooit met de trein reist.

Kunduz
Ook onlogisch is de Kunduz-missie waar we politiemensen opleiden en alleen bij wijze van zelfverdediging gasten van de Taliban en andere strijders neerkogelen. Nu blijkt dat al die opleiders aan de hand van Playmobilpoppetjes demonstreren hoe je het beste uit je neus kunt vreten. Ons halve leger zit daar om op te leiden en de andere helft zit daar om de opleiders te beschermen. Goed verhaal, alleen blijkt nu dat er nauwelijks genoeg studenten zijn om een klasje te vullen. Ik zou zeggen, stop die twintig niet-corrupte-agenten in een vliegtuig naar Nederland. Stop ze een half jaar in een kazerne met een kok, een schoonmaakster, een Afghaanse basisschoollerares en een militair. De kok voor de hongerige magen, de basisschooljuf om ze te leren lezen en schrijven en de militair om ze uit te leggen dat ze niet corrupt mogen worden en alleen uit noodweer mogen vuren. Dan kan de rest van ons leger gewoon weer dijken gaan verstevigen.

God en de Klingons
Meer onlogica was er in Orlando afgelopen weekend, zag ik op nu.nl. In de Amerikaanse stad werd een internationaal symposium gehouden. Er werd gedebatteerd over God. Dat gebeurt vaker. Maar nu was het onderwerp: als er buitenaards leven is, wat moet er dan worden van God? Op het symposium werd er vastgesteld dat als er ander intelligent leven blijkt te zijn op een andere plaats dan op Moeder Aarde, dan hebben godsdiensten, en zeker het christendom een groot probleem. Immers, God zegt: ‘Naar Mijn beeld en gelijkenis schep Ik u'. Dús dat kan onmogelijk slaan op ET. Dat laatste zinnetje zal vast ironisch bedoeld zijn op nujij.nl, maar daarna wordt de filosoof Weideman geciteerd: "Stierf Jezus ook voor de Klingons?" En dat was niet als grap bedoeld. Dus 
Weideman probeert te bewijzen dat God niet bestaat, dat Hij zelfs een fantasiefiguur is, omdat fantasiefiguren zoals Klingons niet op ons lijken terwijl wij volgens de bijbel de looks van God hebben. Als je denkt dat je met dit soort logica wegkomt, dan ben je geen Klingon, maar een klungel.